Τι δήλωσαν Παυλόπουλος - Ομπάμα κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Τι δήλωσαν Παυλόπουλος - Ομπάμα κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
2

Λίγο μετά τη 13.30 το μεσημέρι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, έγινε απόδοση τιμών από την Προεδρική Φρουρά και ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα παρουσίασαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

«Σας καλωσορίζω στην ΑΘήνα και σας υποδέχομαι ως τον Προεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Oμπάμα.

«Οι δυο λαοί μας διατηρούν φιλικές σχέσεις» πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος και ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για τη στήριξή του στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

«Θέλουμε μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα», τόνισε επίσης ο ΠτΔ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης» είπε ο ΠτΔ για να επισημάνει ότι «παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον.»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλο τον ελληνικό λαό για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα.«Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία είπε. Καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα.»

Αναφερόμενος στην Ε.Ε, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος συνεχάρη δε την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα.Το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή», ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια», ανέφερε μετά ο υπουργός.

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψή του στην Ακρόπολη, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις:

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, 15 Νοεμβρίου. Σήμερα δεν ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους άλλοτε χαρακτηρίζαμε persona non grata όποιον αμερικανό πρόεδρο επισκεπτόταν την χώρα μας. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, κυρίως στο ζήτημα του χρέους, ενώ και στο Κυπριακό έχει υιοθετήσει πολύ εποικοδομητική στάση. Εξ άλλου δεν είμαστε στον ψυχρό πόλεμο, όταν τασσόμασταν αυτομάτως υπέρ της ΕΣΣΔ και εναντίον των ΗΠΑ. Και άρα θεωρώ ότι μοναδικό κριτήριο για την υποδοχή ή όχι του προέδρου Ομπάμα την εξυπηρέτηση των εθνικών μας θεμάτων, που χρειάζονται καλές και αμοιβαία επωφελείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κώστας ΖαχαριάδηςΣΥΡΙΖΑ ===Πως την παλεύετε ρε σύντροφοι;