Η Γερμανία απαντά στους διεθνείς οικονομολόγους που την κατακεραυνώνουν για τη συμφωνία με την Ελλάδα

Η Γερμανία απαντά στους διεθνείς οικονομολόγους που την κατακεραυνώνουν για τη συμφωνία με την Ελλάδα Facebook Twitter
5

Στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και με τον τίτλο «Γιατί ο Πικετί κάνει λάθος» φιλοξενείται σήμερα το άρθρο γνώμης του γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Λούντγκερ Σούκνεχτ


Ο Σούκνεχτ ο οποίος επιχειρεί αν απαντήσει στους οικονομολόγους που άσκησαν σκληρή κριτική στη στάση του Βερολίνου, ξεκινά επισημαίνοντας πως αν και ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί αλλά και άλλοι διεθνούς φήμης συνάδελφοί του κατηγορούν τη Γερμανία ότι με τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα δείχνει έλλειψη αλληλεγγύης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.


Στη δημόσια συζήτηση για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, επισημαίνει, συχνά έχουμε δει να παραμερίζονται η ισορροπία και η μετριοπάθεια. Ακόμη και γνωστοί οικονομολόγοι κάποιες φορές μοιάζουν να ξεχνούν ποια είναι τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και της ευημερίας, σημειώνει ο Σούκνεχτ. Τόσο η ΕΕ όσο και η νομισματική ένωση είναι μια κοινότητα αρχών που συμβολίζουν τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία από την ίδια βάση, εξηγεί.


Κυρίως η σταθερότητα παίζει βασικό ρόλο ως προϋπόθεση της ευημερίας, τονίζει ο ίδιος.


Οι αποτελεσματικές κυβερνήσεις που μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του γερμανικού υπουργείου.


Παρόλα αυτά, καταγγέλλει, κάποιοι γνωστοί οικονομολόγοι θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτό τον συσχετισμό. Για παράδειγμα το σχέδιο βάσει του οποίου η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χαρακτηρίζεται από τον Αμερικανό οικονομολόγο και βραβευμένο με Νόμπελ Πολ Κρούγκμαν «καταστροφική λιτότητα» και «τερατώδης τρέλα».


Όμως γεγονός παραμένει ότι πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ιταλίας, έχουν επιτύχει στο παρελθόν τον στόχο αυτό.


Δεύτερον η αλληλεγγύη. Οι Ευρωπαίοι συχνά δέχονται επικρίσεις επειδή δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Όμως η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς ένα βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι κάτι που εφαρμόζουμε καθημερινά, τονίζει ο Σούκνεχτ.


Όταν κανείς κοιτάξει προσεκτικά τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και σε κάποιες ανατολικές χώρες τα τελευταία χρόνια θα παρατηρήσει ότι η δημοσιονομική αναδιανομή στην Ευρώπη συχνά είναι ίση ή ακόμη και μεγαλύτερη από την αναδιανομή στο εσωτερικό της Γερμανίας.


Οι εκκλήσεις περί αλληλεγγύης, επισημαίνει, αφορούν κυρίως το θέμα του ελληνικού χρέους. Ο Τζέφρι Σαξ και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, αλλά και άλλοι γνωστοί οικονομολόγοι ξεχνούν ότι παρέχοντας στην Ελλάδα ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες και μεγάλες περιόδους αποπληρωμής, η Ευρώπη έχει ήδη κάνει σημαντικές υποχωρήσεις, εξηγεί ο Σούκνεχτ. Επιπλέον το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Στην πραγματικότητα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία πληρώνουν περισσότερα.


Εξάλλου οι επικρίσεις του Στίγκλιτς για τα προγράμματα διάσωσης είναι περίεργες, κυρίως με δεδομένο ότι ανάλογα προγράμματα εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμά ο Σούκνεχτ.


Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος βρίσκονται στον σωστό δρόμο: διορθώνονται τα δημοσιονομικά τους, ανακάμπτει η ανταγωνιστικότητά τους, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.


Και δεν βρισκόταν και η Ελλάδα στον σωστό δρόμο στο τέλος του 2014, διερωτάται ο ίδιος.


Το πιο σημαντικό επίτευγμα των προγραμμάτων που εφάρμοσαν άλλες χώρες με επιτυχία είναι η νέα αυτοπεποίθηση που κέρδισαν, μαζί με την αποκατάσταση της «καλής τους φήμης», εξηγεί ο Σούκνεχτ.


Και καταλήγει εξηγώντας ότι για να διασφαλιστεί μια ισχυρή και σταθερή Ευρώπη θα πρέπει να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε από ίση θέση, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Αυτό έχει επιτύχει παντού εκτός από την Ελλάδα, τονίζει.


Για τον λόγο αυτό, σημειώνει ο Σούκνεχτ, ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει στην οικονομική επιτυχία η Ελλάδα είναι να εφαρμόσει ένα επιτυχημένο και αποφασιστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Για τον σκοπό αυτό η Ευρώπη και η Γερμανία θα συνεχίσουν να απλώνουν το χέρι τους προς την Ελλάδα. Όμως αυτός ο δρόμος απαιτεί αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει.


Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στις φαινομενικά απλές λύσεις και τους ψεύτικους προφήτες. Η επιτυχία της Ευρώπης --που θα βασίζεται στη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία από ίση θέση— απαιτεί να διατηρήσουμε και εμείς την πορεία μας, υπογραμμίζει ο Σούκνεχτ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Σαντορίνη: Αντιμετωπίζουμε ένα έντονο φαινόμενο, να είναι ψύχραιμοι οι νησιώτες

Πολιτική / Μητσοτάκης για Σαντορίνη: Αντιμετωπίζουμε ένα έντονο φαινόμενο, να είναι ψύχραιμοι οι νησιώτες

«Προτείνω τη σύσταση ενός ταμείου 100 δισ. ευρώ στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης για κοινές ευρωπαϊκές δράσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση της άτυπης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Πέρασε μία δύσκολη εβδομάδα, δουλειά μας να μην σταματήσουμε στιγμή να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Πολιτική / Μητσοτάκης: Πέρασε μία δύσκολη εβδομάδα, δουλειά μας να μην σταματήσουμε στιγμή να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που εισάγει αυστηρότερες ρυθμίσεις για την πώληση αλκοόλ και προϊόντων καπνού σε ανήλικους
LIFO NEWSROOM
Διεργασίες στην αντοπολίτευση για πρόταση μομφής – Επικοινωνία Φάμελλου με Ανδρουλάκη

Πολιτική / Διεργασίες στην αντιπολίτευση για πρόταση μομφής – Επικοινωνία Φάμελλου με Ανδρουλάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με το ζήτημα
LIFO NEWSROOM
Κακλαμάνηςγια Τέμπη: Καμία καθυστέρηση από πλευράς Βουλής για δικογραφίες που διαβιβάστηκαν

Πολιτική / Κακλαμάνης για Τέμπη: Καμία καθυστέρηση από πλευράς Βουλής για δικογραφίες που διαβιβάστηκαν

Όπως τόνισε, όλες οι δικογραφίες για την υπόθεση που διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, ανακοινώθηκαν σχεδόν αμέσως στην Ολομέλεια, με εξαίρεση μία που έφθασε στις 3 Αυγούστου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ενα πολυ ωραιο αρθρο.Θα ελεγα 'υποδειγμα' στο ειδος του.Εχω γραψει αρκετες φορες οτι ο ικανος αρθρογραφος δεν γραφει ποτε ψεμματα.Δεν χρειαζεται.Απλα επιλεγει ποια επιχειρηματα,ποιες αληθειες,με ποια σειρα,και με ποιους συσχετισμους θα χρησιμοποιησει για να καταληξει στο επιθυμητο,για τον ιδιο η για καποιον "αυθεντη"του,συμπερασμα.Αυτο αρκει.Επι παραδειγματι ο κ.Σούκνεχτ γραφει οτι :"""Τόσο η ΕΕ όσο και η νομισματική ένωση είναι μια κοινότητα αρχών που συμβολίζουν τη σταθερότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία από την ίδια βάση, εξηγεί. Κυρίως η σταθερότητα παίζει βασικό ρόλο ως προϋπόθεση της ευημερίας, τονίζει ο ίδιος. """Πολυ σωστα.Υπαρχει,ομως,και διαφορετικη προσεγγιση.Αν προτασσεται η σταθεροτητα της αλληλεγγυης και της συνεργασιας, τοτε η ιδανικη διακυβερνηση για μια χωρα θα ηταν η δικτατορικη.Διοτι αυτη διασφαλιζει απολυτως την σταθεροτητα,αφου δεν ειναι δυνατον να υπαρξει καμμια αντιδραση σε οποιαδηποτε 'αντιλαικα'μετρα και αν λαβει.Αυτο ομως ακυρωνει την αρχη της Δημοκρατιας,την βασικοτερη δομικη αρχη της Ε.Ε.Αντιστροφως,εαν δεν επιδειχθει πρωτιστως αλληλεγγυη και συνεργασια προς μια οικονομικα "πασχουσα"χωρα,τοτε η σταθεροτητα της θα καταρρευσει.Αρα το τι προεχει,και τι επεται,ειναι θεμα 'οπτικης γωνιας'και προσεγγισης. ""...ανάλογα προγράμματα εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.""" Πολυ σωστα.Διοτι,πολυ προσεκτικα,χρησιμοποιει την λεξη 'αναλογα'και οχι "παρομοια".Ο οποιος ορος-αναλογα-ενσωματωνει εξ ορισμου και ολες τις ιδιαιτεροτητες καθε χωρας ,οι οποιες καθιστουν ενα 'προγραμμα'πολυ ηπιοτερο η πολυ επαχθεστερο του αλλου,χωρις αυτο να παυει να ειναι "αναλογο"."""...το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Στην πραγματικότητα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία πληρώνουν περισσότερα."""Πολυ σωστα.Γιατι,ομως,συμβαινει αυτο ;Για λογους μεγαλοψυχιας ;Η ,απλα,διοτι στην τραγικη οικονομικη κατασταση στην οποια βρισκεται η χωρα μας,εαν δεν μειωνοταν στο ελαχιστο δυνατον το κοστος εξυπηρετησης του δανεισμου μας,δεν θα μπορουσε να διοχετευθει ουτε ενα ευρω στην πραγματικη οικονομια.Θα ηταν συνεπως σχεδον αδυνατο να παραχθουν"πρωτογενη πλεονασματα" ωστε να εξακολουθησει να θεωρειται το χρεος μας "βιωσιμο"και θα καθιστατο αναποφευκτο ειτε το "κουρεμα"του κεφαλαιου του χρεους,ειτε η ασυντακτη χρεωκοπια.Δυο τινα τα οποια η Γερμανια θελει να τα αποφυγει παση θυσια.Υπαρχουν και αλλα παρομοια σημεια στο αρθρο.Αλλα η κεντρικη ιδεα ειναι μια.Οτι σημασια στην προασπιση οποιωνδηποτε θεσεων εχει η επιλογη των σημειων,και η παρουσιαση τους.Οχι η πληροτητα της παρουσιασης,η η απολυτη ειλικρινεια.Και αυτο το γνωριζουν πολυ καλα οι πολιτικοι,οι δικηγοροι,και,οπως εσχατως καταλαβαμε κι εμεις οι απλοι ανθρωποι,και οι οικονομολογοι.
Πάρα πολύ σωστές παρατηρήσεις. Έχω επίσης να προσθέσω τη χρήση του όρου "επιτυχία" που χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες. Διότι σε μια δημοκρατική ένωση όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται η Ε.Ε. ΔΕΝ είναι σε καμμία περίπτωση επιτυχία η αύξηση της ανεργίας, η αύξηση του αριθμού των ανέργων, η φτωχοποίηση ενός λαού, η κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών, η καταστροφή του κράτους πρόνοιας και πολλές ακόμα τέτοιες "επιτυχίες" που ο -προφανώς- καλός(στη δουλειά του) αρθρογράφος διαλέγει να μην αναφέρει.
Έχεις πρόβλημα τελικά, πως και δεν απάντησες από το Ελέν Ντελάν προφίλ σου; Να μη φανεί ότι είσαι το ίδιο άτομο; Σκέφτηκες να ζητήσεις ψυχιατρική υποστήριξη ή δε στην καλύπτει το κόμμα σου; Φιλιά!