«Ρεκόρ» αποχής στις εκλογές: Οι περισσότεροι δεν πήγαν να ψηφίσουν

«Ρεκόρ» αποχής στις εκλογές: Οι περισσότεροι δεν πήγαν να ψηφίσουν Facebook Twitter
2

Σε ύψη ρεκόρ κυμάνθηκε η αποχή στις επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς σε πολλές περιοχές ακόμα και δύο στους τρεις ψηφοφόρους δεν πήγαν να ψηφίσουν. 

Σε επίπεδο περιφερειών, για να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α' γύρο η αποχή ήταν 41,14%.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 46,77%. Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στον α' γύρο απείχε το 54,47%.

Στη Δυτική Ελλάδα ψήφισε το 45,81% των πολιτών και απείχε το 54,19%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 39,32%. Στα Ιόνια Νησιά συμμετείχε το 38,74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε στις κάλπες το 61,26%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 48,63%.

Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%. Για περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προσήλθε το 44,28% των ψηφοφόρων και απείχε το 55,72%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 36,33%.

Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Ενδεικτικά, για την εκλογή του νέου δημάρχου Αθηναίων ψήφισε το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν στο 53,26%. Για τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης προσήλθε στις κάλπες το 37,39% και απείχε το 62,61%. Στον α' γύρο η αποχή ήταν 47,50%.

Χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις ήταν η αποχή στον δήμο Πατρέων, όπου συμμετείχε το 49,68% και απείχε το 50,32%. Στον α' γύρο δεν προσήλθε το 37,31% των ψηφοφόρων. Για τον δήμαρχο Πειραιώς ψήφισε το 34,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ η αποχή φτάνει το 65,77%. Την περασμένη Κυριακή δεν προσήλθε στις κάλπες το 49,72% του εκλογικού σώματος.

Τέλος, στο Ηράκλειο Κρήτης για την εκλογή του νέου δημάρχου συμμετείχε στη διαδικασία το 47,91% και απείχε το 52,09%, ενώ το ποσοστό αποχής την περασμένη Κυριακή διαμορφώθηκε στο 34,84%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεύτερος γύρος είναι, πόσο παραπάνω συμμετοχή θέλατε δηλαδή; 1ον η αποχή είναι σε λογικά επίπεδα και 2ον το καινούργιο εκλογικό σύστημα την ευνοεί.Η αποχή δεν ήταν μεγάλη διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ποσοστό αυτών που ψήφισαν ήταν ίσο με το άθροισμα των δύο πρώτων και λίγο παραπάνω. Έτσι γίνεται πάντα και παντού στον κόσμο. Δηλαδή τι περιμένατε, οι υποστηρικτές αυτών που δεν πέρασαν να τρέξουν να διαλέξουν μεταξύ δύο άλλων υποψηφίων οι οποίοι τους είναι αδιάφοροι; Είναι δυνατόν ο ψηφοφόρος του ΚΚΕ να σηκωθεί να στηρίξει κάποιον από τους δύο Νεοδημοκράτες που πέρασαν στον δεύτερο γύρο; Ας σκεφτόμαστε και λίγο πριν πανικοβληθούμε. Δεύτερον, η απλή αναλογική σημαίνει ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν διοικούνται παρά με σύμπραξη πολλών παρατάξεων ή ακόμη και των δύο πρώτων! Άρα ακόμα και αν ο υποψήφιος της προτίμησης μου έχει περάσει στον δεύτερο γύρο, γνωρίζω ότι την επομένη μάλλον θα είναι τουλάχιστον αντιδήμαρχος. Ο δε δήμαρχος, από ηγέτης στο δήμο του υποβιβάζεται σε μάνατζερ δημοτικών συμβούλων και άρα ο καυγάς για το ποιος θα έχει αυτόν τον τελετουργικό, πια, ρόλο χάνει πολύ από το ενδιαφέρον του.