Σε εξέλιξη είναι η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των 27, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ενώ ικανοποίηση προκάλεσαν σε Αθήνα και Λευκωσία οι αλλαγές στο κείμενο ώστε να υπάρξει τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία.
Η κοινή δήλωση που αναμένεται σήμερα θα ορίζει γραπτώς ότι εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει το κράτος δικαίου δεν θα προκύψει θετική ατζέντα, ενώ τα τελικά συμπεράσματα των 27 θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.
Μετά τις αλλαγές στο προσχέδιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διατύπωση που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαφώς πιο έντονη, τη στιγμή που η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών εξελήφθη ως προσβολή.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι αποφάσεις που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές επιτείνουν «τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα» και «υπονομεύουν την αξιοπιστία της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».
Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη», ανήγγειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν είναι μυστικό για κανέναν πως έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των επαφών του στις αρχές της εβδομάδας στο NATO.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την ευρωπαϊκή θέση επιμένοντας στη σημασία που έχει να «αποφεύγονται πρωτοβουλίες που διχάζουν» και στην «ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα».