Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει μία σειρά μέτρων που προορίζονταν για την οικονομική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η τροπολογία που θα κατατεθεί την παραμονή της διάλυσης της Βουλής, θα προβλέπει εκτός από την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, και την κατάργηση των φορολογικών αντιμέτρων για την οικονομική ανακούφιση της μεσαίας τάξης.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πριν λίγες μέρες την κατάθεση της τροπολογίας, παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι δεν θα έρθει τέτοια τροπολογία.
Τα αντίμετρα του 2020, που ψηφίστηκαν με τον ίδιο νόμο (ν. 4472/2017) που προέβλεπε τη μείωση του αφορολόγητου, περιλάμβαναν:
-Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και μειώσεις για υψηλότερα εισοδήματα -Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22% σε 20%
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 70 ευρώ και
-Μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών των επιχειρήσεων στο 26%
Όμως τελικώς τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν προβλέπουν μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ενώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί μόνο για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και όχι έως 30.000 ευρώ όπως ορίζουν τα αντίμετρα. Τα σχέδια δε για τον ΕΝΦΙΑ πρακτικά εγκαταλείπονται και διασώζεται μόνο η μείωσή του σε νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.
Για το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων, μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους, επαναφορά του μειωμένου συντελεστή φορολόγησης για τα νησιά με έως 3.100 κατοίκους, μείωση 10% του φόρου στους συνεταιρισμούς αγροτών, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ορεινές περιοχές, και έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών.
Την Τετάρτη, η Κομισιόν δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για τα πρόσφατα μέτρα παροχών και φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν και νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μόνιμων μέτρων (σ.σ. «13η σύνταξη», μείωση ΦΠΑ κ.α.) υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ για το 2019 και τα επόμενα χρόνια.
σχόλια