Σημίτης: Η πολιτική λιτότητας του Βορρά και όχι το χρέος, οδήγησε σε κρίση το Νότο

Σημίτης: Η πολιτική λιτότητας του Βορρά και όχι το χρέος, οδήγησε σε κρίση το Νότο Facebook Twitter
5

Η πολιτική λιτότητας του Βορρά είναι που οδήγησε σε κρίση το Νότο, σημειώνει ο Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, οι γραπτές παρεμβάσεις του οποίου γινόταν ως τώρα συνήθως μέσω του Βήματος ή της Καθημερινής,  εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πλέον ισορροπία μεταξύ της εξουσίας των αγορών και της εξουσίας των κρατικών θεσμών και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των εταίρων μας έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα την εντύπωση ότι εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που εκφράζει αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και προβάλλει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων.

»Συζητήσεις και διαμάχες για την αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν όμως υπάρξει εδώ και χρόνια. Τις προκάλεσαν η οικονομική κρίση, οι υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ των κρατών, αλλά και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

»Η αιτία της κρίσης βρίσκεται στο ότι η ευρωζώνη είναι μια πλήρης νομισματική ένωση, αλλά μια ατελής οικονομική και δημοσιονομική ένωση χωρών-μελών με διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, των ώριμων οικονομιών του ευρωπαϊκού Βορρά και των λιγότερο ώριμων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. Η τρέχουσα κρίση είναι κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό κρίση δημόσιου χρέους, και αυτό αφορά κυρίως την Ελλάδα και την Πορτογαλία».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Όχι. Φταίνε το χρέος και 920000 δημόσιοι υπάλληλοι, και αμέσως μετά η διαφθορά, κ. λπ. Χρόνο και χρήμα μας έδωσαν για να γίνουμε ώριμη οικονομία, άλλο πού τα έφαγαν οι πολιτικοί. Πώς "φτωχές" χώρες (όχι και τόσο φτωχότερες, το μέλλον) όπως η Εσθονία και η Πολωνία δεν έχουν τόσα πολλά προβλήματα;Η Ελλάδα θα πνιγεί απ'το χρέος και απ'την λιτότητα, για να φτάσει κάπου σε βαθμό Βουλγαρίας η χειρότερα Κόσοβου.
ποιες μωρέ δεν έχουν οικονομικά προβλήματα? Εκτός αν αναφέρεσαι σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι βέβαια μεταφράζονται μόνο μακροοικονομικά χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομική ζωή της κοινωνίας
Αναφέρομαι σε ρυθμό ανάπτυξης και ανεργία. Δεν είπα ότι δεν έχουν προβλήματα, έχουν λιγότερα. Η Λιθουανία και η Εσθονία π. χ. έχουν 10% ανεργία και 20-30% χρέος/ΑΕΠ. Έχουν χαμηλούς μισθούς και η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά για 6-7 χρόνια στην ΕΕ (ακριβώς δεν θυμάμαι) μια χαρά τα πάνε. Η Ελλάδα, με 34 χρόνια ΕΕ, κατάφερε μόνο χρέος/ΑΕΠ 175% και 900000 ΔΥ.
να πω μόνο πως σε όλα τα κράτη το χρέος φτάνει σε έναν μέσο όρο το 60% του ΑΕΠ τους. Επίσης ως αναπτυσσόμενες οικονομίες με κατεστραμμένες τις προηγούμενες κρατικές υποδομές, είναι λογικό να απορροφούν για την ώρα περισσότερους εργαζόμενους. Δεν αναφέρω ως επιχείρημα τις εσωτερικές πολιτικές αναδιαρθρώσεις με την αναγνώριση των Ναζί ως απελευθερωτών και των συμμετεχόντων πολιτών τους στους ΝΑΖΊ ως ήρωες, απλά το αναφέρω. Και τέλος να πω ότι και χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν μικρό ποσοστό επί του ΑΕΠ χρέος, έχουν ρυθμούς αναπτυξης και ανεργία μικρότερη της Ελλάδας, αλλά το βιωτικό επίπεδο και οι κοινωνικές παροχές είναι μηδαμινές. Το δημόσιο, για να τελειώσω, λειτουργέιο πλεόν με 500.000 περίπου υπαλλήλους, το οποίο μεταφράζεται σε τεράστιες ελλείψεις στην εκπαίδευση, (πολυάριθμα τμήματα, κλείσιμο σχολείων, μη ειδικευμένη διδασκαλία μαθημάτων κα), στην υγεία και στις υπηρεσίες (η επιθεώρηση εργασίας, ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ υπολειτουργούν λόγω περικοπών προσωπικού).
Σαφώς και έχουμε ευθύνη σαν Ελλάδα αλλά και σαν ψηφοφόροι για τις επιλογές μας.Τις τελευταίες δεκαετίες όποιος μοίραζε τα περισσότερα δανεικά έβγαινε κυβέρνηση χωρίς να αναρωτηθεί ΠΟΤΕ ο μέσος Έλληνας πως συμβαίνει αυτό.Ειναι κατόρθωμα το ότι χρεοκοπήσαμε μετά απο τόσα χρήματα που πέσανε απο την Ευρ. Ένωση στην Ελλάδα!!