Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα

Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας εγκαινιάζει η υπογραφή της «Κοινής Διακήρυξης σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας για την ανάπτυξη του σχεδίου για τα κέντρα ταυτοποίησης και τη μετεγκατάσταση προσφύγων καθώς και για την αύξηση των θέσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο» μεταξύ Ελλάδας κι Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιδοτεί με ευρωπαϊκούς πόρους για το πρόγραμμα του ενοικίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Κομισιόν με 80 εκατομμύρια ευρώ.


Η εν λόγω Διακήρυξη υπεγράφη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο κα Kristalina Georgieva, και της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που εκπροσωπήθηκε από τον βοηθό Ύπατο Αρμοστή Επιχειρησιακού Τομέα κ. George Okoth-Obbo, σε συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, που εκπροσωπήθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Ιωάννη Μουζάλα.


Η Κοινή Διακήρυξη υλοποιείται σε συνέχεια της δέσμης των μέτρων που αποφασίστηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση.

Οι δράσεις προτεραιότητας που πρέπει να υλοποιηθούν, περιλαμβάνουν δύο βασικά επιχειρησιακά μέτρα: την εφαρμογή της προσέγγισης των «hotspots» και την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ένα ουσιώδες στοιχείο για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η αύξηση των θέσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο.


Στο εν λόγω πλαίσιο η δημιουργία 20.000 θέσεων διαμονής διαρθρώνεται στους εξής πυλώνες υπηρεσιών:

  1. παροχή ενοικιαζόμενης στέγης
  2. παροχή κουπονιών για ξενοδοχεία,
  3. παροχή υπηρεσιών στέγασης σε ανάδοχες οικογένειες.


Η εν λόγω δράση συμβάλλει ενεργά στην ένταξη πολιτών τρίτων χωρών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με τρόπο διττό: Διασφαλίζει ένα περιβάλλον με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, συμβάλλοντας έτσι στην ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και προστατεύοντας τους από τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, ενώ παράλληλα, πρόκειται να υλοποιηθεί με τρόπο αποτελεσματικό για την ουσιαστική συμβολή της εν λόγω δράσης στην πραγματική οικονομία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ