Μαρινάκης για Τέμπη: «Ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε για το ανθρώπινο λάθος του»

Μαρινάκης για Τέμπη: «Ο ίδιος ο σταθμάρχης ομολόγησε για το ανθρώπινο λάθος του» Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

«Υπήρξε ομολογία του ιδίου του σταθμάρχη για το ανθρώπινο λάθος του. Οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν ακέραια στη Δικαιοσύνη από την Αστυνομία» ανέφερε πριν από λίγο ο Παύλος Μαρινάκης για την υπόθεση των Τεμπών.

«Κάποιοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φτιάξει “μονταζιέρα”, ενώ υπάρχει ομολογία», υποστήριξε ο Παύλος Μαρινάκης για τον επίμαχο διάλογο που είδε το «φως» της δημοσιότητας με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

«Υπήρξε ομολογία του ιδίου του σταθμάρχη για το ανθρώπινο λάθος του. Αν διέρρευσαν στοιχεία σε μία άλλη ποινική υπόθεση, όπως σε κάθε υπόθεση, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Το διά ταύτα είναι να αμφισβητηθεί ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 για τα δημοσιεύματα περί «μονταζιέρας» στα ηχητικά ντοκουμέντα των Τεμπών.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην συνέχεια ανέφερε: «Γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης ενός λυμένου θέματος ως προς την ομολογία, ώστε να παρουσιασθεί ως αφήγημα συγκάλυψης και να καλλιεργηθούν θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό είναι επικίνδυνο. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να ερευνήσει τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους, αντικειμενικά και αμερόληπτα. Η μπάλα πηγαίνει ευθέως στην κυβέρνηση από το Σάββατο, όταν και δημοσιοποιήθηκε το ρεπορτάζ, με την πρόταση δυσπιστίας. Δεν μπορεί να πιστέψει κανένας άνθρωπος ότι αυτό τούς ξέφυγε, ότι έγινε κατά λάθος. Όταν ένα Μέσο παρουσιάζει έτσι αυτό το δημοσίευμα και μετά, έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης και επιλέγει την Κυριακή να κάνει πρόταση μομφής για ένα ζήτημα λυμένο, εγείρονται πολλά ερωτήματα».

«Έχουμε καθήκον - υπογράμμισε -  όταν φαίνεται αν απειλείται η αλήθεια να βγούμε μπροστά και να μην αφήσουμε κανένα ψεγάδι καμία σπιθαμή παραπληροφόρησης» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε συνειδητό υπονομευτή του πολιτεύματος τον Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα των Συντακτών, με το οποίο ζητά τη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές. «Ο κ Κασσελακης ελαφρά τη καρδία παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα, δε θα το αφήσουμε να πέσει κάτω» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Αναλυτικά  η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM με τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας, κ. Μαρινάκη. Χρόνια πολλά. Ας δούμε λίγο τα πραγματικά γεγονότα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα σας, χρόνια πολλά και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θα μου δώσετε δύο λεπτά, γιατί για να καταλάβουν οι ακροατές μας και οι Έλληνες πολίτες όλη την ιστορία, πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό το δημοσίευμα και να καταλήξουμε εν πρώτοις στην πρόταση δυσπιστίας Ανδρουλάκη, γιατί θεωρώ ότι όλο αυτό είναι μια ιστορία που έχει αρχή, μέση και τέλος. Ξεκινάμε, λοιπόν, με το δημοσίευμα το οποίο όπως περιέγραψε ο συντάκτης του, ο κ. Λαμπρόπουλος, το βράδυ του δελτίου στο MEGA, θέτει ερωτήματα για την επικοινωνιακή συγκάλυψη, όπως λέει, του ανθρώπινου λάθους. Άρα, ερχόμαστε έναν χρόνο μετά και τίθεται, εμμέσως εγώ θα πω, αλλά ξεκάθαρα από ένα δημοσίευμα, εν αμφισβήτηση κάτι στο οποίο συνομολογούν όλοι, ακόμη κι αυτοί οι οποίοι είναι πιο σκληροί επικριτές του ζητήματος αυτού: Τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους, πέραν των υπόλοιπων που ερευνά η Δικαιοσύνη. Τι λέει, λοιπόν, το θέμα αυτό; Λέει ότι το βράδυ της επομένης του τραγικού δυστυχήματος, κάποια sites δημοσιεύουν μια σειρά από συνομιλίες, μια εκ των οποίων δημοσιεύεται είτε συραμμένη, είτε κομμένη, είτε μισή, είτε οτιδήποτε. Μάλιστα. Δεδομένο πρώτο, για να πάμε και στην ουσία: Το μεσημέρι της μέρας αυτής, ώρες, δηλαδή, πριν τη δημοσιοποίηση αυτών των συνομιλιών από sites, έχει έρθει και έχει ομολογήσει ο σταθμάρχης. Την είδηση αυτή, μάλιστα, την έχει αποκαλύψει και ο κ. Λαμπρόπουλος και πολλοί άλλοι ρεπόρτερ που έκαναν τη δουλειά τους. Άρα, λύθηκε με την ομολογία του ιδίου το ζήτημα του ανθρώπινου λάθους, του ανθρώπινου παράγοντα, της συνδρομής, τέλος πάντων, του ιδίου σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Ένα δεδομένο είναι αυτό. Δεύτερο δεδομένο: Άρα ουσιαστικά τι μας λένε; Θέλουν να κάνουν επικοινωνιακή συγκάλυψη κάποιοι για κάτι που έχει λυθεί λίγες ώρες πριν με ομολογία. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο: Είναι η μόνη συνομιλία η επίμαχη συνομιλία που δήθεν κάποιοι επί σκοπώ μόνταραν για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, ενώ υπάρχει ομολογία; Η απάντηση είναι όχι. Υπήρξαν και άλλες συνομιλίες, οι οποίες εμφανίστηκαν από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να υπάρχει στη συνέχεια ανασκευή ότι ήταν προβληματικές. Άρα, και αυτή η συνομιλία -αλλά ας πούμε ότι αυτή η συνομιλία είναι η προβληματική, στην αρχή, γιατί θα μιλήσουμε τι έγινε στη συνέχεια, βάλατε και το βίντεο- αλλά όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες συν την ομολογία, συνηγορούν στο ανθρώπινο λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να προσθέσω ένα ακόμη, το οποίο το λέει η κοινή λογική; Δεν θα μπω εγώ στην ουσία, το αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι. Αλλά από την ώρα που φεύγουν δύο τρένα από την Λάρισα, να έφευγε ένα τρένο και να έπαιρναν την μία συνομιλία και να την κολλούσαν στην άλλη, θα δικαιολογούσε ένα όφελος από αυτό το μοντάζ. Από την ώρα που ο σταθμάρχης διώχνει δύο τρένα, ένα προς τη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς σε λάθος γραμμή, κι ένα άλλο τρένο που φεύγει αργότερα, τοπικό, η δεύτερη αμαξοστοιχία προς το Βόλο. Άρα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει σημασία απλά να τα δούμε με χρονική σειρά. Μεσημέρι ενημερώνεται το κοινό ότι ο σταθμάρχης ομολογεί, δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό. Βγαίνουν κάποιες συνομιλίες. Μία εξ αυτών, αφού έχει ομολογήσει, αφού, δηλαδή, ο κόσμος -γιατί εδώ ποιο είναι το ζήτημα; Εδώ πετάγεται μια πολύ σοβαρή κατηγορία, μια συκοφαντία ότι προσπαθούν κάποιοι -ποιοι θα μπορούσαν; Λένε. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;- τώρα, για να μην κοροϊδευόμαστε, μια προσπάθεια επικοινωνιακού επηρεασμού υπέρ του ανθρώπινου λάθους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση το κάνει αυτό, μα ποιος το κάνει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι η κατηγορία, λοιπόν. Είναι βαριά κατηγορία, για να συνεννοηθούμε. Γιατί ωραία να τα λέμε, αλλά πρέπει να τα εξηγούμε κιόλας. Ενώ, λοιπόν, υπάρχει ομολογία, συνεχίζω, ενώ υπάρχουν κι άλλες συνομιλίες, ενώ την επόμενη μέρα η Αστυνομία που έχει το καθήκον και κανείς δεν το αμφισβητεί, πηγαίνει στη Δικαιοσύνη το πλήρες των συνομιλιών, άρα δεν τίθεται ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας. Ένας, δηλαδή, που θέλει να κάνει κάτι, πώς το κάνει, ενώ ξέρει ότι τα πάντα έχουν πάει σωστά στη Δικαιοσύνη; Το συνηγορούν όλοι αυτό, ακόμη και αυτοί που γράφουν το συκοφαντικό δημοσίευμα. Προσέξτε, συνεχίζω: Και την επόμενη αυτής, τη μεθεπόμενη και την επόμενη, δηλαδή, από τη μέρα που πάνε στην Αστυνομία, 03/03, ακόμη και τα sites που έβαλαν αυτές τις συνομιλίες και η δημόσια ΕΡΤ, όπως το ηχητικό που παίξατε, λένε ότι «Παιδιά, μη μπερδεύεστε, σε αυτή τη συνομιλία υπάρχει και ένας άλλος μηχανοδηγός. Αυτή η συνομιλία, λοιπόν, δεν αφορά το μοιραίο τρένο και το τραγικό δυστύχημα, αφορά μια άλλη». Δηλαδή, το κάνω συμπερασματικά για να καταλάβουν αυτοί που μας ακούν. Κατηγορούν κάποιοι την Κυβέρνηση, προφανώς, φαντάζομαι, δεν ξέρω, αλλά αυτό καταλαβαίνω εμμέσως με λάσπη που πετάνε, ότι προσπαθεί να χτίσει μια μονταζιέρα επηρεασμού της κοινής γνώμης, ενώ υπάρχει ομολογία, υπάρχουν πολλές άλλες συνομιλίες, έχει στείλει η Αστυνομία στη Δικαιοσύνη το σύνολο ακέραιων των συνομιλιών και η δημόσια τηλεόραση την επόμενη μέρα ξεκαθαρίζει στο κοινό την πραγματικότητα και για αυτή τη συνομιλία. Προσέξτε: Γίνεται, λοιπόν, όλο αυτό, βγαίνει αυτό το δημοσίευμα -για να καταλάβουμε τι σημαίνει αρχή, μέση και τέλος της ιστορίας- και έρχεται λίγες ώρες μετά ο Πρόεδρος του τρίτου στη τάξη κοινοβουλευτικού κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, ως πρόθυμος θα πω εγώ κι ο νοών νοείτω και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το πάτε όμως εκεί, θέλω να μείνουμε στο ίδιο το γεγονός και θα το συζητήσουμε. Όμως, για κάποιους μένει μία αίσθηση, εκ των δεδομένων της αποκαλύψεως αυτής, του δημοσιεύματος αυτού, ότι κάποιοι μπήκαν στο κέντρο του ΟΣΕ και υπέκλεψαν συνομιλίες, τις οποίες μετά τις διένειμαν. Τι απαντά η Κυβέρνηση σε αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σε αυτό θα σας απαντήσω καθαρά. Και θα σας απαντήσω και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, από διάφορες υποθέσεις τις οποίες αναγκάζομαι εκ της θέσεως μου να απαντήσω και έχω υποχρέωση, ενώ είναι εν εξελίξει, υπό διερεύνηση. Και απαντώ πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, ότι σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και ως δικηγόρος, αρκετά πλέον χρόνια. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα συνολικά το ζήτημα του να προβάλλονται στοιχεία υποθέσεων και δικογραφιών από δημοσιογράφους και, μάλιστα, πολλούς ρεπόρτερ, αστυνομικούς, δικαστικούς, που κάποιες φορές καταγγέλλουν τέτοιες διαρροές πριν καλά – καλά πάνε στη Δικαιοσύνη, ή πριν καλά – καλά τα εξετάσει η Δικαιοσύνη. Αυτό είναι ένα θέμα, που δεν νομίζω ότι το ανακαλύψαμε το Σάββατο πριν την 25η Μαρτίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έχει κάνει έρευνα η Κυβέρνηση για το πώς έγινε αυτή η διαρροή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Είναι ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε θεωρητικά 1η Μαρτίου του 2023 και έληξε, ως προς την πλήρη εικόνα που είχε η κοινή γνώμη, 3 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Σε αυτό δεν θα διαφωνήσουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα παραπλάνησης. Αυτό είναι σημαντικό. Τώρα, προσέξτε: Το αν και γιατί διέρρευσαν στοιχεία …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν διερευνήθηκε η διαρροή.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η οποία μας συγκλονίζει. Το αν διέρρευσαν στοιχεία σε μια άλλη ποινική υπόθεση, αυτό προφανώς, όπως και σε κάθε υπόθεση που ενδεχομένως διαρρέουν στοιχεία, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και οφείλει να απαντήσει γιατί είναι και ένα θέμα που υπάρχει ένα, δυστυχώς, πολύ πρόσφορο έδαφος, λόγω της οργής και της θλίψης γι’ αυτή την υπόθεση, για καλλιέργεια θεωριών συνομωσίας. Γιατί εδώ ποιο είναι το δια ταύτα; Εδώ το διά ταύτα είναι να αμφισβητηθεί μέχρι και ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Αλλά επειδή στην Ελλάδα σκοπίμως μπερδεύονται οι αρμοδιότητες των εξουσιών, βλέπετε ότι εν συνόλω η Αντιπολίτευση τι λέει; Διερεύνησε η Κυβέρνηση το πώς διέρρευσαν αυτά τα στοιχεία; Δεν λέει αν διερεύνησε η Δικαιοσύνη. Την Κυβέρνηση βάζουν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρας μας έχει τρεις εξουσίες: Την Εκτελεστική, τη Νομοθετική και τη Δικαστική. Και ευρύτερα, λοιπόν, το Κράτος έχει και διάφορες υπηρεσίες οι οποίες είναι αρμόδιες. Για να τα ξεκαθαρίσουμε. Είχε αρμοδιότητα απόλυτη και το έκανε καλά και σωστά, όπως ανακοίνωσε κιόλας και δεν το αμφισβητεί κανείς, η Αστυνομία να μεταφέρει το σύνολο ακέραιων των συνομιλιών στη Δικαιοσύνη. Άρα, εδώ είναι Αστυνομία. Το κάνει σωστά. Έχει καθήκον η Δικαιοσύνη να τα παραλάβει και να τα αξιολογήσει αντικειμενικά και αμερόληπτα, όπως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, και τα στοιχεία που προκύπτουν κάθε μέρα μέχρι και σήμερα, να τα αξιολογήσει όχι σε τηλεοπτικά πάνελ, ούτε σε συζητήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, αλλά μόνη της αμερόληπτα και αντικειμενικά. Και από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι όλα αυτά γίνονται σωστά και χωρίς παρεμβολές και χωρίς αλλοιώσεις. Συμφωνούμε μέχρι εδώ;

Για να το βάλουμε, λοιπόν, με μία φράση, με μία λέξη, για να συζητήσουμε και άλλες πτυχές του συγκεκριμένου θέματος, τι έχει συμβεί με πολύ απλά λόγια. Ανασύρθηκε ένα λυμένο ως προς την ουσία του για την υπόθεση, όχι ως προς το σκέλος της διερεύνησης των διαρροών, θέμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει ούτε σε αλλοίωση της διερεύνησης της υπόθεσης ούτε σε προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για ένα θέμα το οποίο η κοινή γνώμη είχε ενημερωθεί για ομολογία. Ανασύρθηκε, ξαναζεστάθηκε ένα «φαγητό» έναν χρόνο μετά για να γίνει μια προσπάθεια μετατροπής ενός ζητήματος λυμένου, ως προς το σκέλος της διερεύνησης διαρροής δεδομένων, που δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης, ούτε επικοινωνιακά ούτε ποινικά, για να παρουσιαστεί ως ένα ακόμα ζήτημα στο ευρύτερο αφήγημα στο πλαίσιο τυμβωρυχίας, αφήγημα συγκάλυψης.

Τι θέλω να πω με πάρα πολύ απλά λόγια. Υπάρχει, δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτής της τραγικής υπόθεσης, πολύ πρόσφορο έδαφος λόγω της οργής, της αγανάκτησης, της απογοήτευσης, της στενοχώριας των ανθρώπων, κυρίως, που έχασαν …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που πατάει πάνω σε λάθη της Κυβέρνησης, όμως, αυτό που θα πείτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πρόσφορο το έδαφος για να καλλιεργηθούν θεωρίες συνομωσίας, για να μετατραπούν ζητήματα που έχουν μία αξία Χ σε μία αξία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήσατε χώρο, κ. Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Εγώ έχω απαντήσει, όπως ξέρετε, πάρα πολλές φορές και συνεχίζω να το κάνω, όπως και η Κυβέρνηση, και δίνουμε τις απαντήσεις που πρέπει για έτσι έχουμε καθήκον να κάνουμε. Όμως, εδώ υπάρχει ένα θέμα και ας δούμε όλη αυτή την προσπάθεια αυτών των ημερών ως μια ευκαιρία για να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, να ερευνήσει τα πάντα και τους πάντες, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις -όπως λέμε από την πρώτη στιγμή- αντικειμενικά και αμερόληπτα. Γιατί το λέω ευκαιρία; Γιατί είναι ένα «φως-φανάρι» θέμα που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Ποιος είναι ο σκοπός όλης αυτής της ιστορίας; Ο σκοπός όλης αυτής της ιστορίας δεν είναι η ερευνητική δημοσιογραφία, γιατί όλοι ξέρουν ότι το θέμα αυτό έχει λυθεί έναν χρόνο πριν. Ο σκοπός, λοιπόν, είναι να βάλουμε άλλο ένα αφήγημα περί συγκάλυψης. Αυτό το πράγμα, για μένα, είναι επικίνδυνο. Δεν μιλάμε για μια υπόθεση οικονομική, μιλάμε για μια υπόθεση που έχει αρχή-αφετηρία τον θάνατο 57 ανθρώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου μια ερώτηση εμβόλιμη, πριν έρθω σε αυτό. Θα το συζητήσουμε, εκ των πραγμάτων θα συζητηθεί. Λέει τώρα, όμως, η κοινή γνώμη: Να μας πει η Κυβέρνηση, στη δημοσιογραφική αποκάλυψη –έτσι το εκλαμβάνει, ακούει τη λέξη αποκάλυψη, λέει, να έγινε μια δημοσιογραφική αποκάλυψη, δεν ξέρουν όλοι οι άνθρωποι αυτές τις λεπτομέρειες που μας παραθέτετε εσείς, ούτε και έχουν καμιά διάθεση να τα ψάξουν. Λένε όμως όλοι μαζί: Μα στη δημοσιογραφική αποκάλυψη πώς φτάνουμε στα συμφέροντα τα επιχειρηματικά τα οποία βάλουν εναντίον της Κυβέρνησης; Πώς φτάνουμε από το ένα στο άλλο; Γιατί αυτή είναι η δική σας θέση τώρα, αυτό να καταλάβουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να καταλάβει, λοιπόν, κάποιος την ιστορία, πρέπει να τη δει από την αρχή, Σάββατο, δηλαδή, βράδυ, που παρουσιάζεται το ρεπορτάζ, με τον τρόπο που παρουσιάζεται, που ευθέως «πετιέται η μπάλα» στην Κυβέρνηση, μέχρι τη στιγμή που κατατίθεται πρόταση δυσπιστίας. Εδώ, λοιπόν, δεν μιλάμε για ένα λάθος, εδώ δεν μιλάμε για ένα δημοσίευμα το οποίο πάει λίγο παραπέρα, ενώ δεν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας και κατά τα συντριπτικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουμε, να πάει. Μιλάμε για μία επαναφορά ενός θέματος, έναν χρόνο μετά, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί άλλο ένα ζήτημα αμφισβήτησης της δικαστικής διερεύνησης και να θεωρεί ο κόσμος ότι η Κυβέρνηση πάει να κάνει κάτι. Σωστά; Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να πιστέψει κανένας λογικός άνθρωπος ότι έγινε άθελα, ότι το έκαναν άθελά τους. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι αυτό τους ξέφυγε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει δόλος; Εσείς ως νομικός λέτε ότι υπάρχει δόλος στην ενέργεια αυτού του δημοσιεύματος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν έρχεται ένα Μέσο και εμφανίζει με ξεκάθαρη, έμμεση αλλά ξεκάθαρη και με έναν παραπλανητικό τίτλο ένα θέμα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που χάθηκαν 57 άνθρωποι και θέλει να χτίσει ένα αφήγημα αμφισβήτησης του ανθρώπινου λάθους το οποίο είναι ξεκάθαρο και δεδομένο, πέραν των άλλων πτυχών που ερευνά η Δικαιοσύνη… Εγώ δεν είπα ποτέ, ούτε εμείς, ότι είναι μόνο ανθρώπινο λάθος, αλλά αυτό είναι κάτι λυμένο και το εμφανίζει ως ένα μείζον θέμα - μονταζιέρα, το οποίο θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα– γι’ αυτό λέω ότι η ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος – και έρχεται μετά από λίγες ώρες ο κ. Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, ο οποίος κ. Ανδρουλάκης έχει καταγγείλει την Κυβέρνηση για χίλια μύρια όσα, για όλα τα πιθανά και απίθανα ζητήματα, για αντισυνταγματικά νομοσχέδια, για εκτροπές, για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις παρακολουθήσεις, τα πάντα, όλο το πακέτο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τα πάντα. Όμως, προσέξτε, επιλέγει Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 να κάνει πρόταση δυσπιστίας για ένα θέμα που ήδη έχουμε βγάλει στοιχείο-στοιχείο ότι δεν υπάρχει ούτε ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας, ούτε ζήτημα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, γιατί η κοινή γνώμη ξέρει από το μεσημέρι ότι ο σταθμάρχης έχει ομολογήσει. Ερχόμαστε, λοιπόν, και βάζουμε τα κομμάτια του παζλ, βγαίνει ένα δημοσίευμα το πρωί με όλα αυτά τα οποία σας έχουμε παρουσιάσει, χωρίς να επηρεάζει καθόλου την έρευνα, χωρίς να επηρεάζει καθόλου την κοινή γνώμη και επιλέγει ένας πρόεδρος κόμματος να κάνει πρόταση δυσπιστίας, δεν είναι παιχνίδι η πρόταση δυσπιστίας, είναι μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία, κορυφαία θα έλεγα εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάλλει μόνον εναντίον της Κυβέρνησης; Λέτε από τη μία πλευρά, εκμεταλλεύεται όλο αυτό ο κ. Ανδρουλάκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακούστηκαν και τα περί οικονομικών συμφερόντων, τα οποία συμπλέουν; Δηλαδή, να αντιληφθούμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ακολουθεί οικονομικά συμφέροντα και βάλλει εναντίον της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ παρουσιάζω τα δεδομένα. Εμείς δεν κάνουμε σαν τους άλλους να κάνουμε ούτε τους δικαστές, ούτε τους εισαγγελείς, ούτε να διατυπώνουμε κρίσεις. Αν βάλει κανείς τη χρονική σειρά των δεδομένων και τον πρόθυμο τρόπο με τον οποίο ήρθε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ καλά-καλά δεν είχαν απευθύνει και ερωτήματα «ρε παιδιά τι συνέβη με αυτές τις συνομιλίες;»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά στελέχη της Κυβέρνησης αναφέρθηκαν σε οικονομικά συμφέροντα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Γιατί, το ξαναλέω, ξεκινάμε με ένα δημοσίευμα και καταλήγουμε σε μία πρόταση δυσπιστίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιμένει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης. Γιατί παίρνει αυτή τη διάσταση μία δημοσιογραφική αποκάλυψη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ερώτημα είναι πόσο αποκάλυψη είναι. Το ερώτημα είναι πόσο αποκάλυψη είναι όταν ξέρουμε ότι η δημόσια τηλεόραση 4 Μαρτίου του 2023 έχει πει με απλά λόγια «παιδιά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για κάποιους που δεν ξέρουν είναι αποκάλυψη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό σας λέω, πόσο αποκάλυψη είναι. Αν είναι εντός ή εκτός εισαγωγικών. Έχει έρθει η δημόσια τηλεόραση έναν χρόνο πριν, 4 Μαρτίου του 2023, και έχει πει, συν πολλά άλλα site, αλλά η δημόσια τηλεόραση θα μπορούσε κανείς να πει ότι μια Κυβέρνηση που θέλει να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, ε, δεν θα έβαζε τη δημόσια τηλεόραση στις 4 Μαρτίου να πει ό,τι είπε. Γιατί πολύ απλά η δημόσια τηλεόραση κάνει τη δουλειά της, όπως πολύ σωστά την κάνει και λέει «παιδιά μην μπερδεύεστε». Έχετε δει 10, 15 συνομιλίες, πόσες είναι. Αυτή η συγκεκριμένη δεν αφορά το τραγικό δυστύχημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να προσφέρει την ίδια κάλυψη στον παραιτηθέντα Κώστα Καραμανλή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν παρέχει καμία κάλυψη σε κανέναν. Η Κυβέρνηση, όπως κάθε Κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα και την ευθύνη του ρόλου της, θέλει για ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, που χάθηκαν τόσο άδικα 57 συνάνθρωποί μας, να χυθεί άπλετο φως και η Δικαιοσύνη όπως έχει κάνει –για μένα και ως άνθρωπος που ασχολείται με το Ποινικό Δίκαιο– με πρωτοφανείς χρόνους και έτσι έπρεπε να κάνει και να συνεχίσει να κάνει αντικειμενικά και αμερόληπτα τη δουλειά της. Να κάνει ήσυχα τη δουλειά της αντικειμενικά. Γιατί; Γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό, να ερευνηθούν όλες οι πτυχές. Να γίνουν όσες πραγματογνωμοσύνες. Και δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, να μην αφεθεί κανένα ερωτηματικό για τους ανθρώπους αυτούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σχηματιστεί από την κοινή γνώμη η εντύπωση, σε ποσοστό 9 στους 10 πολίτες, ότι υπάρχει συγκάλυψη και από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση προσφέρει κάλυψη στον κ. Καραμανλή, αν πήγαινε ο Καραμανλής στη Δικαιοσύνη θα ηρεμούσε αυτή η συναισθηματική φόρτιση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή το ακούω τις τελευταίες ημέρες αυτό. Ο κ. Καραμανλής, κατ’ αρχάς, παραιτήθηκε από Υπουργός. Αυτό είναι το σκέλος της πολιτικής ευθύνης. Πάμε λίγο στα της Δικαιοσύνης. Ποιο είναι το αίτημα το οποίο υπεβλήθη από οποιονδήποτε και δεν αναφέρομαι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά συγκεκριμένο αίτημα. Ξέρετε, όταν μιλάμε για ποινική διαδικασία, όταν μιλάμε για ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων, εγκλημάτων, δηλαδή, για να συνεννοούμαστε, χρειάζεται διατύπωση γραπτώς αυτών των ενδεχόμενων κατηγοριών με συγκεκριμένη λογική. Δηλαδή, ποια είναι η διάταξη; Πώς και για ποιον λόγο κάποιος υπέπεσε σε συγκεκριμένο παράπτωμα, αδίκημα, έγκλημα; Για να συνεννοούμαστε, έτσι; Και να έρθει, λοιπόν, τότε η κακιά δήθεν Κυβέρνηση που συγκαλύπτει τον οποιονδήποτε με κάποιον τρόπο σε μία διαδικασία, οπουδήποτε και να αρνηθεί οτιδήποτε. Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Μιλάνε για συγκάλυψη γιατί είναι μία λέξη η οποία στα αυτιά πονεμένων ανθρώπων και μιας κοινωνίας η οποία θέλει Δικαιοσύνη, ακούγεται πολύ σημαντική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κοινωνία, λοιπόν, διαμόρφωσε μια γνώμη- κατά παράβαση των κανόνων του Δικαιϊκού συστήματος και του πολιτικού- στην περίπτωση αυτή ειδικά με τον θάνατο 57 νέων ανθρώπων ο κ. Καραμανλής, με έναν τρόπο ωθούμενος από την Κυβέρνηση, να παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για να νιώσει μια κάθαρση συνολικά η κοινωνία. Κατά παράβαση των κανόνων

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, μου λέτε ότι επειδή έχουν στηθεί από συγκεκριμένα πάνελ, από τηλεδικαστήρια εν είδει λαϊκών δικαστηρίων κάποιες κατηγορίες, που εγώ ούτε a priori τις απορρίπτω ούτε όμως και τις δέχομαι, γιατί σέβομαι ότι σε αυτήν τη χώρα υπάρχει Δικαιοσύνη, να γίνει παρέκκλιση της νόμιμης διαδικασίας και να έρθουμε να δικάσουμε από πριν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά 9 στους 10 πολίτες, έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση ότι έχουν σχηματίσει πεποίθηση συγκάλυψης. Αυτό είναι το θέμα μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα πριν κάτι. Ας είναι αυτή όλη η ιστορία με αυτό το δημοσίευμα και την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μια ευκαιρία για να καταλάβουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι, δικαιολογημένα θα πω, έχουν δημιουργήσει μια τέτοια εντύπωση -γιατί είναι ένα πάρα πολύ σκληρό, σοκαριστικό θέμα- λανθασμένη εντύπωση συγκάλυψης για να καταλάβουν πόσο εύκολα διαδίδονται ψέματα με παραπλανητικούς τίτλους. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση για τον κ. Κασσελάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου δίνετε μια καλή ευκαιρία να πω ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρά θέμα, μείζον ζήτημα. Ο κ. Κασσελάκης είναι συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος. Φεύγει πλέον από την πίστα ενδεχομένως και της γελοιοποίησης και όλου αυτού, που καθόλου αστείο δεν ήταν γιατί αφορούσε τον πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το 2024 γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και καταφέραμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ως χώρα, ως Κράτος, ως Δημοκρατία να κάνουμε αδιάβλητες εκλογές. Γιατί τις εκλογές- και οι ακροατές σας το ξέρουν- τις κάνουν δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικαστές, άνθρωποι οι οποίοι ορκίζονται. Έχουν γίνει εκλογές σε πολύ δύσκολα χρόνια, σε χρόνια έντασης της δεκαετίας του ’80 με ακραία πόλωση, έχουν γίνει εκλογές σε χρόνια μνημονίου με ακραία πόλωση και τοξικότητα. Έχουν γίνει εκλογές και θα συνεχίσουν να γίνονται. Όταν έρχεται, λοιπόν, ο πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ελαφρά τη καρδία και παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα, ξέρετε τι σημαίνει εκλογές με διεθνείς παρατηρητές; Έχει καταλάβει τι είπε; Εμείς, λοιπόν αυτό δεν θα το αφήσουμε να πέσει κάτω, όχι γιατί είναι κομματικό μας καθήκον, όχι γιατί υπάρχει κάποιο θέμα αμφισβήτησης -γιατί αυτή τη ρητορική με πιο ήπιο τρόπο την είχαμε ακούσει από κάποιους από τον ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις εκλογές- αλλά γιατί έχουμε καθήκον όλοι σε όποιο κόμμα και να ανήκουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση από το κοινό. Γιατί αρνήθηκε η Ν.Δ. πρόταση προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Νοέμβριο μετά από αυτήν την παρέμβαση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως ως προς τη σύμβαση 717;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κανένα κόμμα -και ειδικά το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε ούτε πόρισμα για την Επιτροπή- κανένας δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένο, διατυπωμένο πόρισμα- κατηγορητήριο, που να οδηγεί σε οποιοδήποτε αίτημα. Και ξέρετε γιατί δεν το έχει κάνει; Γιατί πρέπει να έρθει να διατυπώσει συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία για παράδειγμα – γιατί αυτό υπονοείται- πρέπει να συνδέει, αυτό το οποίο απέρριψε και ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης, μια σύμβαση με ό,τι ερευνάται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας τι ζήτησε; Για κάποιους ανθρώπους έβαλε υπόλογη την Κυβέρνηση για το δυστύχημα. Αυτό συνέβη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Έχει νόμους, έχει Σύνταγμα και μία ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν έχει να κάνει με την Κυβέρνηση ή με κάποιο κόμμα. Είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της και θα έπρεπε να ξέρει -νομίζω το ξέρει γιατί είναι μια έμπειρη εισαγγελέας- ότι για παράδειγμα αυτό το οποίο λέει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι Επίτροποι έχουν μια διαδικασία στο Συμβούλιο των Επιτρόπων αν υπάρχει μια πιθανή τέλεση αδικήματος, για να προχωρήσει δηλαδή γίνεται ψηφοφορία. Σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει -το είδαμε και με την υπόθεση Καϊλή- διαδικασία άρσης ασυλίας. Και ενώ τα ξέρει όλα αυτά και για το κυρίαρχο κράτος που είναι και η Ελλάδα και για την Ευρώπη πώς λειτουργεί, έρχεται και λέει κάτι το οποίο νομίζω ότι οποιοσδήποτε μας ακούει καταλαβαίνει το πόσο σοβαρό δεν είναι. Άρα, το ξαναλέω, μην χάνουμε την ουσία. Τα Τέμπη είναι μια υπόθεση που μας συγκλόνισε όλους. Εμείς θέλουμε δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις, αμερόληπτα και αντικειμενικά και όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια ως Κράτος θα γίνει και σε αυτήν την υπόθεση. Και ναι, πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη από την αρχή μέχρι το τέλος της υπόθεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στραφείτε εναντίον της εφημερίδας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θα αναδείξουμε την αλήθεια. Δεν είμαστε ούτε κατά δημοσιογράφων, ούτε αρχισυντακτών, ούτε ανθρώπων που κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς όμως έχουμε καθήκον όταν φαίνεται ότι απειλείται η αλήθεια και μάλιστα καλλιεργείται ένα κλίμα έντασης και πόλωσης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με 57 νεκρούς, να βγούμε μπροστά να πούμε ποια είναι η αλήθεια και να μην αφήσουμε κανένα ψεγάδι. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα ψεγάδι, καμία σπιθαμή παραπληροφόρησης.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM