Την θέση του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι ο κόσμος πιστεύει, μεταφέρει στο περιοδικό Fortune ο δημοσιογράφος Κρις Μάθιου.
Σύμφωνα με τον Μάθιου- που το άρθρο του έχει το χαρακτηριστικό τίτλο «θα κάνουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος την Ελλάδα δορυφόρο της Ρωσίας;»,- ο Σπέκχαρντ λέει χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κοιτάζουν τα δέντρα και χάνουν το δάσος».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι τα σχέδια διάσωσης έριξαν τη χώρα βαθιά στην ύφεση προκαλώντας έναν εφιάλτη στην οικονομία και αυτή η ύφεση έφερε μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία.
Από τότε, γράφει, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και ειδικότερα το Βερολίνο αρνούνται να χαλαρώσουν τους όρους φοβούμενοι ότι αυτό θα ενίσχυε τα αριστερά κόμματα άλλων χωρών, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό ο πρώην πρεσβευτής που γνωρίζει τη γεωπολιτική πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή και τους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, αναφέρεται στον κίνδυνο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αυτό θα σημάνει πολλά αφού η Ελλάδα είναι «ένα κρίσιμης σημασία κράτος για την άσκηση της αμερικανικής και δυτικής επιρροής, τόσο στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Αν. Ευρώπη».
Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρεται και στις στενές σχέσεις που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Μόσχα αλλά και στους πολιτισμικούς δεσμούς του ελληνικού λαού με τη Ρωσία, όπως την κοινή θρησκεία, «γεγονός που διευκολύνει τη συνεργασία».
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι σημαντική από γεωστρατηγική άποψη για τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή και την καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας, για αυτό ίσως αξίζει μια πιο ήπια στάση στο θέμα του χρέους.
Ο πρώην πρεσβευτής προτέινει χαλάρωση των όρων για να διαπιστώσουν με μεγαλύτερη άνεση χρόνο οι Έλληνες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Τονίζει επίσης ότι η σκληρή γραμμή δεν θα αποτρέψει τις εξελίξεις στις άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και πως η εκδίωξη μια χώρας σε τέτοιο γεωπολιτικό σταυροδρόμι θα αποδειχτεί αργότερα πολύ πιο δαπανηρή.
σχόλια