Haaretz: Το Ισραήλ μπλοκάρει την έρευνα του ΟΗΕ για τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς

Haaretz: Το Ισραήλ μπλοκάρει την έρευνα του ΟΗΕ για τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτογραφίες θυμάτων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου 2023 μπροστά από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Ισραήλ εμποδίζει τον ΟΗΕ να ερευνήσουν τα σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου, φοβούμενο ότι θα απαιτηθεί η χορήγηση πρόσβασης για να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για σεξουαλική βία κατά Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, σύμφωνα με την έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. 

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία στις ένοπλες συρράξεις, Πραμίλα Πάτεν, ζήτησε άδεια να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα εγκλήματα της Χαμάς, ανέφερε το ισραηλινό δημοσίευμα. Ωστόσο, η ίδια έθεσε ως όρο ότι η ομάδα της πρέπει επίσης να έχει πρόσβαση σε ισραηλινά κέντρα κράτησης για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική βία από Ισραηλινούς στρατιώτες, σημειώνει η εφημερίδα. Το Ισραήλ αρνήθηκε το αίτημα, σύμφωνα με την Haaretz. 

Το γραφείο της Πάτεν προειδοποίησε ότι η αντίσταση του Ισραήλ στις έρευνες του ΟΗΕ για εγκλήματα που του αποδίδονται θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, σύμφωνα με εκπροσώπους του Δικτύου Γυναικών του Ισραήλ, οι οποίοι συναντήθηκαν με την ομάδα της Πάτεν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.  

Οι εκπρόσωποι είπαν ακόμη ότι τους είπαν ότι η προσέγγιση του Ισραήλ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπερίληψή του στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ με τις οντότητες που ευθύνονται για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις, ενώ η Χαμάς θα μπορούσε να παραμείνει εκτός της λίστας. Μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσε αυτές τις λεπτομέρειες στη Haaretz. 

Η έκθεση της Πάτεν τον Μάρτιο του 2024, η οποία βασίστηκε σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ πέρυσι, τεκμηρίωσε τη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς και ισχυρίστηκε ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Τα ευρήματα αυτά συμπεριλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις.

Η Πραμίλα Πάτεν προέτρεψε το Ισραήλ να υπογράψει συμφωνία-πλαίσιο με το γραφείο της, με την οποία θα δεσμεύεται να λάβει μέτρα κατά της σεξουαλικής βίας στις συγκρούσεις υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ. Παρόμοια συμφωνία έχει υπογραφεί με την Ουκρανία το 2022, η οποία περιελάμβανε δεσμεύσεις για την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου από τη σεξουαλική βία.

Με πληροφορίες από Haaretz

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM