Αυτοκριτική Τσίπρα για Novartis και τηλεοπτικές άδειες - «Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας»

Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη Facebook Twitter
Αλέξης Τσίπρας/ Φωτ.: Eurokinissi
0

«Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά» της Καθημερινής. 

«Ηταν μια δραματική στιγμή, αλλά ήταν η κατάληξη μιας μακράς περιόδου λιτότητας και αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Είχαμε μια λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για να υπάρξει μια βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας

Παράλληλα, ο υποστήριξε ότι υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν με την έξοδος από το ευρώ εντός της τότε κυβέρνησης. «Φέραμε ένα Μνημόνιο, εγκλωβιστήκαμε σε πρόσωπα που είχαν προσωπικές ατζέντες», είπε, μεταξύ άλλων. 

«Η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς μια νέα δανειακή σύμβαση. Η ηγεσία της Ευρώπης δεν τολμούσε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις και έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω», υπογράμμισε ακόμη. 

Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη Facebook Twitter
Αλέξης Τσίπρας/ Φωτ.: Eurokinissi

Αλέξης Τσίπρας: «Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο»

«Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών.  Οι υποκλοπές ήταν ένα πρωτοφανές σκάνδαλο», «υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για τα Τέμπη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνοντας ότι «μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν «ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών». Όπως τόνισε «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη Facebook Twitter
Αλέξης Τσίπρας/ Φωτ.: Eurokinissi

«Στη Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες η διαχείρισή μας ήταν ατυχής»

«Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» σημείωσε. 

«Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν» επισήμανε. 

«Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας. Δεν είναι δόκιμη η σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Κράτος Δικαίου.Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ όυτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις» τόνισε. 

«Σε αυτά τα 50 χρόνια, υπήρξαν σημαντικές χαμένες ευκαιρίες»

«Όσον αφορά την οικονομία, το 1974, η χώρα μας ήταν ισχυρότερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Σήμερα, είναι πολύ πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανταγωνίζεται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Η χώρα οδηγήθηκε σε μία πρωτοφανή κρίση χρεοκοπίας και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και για ποιους λόγους φθάσαμε έως εκεί. Οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο, εξαιτίας της προδοσίας των αξιών της Μεταπολίτευσης. Η αιτία της κρίσης είναι ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη μεγαλύτερη περίοδο μετά το 1974, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, πρόδωσαν τις ιδεολογικές τους αρχές.

Οφείλω να πω ότι και η Αριστερά παραγνώρισε εκείνη την περίοδο τους κινδύνους των μακροοικονομικών ανισορροπιών και αφεθήκαμε επίσης στο λανθάνον αφήγημα της δήθεν “θωρακισμένης” οικονομίας. Οι ευθύνες πρέπει να καταμερισθούν ισοτίμως», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων.

«Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου – Ανοησίες ότι τον μιμήθηκα»

Δεν μετανιώνω για την ένταξη στην Αριστερά, διότι οδηγήθηκα από το όνειρο πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο μέσα από την κίνηση της ιστορίας. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακούω αυτές τις ανοησίες ότι τον μιμήθηκα. Απλώς, το ωστικό κύμα του 2015 είχε συγκριτικά πεδία με την περίοδο του 1981. Βέβαια, με διαφορετικές συνθήκες αλλά και εξέλιξη», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είμαι ευχαριστημένος για τη χώρα, διότι ύστερα από 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τα παιδιά φεύγουν ξανά από τη χώρα, όπως τη δεκαετία του 1960. Οι νέες γενεές βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις παλαιότερες και αυτό αποτελεί “ρωγμή”. Αισθάνομαι απογοητευμένος, για ορισμένα πράγματα που δεν καταφέραμε να κάνουμε», ολοκλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνοντας ότι «μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή μου το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε μια ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακολουθήσεις».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν «ατυχής η διαχείριση των τηλεοπτικών αδειών». Όπως τόνισε «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά καταλήξαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ