Πτώχευση βλέπει για τη χώρα μας και η Wall Str. Journal, αλλά τουλάχιστον δεν μας αφήνει μόνους στον πάτο του πηγαδιού, Η εφημερίδα βάζει στην ίδια μοίρα και τις Ιρλανδία και Πορτογαλία, τις οποίες προβλέπει ότι θα συμπαρασύρουμε σε αυτό τον «χορό» προς το γκρεμό. Βεβαίως ο συντάκτης δεν λέει πτώχευση μόνο τη στάση πληρωμών αλλά εξηγεί πως, όπως κι αν αποκαλέσεις την πτώχευση, αναδιάρθρωση, ήπια αναδιάρθρωση ή εθελοντισμό, πάλι πτώχευση λέγεται.
Η εφημερίδα γράφει ότι δεν μας βοηθά και η αλλαγή ηγεσίας στο ΔΝΤ αφού η αντικατάσταση του φιλικού Στρος Καν θα σημάνει χειρότερες μέρες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις δυσκολίες που έχει η χώρα μας να εκπληρώσει τους στόχους του μνημονίου τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να πετύχει ακόμα και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προγράμματος που έχει υποσχεθεί προκειμένου να λάβει την επιπλέον βοήθεια. Κάτι που κάνει τους τρεις δανειστές να σκέφτονται την απόσυρση από την προσπάθεια διάσωσης.
Δίνοντας συμβουλές προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων η Wall Street Journal τους λέει να σκεφτούν ότι μπορεί να πληρωθούν και σε δραχμές αλλά όπως γράφει «έτσι είναι οι επενδύσεις».
Και η σκέψη όμως του Νομπελίστα Κρούγμαν δεν διαφέρει πολύ από αυτή του αρθρογράφου της WSJ. O Κρούγκμαν προβλέπει ότι παρόμοια θα είναι η μοίρα και των τριών χωρών που έχουν προσφύγει στο Ταμείο και πως οι δανειστές δεν πρόκειται να πάρουν όλα τα χρήματα τους πίσω.
Προτρέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προετοιμαστεί για κάποιο είδος μείωσης χρέους, με συνδυασμό με οικονομική βοήθεια από τις πιο ισχυρές Οικονομίες και «κουρέματα» (haircuts) στα δάνεια των ιδιωτών, οι οποίοι θα πρέπει να αποδεχτούν μικρότερη αποπληρωμή από το όλο ποσό.
Σε άρθρο του στους Νew York Times με το χαρακτηριστικό τίτλο «Όταν η λιτότητα αποτυγχάνει» ο νομπελίστας οικονομολόγος αναρωτιέται «Τι ακριβώς σκέφτεται η ΕΚΤ;» για να προσθέσει: «Εκτιμώ πως απλά δεν θέλει να αντιμετωπίσει την αποτυχία των φαντασιώσεών της για τη λιτότητα. Και αν αυτό ακούγεται απίστευτα χαζό, ποιος είπε ότι η σοφία κυβερνά τον κόσμο;
σχόλια