Η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου ζητά να αποσυρθεί η φωτογραφία του από το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ καθώς και στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος», τονίζοντας ότι «η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος».
Όπως είπε η ίδια δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα καθώς δεν θα είχε νόημα αφού οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή. Εξάλλου το ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι πρωτίστως ουσιαστικό και ηθικό, όχι νομικό.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου αναφέρει:
«Με λύπη μου είδα φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και απόσπασμα από την ποίησή του να χρησιμοποιείται σε πολιτική διαφήμιση. Έχοντας την ευθύνη του έργου του και τιμώντας τη μνήμη και τις αρχές του ζητώ την άμεση απόσυρση. Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. 'Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ'αγάλματα!'».
Στο συγκεκριμένο προεκλογικό σποτ εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να ζητά από τους ψηφοφόρους να του δώσουν τη δύναμη για να δείξει «τι θα πει Ελλάδα, τι θα πει αξιοπρέπεια, τι θα πει δύναμη ψυχής και τι ακριβώς εννοούσε ο Ελύτης όταν έγραφε για τον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια ακούγονται οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη:
«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»
Στο antinews στο οποίο εκφράζεται γραπτώς ο άτυπος σύμβουλος και φίλος του Αντώνη Σαμαρά και υποψήφιος με τη Ν.Δ. Φαήλος Κρανιδιώτης, υπάρχει ανεπίσημη αντίδραση στη δήλωση της κ. Ηλιοπούλου και μάλιστα οργισμένη αντίδραση. Στο post, γράφεται ότι είναι άλλοι που εμφανίζουν την σύντροφο του Ελύτη να εκφράζει την ενόχληση της, αποδίδεται αυτή η πράξη ως φόβος για τη δυναμική του Σαμαρά, αναφέρεται η φιλία του Σαμαρά με τον ποιητή, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε προς τιμήν του και το κείμενο καταλήγει: «Αλλά δεν είδαμε την κ. Ηλιοπούλου να διαμαρτυρηθεί και για αυτά…»
Το κείμενο στο antinews.gr:
«Φτάσαν λοιπόν στο σημείο να εμφανίσουν – στο ΣΚΑΙ αν δεν κάνω λάθος, που άλλου την σύντροφο του Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, να εκφράσει την ενόχλησή της για την χρησιμοποίηση στίχων του Ελύτη στο διάσημο πλέον προεκλογικό spot του Σαμαρά. Πάλι καλά που δεν εμφανίσαν ακόμα και κανένα οπαδό της πολυπολιτισμικότητας και των μιναρέδων να διαμαρτυρηθεί και για την εμφάνιση της Αγίας Σοφίας στο spot του Σαμαρά.
Οι στίχοι που ενόχλησαν την κ. Ηλιοπούλου είναι αυτοί:
«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»
Φυσικά όλοι γνωρίζουν και την στενή φιλία που συνέδεε τον μεγάλο ποιητή με τον Σαμαρά και πόσο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τιμήσει το έργο του.
Τέτοιες δηλώσεις, που …. απαγορεύουν την χρησιμοποίηση των στίχων του ποιητή αποτελούν όνειδος για τον πολιτισμό του τόπου αυτού επειδή επιχειρούν ουσιαστικά να περιορίσουν τον Ελύτη και να τον κάνουν προνόμιο λίγων και εκλεκτών και όχι κτήμα όλου του λαού όπως πρέπει.
Αυτό έκανε και κάνει ο Σαμαράς. Και με τις αναφορές του σε αυτόν στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και με τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του για την προβολή του έργου του ποιητή (βλ. εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για τον Οδυσσέα Ελύτη και Ο Αντώνης Σαμαράς για τον Οδυσσέα Ελύτη κάνει τον ποιητή κτήμα όλου του λαού.
Αλλά δεν είδαμε την κ. Ηλιοπούλου να διαμαρτυρηθεί και για αυτά…»
Ο κ. Ηλιοπούλου κάνει πάντως και δήλωση στα ΝΕΑ , στην οποία μεταξύ άλλων λέει: ««Θα ήμουν ανακόλουθη με τα πιστεύω μου και τις αρχές του Ελύτη εάν άφηνα ένα κόμμα ή έναν εμπορικό φορέα να τον οικειοποιηθεί. Διότι ο Ελύτης ανήκει σε όλους. Ο λόγος του δεν προωθεί κάποια ιδεολογία. Και φυσικά, όπως γνωρίζουμε, στη διαφήμιση δεν χωρά καμία αγάπη... Οι εμπνευστές του σποτ δεν είχαν καν το τακτ να διερευνήσουν τις διαθέσεις μου. Εμαθα τι είχε συμβεί από μια γειτόνισσα που παραξενεύτηκε με το σποτ!... Δεν πρόκειται να προχωρήσω σε ασφαλιστικά μέτρα - δεν θα είχε νόημα αφού οι εκλογές διεξάγονται την Κυριακή. Εξάλλου το ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι πρωτίστως ουσιαστικό και ηθικό, όχι νομικό»
σχόλια