Επιστολή Αστεροσκοπείου στον Μητσοτάκη: Ναι στη συνεργασία, όχι σε υπαγωγή στην Πολιτική Προστασία

Επιστολή Αστεροσκοπείου στον πρωθυπουργό: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα υπάγεται εφεξής στην Πολιτική Προστασία και το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος αποστέλλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Μετά τις απαντήσεις του διευθυντή και πρόεδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για την ένταξη του φορέα στην Πολιτική Προστασία σήμερα το διοικητικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρό του προκειμένου εκείνος να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας μεταξύ άλλων συνάντηση. 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Αστεροσκοπείο σημειώνεται η διάθεση για συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά τονίζεται πως η υπαγωγή του στο υπουργείο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόστασή του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα.

Αναλυτικά αναφέρεται: 

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει σθεναρά κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που συμβάλλει στην ενίσχυση των μηχανισμών για την προστασία ανθρωπίνων ζωών, περιουσιών, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της οικονομίας. Η συστράτευση όλων, Πολιτείας, Επιστήμης, Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας εν γένει, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Εν τούτοις, ο κάθε φορέας για να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει τα μέγιστα στο κοινό στόχο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής του, αναπτύσσοντας προφανώς όλες τις διόδους ουσιαστικής συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς, κάτι που το Ε.Α.Α. έχει αποδείξει ότι πράττει τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η βασική και θεμελιώδης αποστολή του Ε.Α.Α., ως Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο (σημειωτέον το αρχαιότερο της χώρας με ιστορία 181 ετών), είναι η εκπόνηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, δηλαδή η παραγωγή νέας γνώσης αλλά και η μεταλαμπάδευση της στη κοινωνία, στις επιστήμες της σεισμολογίας, γεωφυσικής, τσουνάμι, ατμοσφαιρικής φυσικής και χημείας, ρύπανσης περιβάλλοντος, κλιματολογίας και κλιματικής αλλαγής, τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών και εξοικονόμησης ενέργειας, μετεωρολογίας, υδρολογίας, επίγειας και δορυφορικής τηλεπισκόπησης, φυσικής ανώτερης ατμόσφαιρας και ιονόσφαιρας, μαγνητόσφαιρας, ηλιακής, διαστημικής και πλανητικής φυσικής, αστροφυσικής και κοσμολογίας, επιστήμες το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο του Υπουργείου ΚΚ&ΠΠ.

Επιπλέον, ένα μέρος μόνο του πλούτου της γνώσης που παράγεται στο Ε.Α.Α. μετουσιώνεται σε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, με ορισμένα εκ των οποίων να αφορούν στην Πολιτική Προστασία. Οι δε προσπάθειες του Ε.Α.Α. για συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παλαιότερα και προσφάτως με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας είναι διαχρονικές, συστηματικές και τεκμηριωμένες.

Τα Μέλη του ΔΣ του Ε.Α.Α. συμφώνησαν ότι η παροχή υπηρεσιών δύναται να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής συμφωνίας ή/και με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, όπως συστηματικά κάνουν τα Ερευνητικά Κέντρα με Υπουργεία της θεματικής τους συνάφειας (πχ. το Ε.Α.Α. με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή το ΕΛΚΕΘΕ με το Υπουργείο Ναυτιλίας).

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως αποστείλει επιστολή ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να του εκφράσει τους προβληματισμούς του ΔΣ του ΕΑΑ αλλά και τις προτάσεις του για μια αποτελεσματική συνεργασία με το Υπουργείο ΚΚ&ΠΠ, εντός του υφιστάμενου και πρόσφατα νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, χωρίς να είναι αναγκαία η υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο Υπουργείο, γεγονός το οποίο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υπόσταση του ως Εθνικού Ερευνητικού Φορέα. Επιπλέον, θα ζητηθεί συνάντηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς και την εποπτεύουσα αρχή (ΓΓΕΚ), προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί να διαφυλαχθεί η νομική υπόσταση του ΕΑΑ ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ, εποπτευομένου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM