Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων κατέθεσε ο Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, διευθυντής Εργασιών Δημοσίου και Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος και ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση της ΤτΕ με το ύψος του κατοχικού δανείου.
Η έκθεση κάνει λόγο για 1 τετράκις εκατομμύριο 530 δισεκατομμύρια 33 δισεκατομμύρια 32 εκατομμύρια 528 χιλιάδες 819 δραχμές σε τιμές Νοεμβρίου 1941 που οφείλονται από τη Γερμανία για το κατοχικό δάνειο και μόνο. Οι ίδιες τιμές μεταφράζονται σε 32 δισ. δραχμές το 1963 σε άλλη έκθεση της ΤτΕ που συνοδεύεται από 95 έγγραφα και που δεν είδε ποτέ το φως τη δημοσιότητας για "εθνικούς λόγους".
Όπως είπε ο κύριος Μιχαλόπουλος η ΤτΕ διαθέτει επιμέρους παραστατικά όπου φαίνονται ότι καταρχάς η Γερμανία ξεχώριζε τα έξοδα κατοχής από τις "πιστώσεις" και ότι η ναζιστική Γερμανία είχε προχωρήσει ήδη σε κάποιες καταθέσεις υπέρ λογαριασμών του ελληνικού δημοσίου, έναντι των απαιτήσεων των πιστώσεων που έπαιρνε.
Όπως γράφει το Ποντίκι, ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε πως το 1944 λίγο μετά την απελευθέρωση, «η ΤτΕ συνέταξε μελέτη με πίνακες για τον Διοικητή, όπου εμφανίζονται οι μηνιαίες απολήψεις ανά λογαριασμό». Αυτό είναι και το μόνο επίσημο στοιχείο, βάσει του οποίου η ισοτιμία το 1947 ήταν 3.670.610 χρυσές λίρες Αγγλίας ή 258 εκατ. δολάρια. «Οι κύριοι του '63 στη μελέτη» όπως είπε «μετατρέψανε το ποσό – γιατί το 1 τετράκις είναι με πληθωριστική επίδραση - λαμβάνοντας υπόψη ως έτος βάσης το Νοέμβριο του 1941, σε δραχμές του Νοεμβρίου του 1941 και το ποσό ανερχόταν σε περίπου 32 δισεκατομμύρια».
Από την πλευρά του, ο Β. Μανεσιώτης (Ειδικός Συνεργάτης, πρώην Διευθυντής Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας) εξήγησε ότι «η μετατροπή του ποσού του 1 τετράκις τρισεκατομμυρίου 530 τρισεκατομμύρια κ.λπ., έγινε σε σταθερές τιμές Νοεμβρίου 1941, έγινε με μηνιαίο τιμάριθμο. Ξέραμε δηλαδή τις απολήψεις των Γερμανών κάθε μήνα, τις εγγραφές στα βιβλία της Τράπεζας Ελλάδος και ξέραμε και τον τιμάριθμο κάθε μέρα, γιατί οι τιμές άλλαζαν τόσο γρήγορα που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ετήσιο τιμάριθμο. Άρα, είναι μια πολύ καλή δουλειά και αυτό καταλήγει στα 32 δις».
σχόλια