Το Ισραήλ εμποδίζει τον ΟΗΕ να ερευνήσουν τα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου, φοβούμενο ότι θα απαιτηθεί η χορήγηση πρόσβασης για να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για σεξουαλική βία κατά Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, σύμφωνα με την έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις ένοπλες συρράξεις, Πραμίλα Πάτεν, ζήτησε άδεια να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα εγκλήματα της Χαμάς, ανέφερε το ισραηλινό δημοσίευμα. Ωστόσο, η ίδια έθεσε ως όρο ότι η ομάδα της πρέπει επίσης να έχει πρόσβαση σε ισραηλινά κέντρα κράτησης για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία από Ισραηλινούς στρατιώτες, σημειώνει η εφημερίδα. Το Ισραήλ αρνήθηκε το αίτημα, σύμφωνα με την Haaretz.
Το γραφείο της Πάτεν προειδοποίησε ότι η αντίσταση του Ισραήλ στις έρευνες του ΟΗΕ για εγκλήματα που του αποδίδονται θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, σύμφωνα με εκπροσώπους του Δικτύου Γυναικών του Ισραήλ, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ομάδα της Πάτεν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.
Οι εκπρόσωποι είπαν ακόμη ότι τους είπαν ότι η προσέγγιση του Ισραήλ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψή του στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ με τις οντότητες που ευθύνονται για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, ενώ η Χαμάς θα μπορούσε να παραμείνει εκτός της λίστας. Μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε αυτές τις λεπτομέρειες στη Haaretz.
Η έκθεση της Πάτεν τον Μάρτιο του 2024, η οποία βασίστηκε σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ πέρυσι, τεκμηρίωσε τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς και ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Τα ευρήματα αυτά συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις.
Η Πραμίλα Πάτεν προέτρεψε το Ισραήλ να υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο με το γραφείο της, με την οποία θα δεσμεύεται να λάβει μέτρα κατά της σεξουαλικής βίας στις συγκρούσεις υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ. Παρόμοια συμφωνία έχει υπογραφεί με την Ουκρανία το 2022, η οποία περιελάμβανε δεσμεύσεις για την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου από τη σεξουαλική βία.
Με πληροφορίες από Haaretz