Τροπολογία κατέθεσε η ΝΔ για να διατεθεί άμεσα μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016

Τροπολογία κατέθεσε η ΝΔ για να διατεθεί άμεσα μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016 Facebook Twitter
0

Τροπολογία για την διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, κατέθεσε η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο με στόχο το περιεχόμενό της να τεθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία.

Η τροπολογία προτείνει να διατεθεί μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος του 2016, «με τρόπο ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 2017, στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφολόγησης και της στάσης πληρωμών».

Το ποσό που προτείνεται να διατεθεί είναι «865 εκατομμύρια ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2017». Το ποσό αυτό χρηματοδοτεί, σύμφωνα με την τροπολογία της ΝΔ:

-τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

-την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

 -τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, από φέτος, κατά 20%

- ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια

«Η τροπολογία είναι η πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ, πριν από ένα μήνα. Είναι μια πρόταση ειλικρινής, ρεαλιστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

«Είναι» όπως είπε «ο χαμηλός ΦΠΑ τα αγροτικά εφόδια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση του ΕΦΚ κρασί».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το 2016 η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 3,5%, με στόχο 0,5%. Το τρίτο μνημόνιο αναφέρει ότι από την υπέρβαση της προηγούμενης χρονιάς μπορεί η κυβέρνηση να διανείμει το 40%. «Εμείς δεν λέμε κάν το 40%, αλλά λέμε πολύ λιγότερο» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «η πρόταση της ΝΔ είναι συνεπής με το τρίτο μνημόνιο. Είναι, επίσης, συνεπής με την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, τον Δεκέμβριο του 2016, πως θα χορηγηθεί η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που λέει κυρίως σε μειώσεις φόρων και σε κοινωνική πολιτική και είναι συνεπής και με την επιστολή Τσακαλώτου αφότου είχε δώσει το κοινωνικό μέρισμα».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη ότι το τρίτο μνημόνιο και η επιστολή Τσακαλώτου αναφέρουν πως το κοινωνικό μέρισμα δίνεται όταν η Eurostat βγάζει αποτελέσματα. Η Εurostat έβγαλε αποτελέσματα 24 Απριλίου.

Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει σήμερα τα αντίμετρα, δεν θα μπορέσει να τα δώσει ούτε όταν θα υπάρχει πλεόνασμα πάνω από 3,5%, υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.

Η ΝΔ θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας και καλεί την κυβέρνηση να την ψηφίσει.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ