Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με την τελευταία κίνηση της Τουρκίας με το Oruc Reis, ενώ σημείωσε ότι αυτή σαφώς και θα επηρεάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.
Είναι αδύνατη οποιαδήποτε συνομιλία υπό τις συνθήκες που έχει επιβάλει η Τουρκία, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα του Oruc Reis, όσο και στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, στην Κύπρο.
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για το Oruc Reis, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κλιμακώνει την ένταση, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Η ενέργεια με το Oruc Reis σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. Το ίδιο ισχύει και για την «αμετροεπή ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια, συμπλήρωσε. «Υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, τότε θα επέλθουν τα επόμενα βήματα, τα οποία έχει προδιαγράψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμπλήρωσε. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε ακόμη.
Το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη αυτής της εβδομάδας, κάτι που ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνομιλία του με τον Σαρλ Μισέλ. Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η ΕΕ έχει καταρτίσει ήδη έναν κατάλογο «οι οποίες περιλαμβάνουν και πολύ σκληρές απειλές εις βάρος της Τουρκίας, τόσο κατά κρατικών δομών όσο και ιδιωτών».
Η ευρωπαϊκή διπλωματία, σημείωσε έθεσε ως όριο το τέλος Δεκεμβρίου. «Προφανώς σε περίπτωση που κλιμακώσει η Τουρκία τότε θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Όσο κι αν ήμαστε υπέρ της συζήτησης, τέτοιου τύπου επιθετικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρώπη», συμπλήρωσε.