Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ σε 10 ημέρες, με έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση που κορυφώθηκε με την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τη συζήτηση να φτάνει έως και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Μετά τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 34 βουλευτές, με τον Νίκο Παππά να διατηρεί ισχνή πλειοψηφία.
Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε εκλογές ηγεσίας από τη βάση, ασκώντας κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Τόνισε ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να απευθύνεται στην κοινωνία, δίνοντας ευθύνη στον Κασσελάκη να αναλάβει πρωτοβουλία ως αρχηγός του κόμματος.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον Κασσελάκη για υπονόμευση της ενότητας του κόμματος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αντικατάστασής του επιζήμια. Εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενότητας και συλλογικότητας.
Στην ερώτηση για ενδεχόμενα διαλυτικά σημάδια, ο Φάμελλος δήλωσε την πίστη του στην αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε ότι η διαδικασία εκλογής προεδρείου έγινε με δημοκρατικό τρόπο, αν και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση.
Διαγραφή Λινού και οι αντιδράσεις
Η Αθηνά Λινού αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα της μετά τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Κασσελάκη για συμμετοχή σε συκοφαντίες κατά της ίδιας. Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι δεν αποδέχεται ανύπαρκτη ενοχή, τονίζοντας ότι παραδίδοντας έγγραφα 460 σελίδων στον Κασσελάκη, δεν βρέθηκε καμία παρατυπία που να δικαιολογεί τις κατηγορίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η διαγραφή της Λινού έγινε για λόγους διαφάνειας, και ότι η ίδια απέφυγε να δώσει τις διευκρινίσεις που της ζητήθηκαν. Ο Κασσελάκης, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η Λινού δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις του κόμματος για την έδρα, επισημαίνοντας ότι δεν τον καλύπτουν οι εξηγήσεις της.
Η Λινού δήλωσε ότι η διαγραφή της ήταν επιλογή του Κασσελάκη μεταξύ αυτής και του Παύλου Πολάκη, εκφράζοντας τη λύπη της για την πορεία που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι η διαγραφή της βασίστηκε σε αναληθείς κατηγορίες και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα ευρύτερο δημοκρατικό αριστερό κίνημα.
Ο Κασσελάκης άφησε αιχμές για τον τρόπο επιλογής βουλευτών στο παρελθόν, κάνοντας κριτική στην ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Δήλωσε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τον Φάμελλο για την πρόθεσή του να τον αντικαταστήσει, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Φάμελλου περί αιφνιδιασμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το δίλημμα της επανένωσης ή της περαιτέρω διάσπασης, καθώς οι εσωτερικές συγκρούσεις απειλούν τη συνοχή του κόμματος σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή.