Επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής: Παράνομη η εξαίρεση Τζανακόπουλου και Πολάκη

Επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής: Παράνομη η εξαίρεση Τζανακόπουλου και Πολάκη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
2

Ανεβάζει τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη χθεσινή εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «παράνομη» απόφαση, και με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον καλεί επίσης να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης.

«Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».

Αναλυτικά η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής:

«Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ' υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ' αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ' ουσίαν έκπτωσή τους, απ' αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας».

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς, μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο κ. Τσίπρας θα μείνει νομίζω στην Ιστορία μας, για την μόνιμη και μοναδική στρατηγική μεθοδολογία του.Είναι η ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.Χωρίς δηλαδή πραγματικό πολιτικό σχεδιασμό και ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Για αυτό δεν είχε ηθικές αναστολές να συνεργαστεί με ακροδεξιούς, να προτείνει και να αποσπά "Όχι" που έγινε "Ναι", να κοροϊδεύει στο Μάτι, να ανέχεται τα "δικά μας παιδιά - Ρουβίκωνες" και που. τέλος, κατόρθωσε να γίνει το "πιο καλό παιδί" για την Μέρκελ και τον Τραμπ, που εκπροσωπούσαν πριν "αδιαπραγμάτευτα μισητά" συστήματα.Και που, δυστυχώς, βρήκε και ένα σύνολο ετερόκλητων στελεχών - από λάτρεις της Μενεγάκη των κρεμών μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου -, που είχαν την ίδια δίψα της εξουσίας, και άρα, ο καθένας τους - ανάλογα με το επίπεδό του - μας "καθοδηγούσαν" 4μιση χρόνια.Ας ελπίσουμε - και υπάρχουν αποδείξεις πια για αυτό - ότι σαν πλειοψηφία πήραμε το μάθημά μας.Δεν μας τιμάει άλλωστε - σαν έξυπνος λαός που είμαστε - να μας χειραγωγούν οι ακραία ιδιοτελείς πολιτικοί.
Αναρωτήθηκε κανείς τι έχουν να κρύψουν τελικά αυτοί οι δύο και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην εξεταστούν ως μάρτυρες. Γιατί άλλο πρόβλημα δεν βλέπω και η αντικατάσταση τους ακολουθεί την κοινή λογική. Και αν ήθελε τόσο πολύ ο Πολάκης να εξετάσει τον Φρουζή ας τον φώναζε στην εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν έχουν δηλαδή κανέναν άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να σταθεί στο ύψος του Πολάκη σαν αντικαταστάτης; Με τέτοια φοβερή νομική ανάλυση από τον υποβολέα του Τσίπρα, ας πάει ο ίδιος ο Τσίπρας στην τελική.Αν η απόφαση εξαίρεσης λένε ότι είναι "νομική ακροβασία" τότε αυτό που κάνει ο Τσίπρας είναι "νομικό τραμπολίνο". Κάνει ότι έκανε πάντα, διαβάζει τους τύπους και τους κανόνες κατά το δοκούν με μόναδικό σκοπό να διχάσει. Ακολουθεί ανασκόπηση (από μνήμης):-----------------1) Δεν πρότεινε κανέναν για πρόεδρο της δημοκρατίας το 2014 με φόβο μήπως αν ήταν αξιόλογος τον ψηφίσει και η συμπολίτευση και μαζευτούν 180 και δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά. Έτσι έγινε ψηφοφορία μεταξύ Σταύρου Δήμα ή κανένα. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε.2) Συμφώνησε σε ένα "προ-μνημόνιο" τον Φεβρουάριο του 2015 αλλά το άφησε να πλανάτε σε μια ασάφεια ότι δεν θα εφαρμοστεί και δεν έφερε το έγγραφο προς έγκριση στην βουλή.3) Έκανε δημοψήφισμα με πάρα πολύ μικρό χρόνο από την ανακοίνωση: 1 εβδομάδα για να φέρει τους ψηφοφόρους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Σύμφωνα με το τότε πρωτοπαλίκαρο του ο σκοπός του ήταν να βγει το ΝΑΙ μέσα στον πανικό και τον διχασμό, και μετά να χρεώσει το ΝΑΙ στους άλλους. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε.4) Άλλαξε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Κανένας νόμος δεν του υπαγόρευε να πάει σε νέο δημοψήφισμα για το νέο μνημόνιο. Και δεν το έκανε.5) Μετά έκανε εκλογές αν και είχε δεσμευτεί στην συνάντηση πολιτικών αρχηγών να μην κάνει. Τις έκανε με την ελάχιστη δυνατή προεκλογική περίοδο ώστε να προλάβει την οργανωμένη κάθοδο της ΛΑΕ που δεν μπήκε για λίγες ψήφους και έτσι δεν στέρησε 4 χρόνια θητείας από τον Τσίπρα. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε.6) Πέρασε με 150 και μισό βουλευτές μια συμφωνία για εθνικό θέμα ενώ είχε το δικαίωμα να ζητήσει αυξημένη των 180 και τον προέτρεπε και ο κυβερνητικός του εταίρος. Την ψήφισε τελικά όχι με αυτούς αλλά με άλλους τους όποιους πριν βριζόταν. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Αν δεν είχε τους 150 θα την περνούσε και με 148 και απόντες γιατί κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Αφού διασφάλισε ότι τους έχει μας έκανε μάθημα ηθικής ότι από μόνος του θα ζητήσει να έχει 151.7) Προσπάθησε να παρατείνει την θητεία της Θάνου στον Άρειο Πάγο. Το απαγόρευε το σύνταγμα. Μετά έβαλε την Θάνου πρόεδρο επιτροπής που θα έπρεπε να είναι αμερόληπτη μερικές μέρες πριν παραιτηθεί. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Μετά άλλαξε ο Μητσοτάκης τον νόμο και κλάφτηκαν στην ΕΕ χωρίς αποτέλεσμα.8) Έβαλε την Παπασπύρου να είναι υπεύθυνη για την διερεύνηση σχεδόν όλων των θεμάτων ή σκανδάλων που προέκυψαν επι ΣΥΡΙΖΑ. Όσα βόλευαν προχωρούσαν αμέσως και για όσα όχι καθυστερούσαν τα πορίσματα (π.χ. υπόθεση ξαδέρφης Πολάκη, πόρισμα Παπασπύρου για το Μάτι)---------------Τώρα επέμεινε, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, να βάλει δυο βουλευτές να έχουν και το ρόλο του εξεταστή ενώ πρέπει να καταθέσουν και ως μάρτυρες. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι έχει κάθε δικαίωμα πολιτικά να εκφράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή με όποιον "χειρότερο" και αγριότερο διαθέτει στο οπλοστάσιο του (Ραγκούση, Πολάκη).Όλα αυτά επειδή επιτρεπόταν να τα κάνει δεν σημαίνει ότι ήταν και σωστά.Αν δεν θέλει να τινάξει στον αέρα την διερεύνηση τότε το κάνει μόνο και μόνο για να διχάσει και να κάνει μπάχαλο. Τη βουλή δηλαδή, γιατί ο κόσμος χέστηκε για όλα αυτά τα τυπικά.