Στο "μικροσκόπιο" των εισαγγελικών αρχών μπαίνουν οι καταγγελίες περί ματαίωσης μεγάλης επένδυσης για την εξόρυξη ζεολίθου στον Έβρο, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με αφορμή το οποίο δόθηκε η εντολή για την έρευνα, η επένδυση ματαιώθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εταιρείας, στο δ.σ. της οποίας μετέχει η εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου.
Με αφορμή το δημοσίευμα ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα του δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί, αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας", επί υπουργίας του κ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεολίθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους. Επίσης, τονίζεται ότι η Ελλάδα εισάγει ζεόλιθο χαμηλότερης ποιότητας σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία και επισημαίνεται ότι το κοίτασμα της Βουλγαρίας στην περιοχή Κίρτζαλι το εκμεταλλεύεται ελληνική εταιρεία S&B, στο δ.σ. της οποίας είναι μέλος η κ. Παπακωνσταντίνου, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η απάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου
Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "εντυπωσιακή" την αναπαραγωγή της "είδησης", προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Περιμένω σε λίγο ν' ακούσω και για τις ευθύνες μου στον Τρωικό Πόλεμο¨.
σχόλια