Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της Άγκυρας να ξαναρχίσουν οι έρευνες από το Oruc Reis, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κλιμακώνει την ένταση.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, το βράδυ της Δευτέρας. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει βήματα που κλιμακώνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του περιμένει ξεκάθαρα βήματα από την ΕΕ «προκειμένου να διεξαχθεί η Σύνοδος ανατολικής Μεσογείου που έχει προτείνει η Τουρκία».
Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να αναζωογονηθούν, δήλωσε ο Ερντογάν στον συνομιλητή του και πρόσθεσε πως η Ένωση «πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου και να γίνει πρόοδος αναφορικά με την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση βίζας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Αρμενία ότι έθεσε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, κάνοντας επίθεση σε πόλη στην οποία βρίσκονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι διεθνείς αντιδράσεις για το Oruc Reis
Το Oruc Reis τις τελευταίες ώρες κινείται εντός της περιοχής που δέσμευσε η τουρκική Navtex για έρευνες, με κλειστό τον πομπό του.
Μία κίνηση, που ήδη έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Το Παρίσι εξέφρασε την ανησυχία του και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Ανιές φον ντερ Μιλ, θυμίζοντας ότι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Άγκυρα να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών.
«Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.
Λίγο νωρίτερα, αναφερόμενος στο ζήτημα του Oruc Reis, ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ενέργειες που οδηγούν σε κλιμάκωση. Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής τόνισε ότι η Τουρκία «δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση».
Αλλά και το Βερολίνο, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για λυπηρό και μη συνετό βήμα, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκυρας για το Oruc Reis. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, θα «πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο».