Για όσους βρίσκονται εκτός Ελλάδας, τα πιο γνωστά πρόσωπα από την ελληνική κυβέρνηση είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, γράφουν σήμερα οι Financial Times, τονίζοντας όμως ότι πίσω από αυτούς βρίσκονται ιδεολόγοι πολιτικοί που είναι αφοσιωμένοι στο να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μία αριστερή κατεύθυνση. Η οικονομική εφημερίδα σκιαγραφεί συγκεκριμένα το πολιτικό προφίλ των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκου Βούτση και Αριστείδη Μπαλτά.
Για τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη οι Financial Times γράφουν πως η εμφάνισή του είναι παραπλανητικά ήπια και ο ίδιος είναι ένας επίμονος «αντίπαλος του καπιταλισμού». Σημειώνουν ότι «ήταν μέλος του σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδας επί 30 χρόνια πριν γίνει μέλος της ομάδας από την οποία σχηματίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από τις πρώτες ώρες της υπουργικής του θητείας ο Π. Λαφαζάνης ακύρωσε αρκετά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, ενώ αναφορά γίνεται και στις Σκουριές σημειώνοντας ότι ο υπουργός «έβαλε στόχο τους ξένους επενδυτές, θέτοντας σε αναστολή την επένδυση 1 δισ. ευρώ από την καναδική Eldorado Gold». Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη στη Μόσχα και την «ενθουσιώδη αποδοχή» από πλευράς του της πρότασης της Gazprom να συμμετέχει η Ελλάδα στον «τουρκικό αγωγό».
«Ο μαθηματικός είναι επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, της επίσημης εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία περιλαμβάνει μια ντουζίνα ακροαριστερών παρατάξεων που αντιτίθενται σθεναρά σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι, αν γίνει ψηφοφορία, ο κ. Λαφαζάνης και οι βουλευτές υπέρ της δραχμής είναι έτοιμοι να χωρίσουν το κόμμα και να ρίξουν την κυβέρνηση».
Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, το άρθρο επισημαίνει ότι πρόκειται για το «σκληρό πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ με τα γκρι κουστούμια και τα ανοιχτά μαύρα πουκάμισα. Όπως τονίζεται, ο σημερινός πολιτικός επικεφαλής των δυνάμεων της τάξης πριν από δύο χρόνια βρισκόταν έξω από το κτίριο της ΕΡΤ και συγκρουόταν με τα ΜΑΤ.
Χαρακτηρίζεται ως «ακτιβιστής από τα φοιτητικά του χρόνια», που ως υπουργός Εσωτερικών «δεν έχασε καθόλου χρόνο για να ανατρέπει μια σειρά από ρυθμίσεις που επέφεραν οι κεντροδεξιοί προκάτοχοί του κατ 'εντολή των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας».
Αλλά αυτό που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι τα σχέδιά του για πιο ήπια αστυνόμευση και πιο ανθρώπινη μεταχείριση των παραβατών. Οι Financial Times αναφέρονται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και συγκεκριμένα στην πιθανή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Για τον υπουργό Πολιτισμού και Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για σεβαστό μαθηματικό, με σπουδές στον κλάδο της φιλοσοφίας στο Παρίσι, ο οποίος όμως «έχει γεμίσει με απόγνωση» την εκπαιδευτική κοινότητα με τα σχέδιά του στον χώρο της Παιδείας.
Το άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα στις απόψεις του υπουργού κατά της αριστείας ως στόχου της μαθησιακής διαδικασίας, στο θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, στην επαναφορά του ασύλου και στην κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων, μόλις τρία χρόνια μετά τη δημιουργία τους.
σχόλια