Τσίπρας: Εφικτή μια συνολική συμφωνία τον Απρίλιο - Ζήτησα από τη Λαγκάρντ η στάση της να μην είναι α λα καρτ

Τσίπρας: Εφικτή μια συνολική συμφωνία τον Απρίλιο - Ζήτησα από τη Λαγκάρντ η στάση της να μην είναι α λα καρτ Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

«Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Όπως σημείωσε, υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ιδίως η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών, και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός τής ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε ότι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό πως έχει διαρκή επικοινωνία. «Αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής επικοινωνία», πρόσθεσε. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ζήτησα από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλά χρόνο» και ζήτησε να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε. 

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι «σε αυτό το διήμερο καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, την οικονομία, την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης». Επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για τις ειδικές πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργία στα κράτη-μέλη, όπου η ανεργία παραμένει δυσανάλογα υψηλή.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, αποτελεί έμμεση, αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στη μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση».

Επίσης, όσον αφορά την Τουρκία, επισήμανε ότι έθεσε επί τάπητος στη Σύνοδο την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που «αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους». Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Ακόμα, ερωτηθείς αναφορικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και αν ισχύει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης, με «επικοινωνιακές στρακαστρούκες», να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. «Εξαρτάται από το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάζουν φωτιές. Αλλά καμιά φορά υπάρχει καπνός κι από τις στρακαστρούκες, όχι μόνο από τις φωτιές, κι εδώ πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Οι Απόκριες, όμως, τελείωσαν, οπότε και οι στρακαστρούκες θα σταματήσουν να μας απασχολούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Πολιτική / Μητσοτάκης - Αλ Σίσι: Η διεύρυνση της διμερούς για εποχικούς εργάτες στην κατ' ιδίαν συνάντηση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης
LIFO NEWSROOM