Ο Δημήτρης Μπουραίμης είναι ο Δήμαρχος στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Φυλής με έδρα τα Άνω Λιόσια. Μία περιοχή που φέρει πολλά χρόνια το βάρος μιας ξεπερασμένης τεχνολογικά χωματερής που συχνά γίνεται θέατρο βίας μεταξύ εξαθλιωμένων ανθρώπων οι οποίοι ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια-ουσιαστικά εκεί ζουν. Ο κύριος Μπουραίμης παρακολουθεί τόσο καιρό όλη αυτή την κατάσταση με τις αντιδράσεις στην Κερατέας, περιμένοντας η Πολιτεία να τηρήσει τις υποσχέσεις της και κυρίως τις αποφάσεις της. Πρόσφατα απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει άμεσα o σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ζουν το φαινόμενο του «περιθωριακού ρατσισμού», γιατί αποφάσισαν να αποδεχθούν την νομιμότητα και να εμπιστευθούν την Πολιτεία.
Ο Δήμαρχος Φυλής είχε δώσει συνέντευξη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής για το θέμα του ΧΥΤΑ και έκανε κάποιες καταγγελίες που πέρασαν στα “ψιλά” ενώ κανονικά αυτές θα έπρεπε να απασχολούν τα Μέσα και τους ευαισθητοποιημένους, κάθε είδους. Μίλησε για επικίνδυνα απόβλητα που κανείς δεν ξέρει που πάνε, για μαφία που αναλαμβάνει να τα “εξαφανίσει” και για τα ΜΜΕ που χαϊδεύουν όσους αντιδρούν.
Μερικά σημεία από την συνέντευξη του κ. Μπουραίμη :
«Ο ΧΥΤΑ στη Φυλή θεωρητικά έχει κλείσει, έχει τελειώσει. Τη στιγμή αυτή υπάρχουν ένα-δυο κύτταρα που του δίνουν ζωή για δύο-δυόμισι χρόνια. Δεν υπάρχει πια χώρος. Η πολιτεία πρέπει να ετοιμαστεί για το επόμενο βήμα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή. Εμείς, αν κάνουμε το ίδιο με αυτό που κάνουν οι κάτοικοι της Κερατέας, θα το κάνουμε για 1.500 ημέρες...”
“Στην Ελλάδα παράγονται 350.000-400.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων τον χρόνο, οι οποίοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να εξάγονται. Στην πραγματικότητα, θάβονται σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Υπάρχουν συμμορίες που αναλαμβάνουν να το κάνουν αντί 5.000-6.000 ευρώ ανά τόνο για λογαριασμό μεγάλων βιομηχανιών. Γιατί δεν κάνετε μια επιτόπια έρευνα στα νταμάρια της περιοχής της Κερατέας;”
Υπάρχει μια Επιτροπή Περιβάλλοντος που είναι σαν μασονική στοά, τα μέλη της κρύβονται αλλά πιστοποιούν την εξαγωγή τους. Πού πάνε άραγε τα απόβλητα αυτά; Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πείραμα στην Αττική. Εύχομαι να μην έχουμε πλησιάσει το έγκλημα».
«Ο ΧΥΤΑ στην ευρύτερη περιοχή των Ανω Λιοσίων εξυπηρετεί το Λεκανοπέδιο κατ΄ ουσίαν από τη δεκαετία του 1970. Στην Κερατέα διαμαρτύρονται γιατί αυτό που θα τους συμβεί είναι να διαχειρίζονται 125.000 τόνους τον χρόνο, οι οποίοι και ισούνται με 20 ημέρες λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής!
Κυριαρχεί μια λανθασμένη προσέγγιση, μεταξύ άλλων και στα ΜΜΕ, χαϊδεύονται οι πληθυσμοί που αντιδρούν. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια κάθε πικραμένου ή φοβικού που ζει στην Κερατέα ή όπου αλλού. Με τον Kαλλικρατικό δήμο άλλωστε και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες που δίνει ως προς την οικονομική διαχείριση, δεν είναι απαραίτητη η εξάρτηση από τα σκουπίδια».
σχόλια