Συγγνώμη για την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ απάντησε επίσης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε για «κρεσέντο υποκρισίας».
«Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγνώμη από όσους στεναχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Το θέμα του "Turkaegean" είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του Υπ. Ανάπτυξης», πρόσθεσε ο υπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Μάλιστα, σημείωσε ότι 25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρήσεις στον τουρκικό και διεθνή τύπο το τουρκικό Αιγαίο.
«Το καινούριο είναι ότι brand-αρε το σήμα "Turkaegean". Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω. Εγώ προσωπικά ή ο γενικός μου γραμματέας, έστω ένας διευθυντής του Υπ. Ανάπτυξης δυστυχώς δεν ενημερώθηκε από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έλαβε το σήμα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και τα αποτελέσματά της, είπε θα γίνουν γνωστά στον ελληνικό λαό.
ΣΥΡΙΖΑ: «Κρεσέντο υποκρισίας Γεωργιάδη η ΕΔΕ, για να ρίξει σε υπαλλήλους τις ευθύνες του για το "Turkaegean"»
«Κρεσέντο υποκρισίας» καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Άδωνι Γεωργιάδη, σχολιάζοντας ότι «ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ "Βόρεια Μακεδονία" παρέδωσε στην Τουρκία το "Turkaegean"».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού», καθώς «αντί να παραιτηθεί που -εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών απειλών στο Αιγαίο- λόγω ανικανότητάς του παρεδόθη στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη».
Σε σχετική ανακοίνωση, πρόσθεσε επίσης ότι «η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων» και «ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη». «Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Λέγατε «το όνομά μας είναι η ψυχή μας». Τώρα που η Τουρκία οικειοποιείται όλο το Αιγαίο, μέσω του εμπορικού σήματος turkaegean, έχετε κάτι να πείτε;
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) June 29, 2022
Ο κ.Γεωργιάδης κάνει… ΕΔΕ για την άγνοιά του. Είναι η λογική των εθνικοφρόνων. Λιοντάρια στα λόγια, δειλοί στην εθνική ευθύνη.
Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στην κριτική ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχέση με την δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε «κατηγορούμαι από τον κ. Τσίπρα γιατί ένας υπάλληλος του Υπ. Ανάπτυξης της Επιτροπής σημάτων όταν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό της Τουρκίας, δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία και δεν σήκωσε red flag. Μάλιστα, για αυτό να κατηγορηθώ».
Θέλησε ωστόσο να παραθέσει μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η υπηρεσία σημάτων με νόμο επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη καταργήθηκε τον Απρίλιο του 2021, όπως εξήγησε ο ίδιος και η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον ΟΒΙ.
«Έλεγα τότε ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που ήθελα, ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και αν κάτι πήγαινε στραβά κανείς δεν μπορούσε να το μάθει. Αυτά έλεγα στην Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι είναι μια χαρά η υπηρεσία και γιατί να την πειράξω. Ψηφίστηκε ο νόμος και καταργήθηκε η υπηρεσία. Στην μεταβατική περίοδο, δηλαδή στην περίοδο της μεταφοράς της αρμοδιότητας στον ΟΒΙ που πλέον είναι η λειτουργία της από τον Φεβρουάριο με ηλεκτρονικά πρωτόκολλα και συστήματα ελέγχου, έγινε αυτό. Θέλω να είμαι προσεκτικός ακόμη, είναι ανοιχτή μια ΕΔΕ, δεν θέλω να καταδικάσω κανέναν εγώ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτική ευθύνη, απάντησε «πολιτική ευθύνη να υπάρχει σε κάτι που δεν το έμαθα ποτέ; Να αναλάβω πολιτική ευθύνη, πολύ ευχαρίστως. Γιατί κατηγορείται ένας πολιτικός για πολιτική ευθύνη; Γιατί στον τομέα της ευθύνης του μια υπηρεσία δεν λειτουργεί σωστά. Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός ο συγκεκριμένος είχε πει ότι η υπηρεσία δεν λειτουργούσε σωστά και την κατήργησε» υπογράμμισε και επανέλαβε «ο λόγος που πήγα στην Βουλή και την κατήργησα είναι γιατί η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να μάθει τίποτα εάν ένας υπάλληλος δεν έκανε αυτό που δεν έκανε στην προκειμένη περίπτωση».
Κικίλιας: Η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στη χρήση του όρου "Turkaegean"
«Η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια σε αυτή τη διαδικασία. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δένδια. Η χώρα μας θα κινηθεί νομικά και στα ευρωπαϊκά φόρα, θα υπερασπίσει τη θέση της στην Αμερική και σε όλες τις χώρες», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τον όρο «Turkaegean».
«Αυτή η κίνηση αντίκειται στην ηγεσία τους και στον τρόπο με τον οποίον χειρίζονται τα πράγματα, καθώς οι Τούρκοι ταξιδιώτες και τουρίστες έχουν γεμίσει τα ελληνικά νησιά, τη Μυτιλήνη και την Κω και τη Χίο και τη Σάμο και ψηφίζουν Ελλάδα. Οπότε αυτό ίσως θα έπρεπε να το σκεφτούν οι έχοντες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις ανάλογες συμπεριφορές», τόνισε.