Επιστολή Φερχόφστατ προς Τσίπρα: Μην εκδώσετε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

Επιστολή Φερχόφστατ προς Τσίπρα: Μην εκδώσετε τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς Facebook Twitter
Theodore Manolopoulos / SOOC
4

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ σε σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετική με την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία και των οποίων η υπόθεση εξετάζεται αύριο στον Άρειο Πάγο.


Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την εν λόγω επιστολή ο κ. Φερχόφσταντ υπενθυμίζει τη θεμελιώδη σημασία που έχει ο σεβασμός των βασικών αρχών της ΕΕ οι οποίες υποχρεώνουν, όπως σημειώνεται, τα κράτη-μέλη της να μην εκδίδουν ανθρώπους, ανεξαρτήτως της ενοχής τους, σε χώρες όπου θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κινδύνους βασανισμών ή άλλων απάνθρωπων μεταχειρίσεων.

«Δυστυχώς στους περασμένους πέντε μήνες μετά το πραξικόπημα είδαμε χιλιάδες Τούρκους πολίτες να συλλαμβάνονται. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι μετά το πραξικόπημα τροφοδοτεί σοβαρές ανησυχίες για το σεβασμό των απαραβίαστων δικαιωμάτων που εγγυάται το τουρκικό σύνταγμα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της ζώης, της σωματικής ακεραιότητας, της πνευματικής ύπαρξης, του τεκμηρίου της αθωότητας και του δικαιώματος για μια δίκαιη δίκη. Αυτές οι ανησυχίες διατυπώθηκαν και από την Κομισιόν και το Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» προσθέτει στην επιστολή ο Φερχόφστατ.

Και καταλήγει: «Ελπίζω να συμμερίζεστε την άποψή μου για την ανάγκη διατήρησης και πλήρους σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, στη διαμόρφωση των οποίων συνέβαλε η Ελλάδα σ' ολόκληρη την ευρωπαϊκή ιστορία και στα οποία η Ελλάδα αποφάσισε να συμμορφωθεί με την συμμετοχή της στην Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ελπίζω ειλικρινά οι ελληνικές αρχές να καθοδηγούνται απ' αυτές τις αρχές όταν θα αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ αξιωματικών».

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
o Φερχόφστατ έχει δίκιο. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση οχι μόνο για την πιθανότητα δίκαιης αντιμετώπισης από το καθεστώς Ερντογάν αλλά ακόμη και για το δίκαιο του αιτήματος της έκδοσης.Θα πρέπει να παρέμβει της ΕΕ ώστε να δοθεί άσυλο στους οκτώ και στις οικογένειές τους και να μοιραστούν σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Εγώ απορώ που μετά από τόσες υποψίες και μαρτυρίες για το τι γίνεται στην γείτονα, υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να εκδοθούν αυτοί οι άνθρωποι στην Τουρκία. Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που το διαπραγματευόμαστε κιόλας. Τα κουνήματα και τις μαγκιές μόνο στην Ευρώπη ξέρετε να τα κάνετε, αλλά με τον Ταγίπ ψαρώνετε - εδώ σας θέλω!