Πέτσας: Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ για την άκυρη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Πέτσας: Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ για την άκυρη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε, το βράδυ της Δευτέρας, δύο επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές προκλήσεις και την «άκυρη», όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία της Άγκυρας με την Λιβύη. 

Όπως είχαν αποκαλύψει κυβερνητικές πηγές στο LiFO.gr, ήδη από χθες το απόγευμα, στις επιστολές αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιδράσει

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε «επικοινωνιακά σόου», μπροστά από χάρτες, εξακολουθώντας την εμπρηστική του ρητορική, προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης. Σύμφωνα με το κυπριακό Sigma, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε, καθισμένος μπροστά σε ειδικούς χάρτες, τις προθέσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει, κάτι που την έχει τρελάνει».

Η Αίγυπτος στο πλευρό της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής βουλής και μέλη του Σώματος καταδίκασαν από την πλευρά τους τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Φάγεζ αλ Σάρατζ. «Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», τονίζει ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής και προσθέτει: «Η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη. Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».

Επιστολή του Μαξίμου στον γ.γ του ΟΗΕ

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματαμ ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τον κ. Πέτσα, στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η κ. Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο η ιδιοκτησία του οποίου, όπως είπε, ανήκει στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται έξωθεν.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα έως το τέλος του χρόνου, η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα. «Πρόκειται για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν» τόνισε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο αυτό, διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη δημοκρατία, την οικονομία και την εθνική Άμυνα.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως σήμερα (Τρίτη), γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις. «Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε έναν καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις. Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:

- Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.

- Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.

- Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.

- Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

- Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, «είναι ένα θέμα εθνικό, που έχει να κάνει με την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, ο κ. Πέτσας απάντησε πως η συνάντηση της 7ης Ιανουαρίου θα έχει μία ευρύτερη ατζέντα. «Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπεία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για αστυνομική βία κατά πολιτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ, δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ που κατάφερε, όπως σημείωσε, οι δύο διαδηλώσεις να κυλήσουν με τρόπο υποδειγματικό. «Καταδικάζουμε κάθε αυθαιρεσία από κρατικό όργανο», επισήμανε για να συμπληρώσει πως η ελληνική πολιτεία έχει μία συνέχεια. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τα μέσα του 2017 μέχρι το τέλος του 2018 η αρμόδια επιτροπή διερεύνησε 262 περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Δεν ανακαλύπτουμε τώρα την αυθαιρεσία. Η ΕΛΑΣ ήδη έχει καλέσει τους πολίτες να πουν τις καταγγελίες τους. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι α λα κάρτ», υπογράμμισε. Τέλος, για το μεταναστευτικό ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ελέγξει τις ροές στον Έβρο.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM