Τσίπρας-Ζάεφ: Ώρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Τσίπρας-Ζάεφ: Ώρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε, σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ έστειλαν μήνυμα προς την Ευρώπη πως «αποδείξαμε ότι στα Βαλκάνια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνικισμό και να υπερβούμε την εσωστρέφεια με όραμα για το μέλλον» και πλέον «ήρθε η ώρα η ΕΕ να κάνει το ίδιο, δίνοντας πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία».

Οι κκ Ζάεφ και Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισαν ακόμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δημιούργησε νέα δυναμική στην περιοχή και έθεσε τις σχέσεις των χωρών σε στρατηγική βάση», ενώ συζήτησαν «τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ανάγκη για περαιτέρω βήματα».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και η ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του εθνικισμού και της εθνικής περιχαράκωσης και τη στήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο κ. Ζάεφ υποδέχθηκε με θέρμη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες τού είπε, «γράψαμε ιστορία», δείχνοντάς του ένα δώρο που τού είχε κάνει ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο το πρωί (στις 10:00 τοπική), θα μιλήσει σε συνεδρία της ημερίδας του Economist με θέμα «Τα επόμενα βήματα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τα Δυτικά Βαλκάνια - Πώς διαμορφώνεται το Βαλκανικό Τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», με τη συμμετοχή του κ. Ζάεφ και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Πολιτική / Βουλή: Ένταση για το πόρισμα της προανακριτικής Τριαντόπουλου - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία

Όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει όχι μόνο την αλήθεια για τα Τέμπη, αλλά και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ΕΕ να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα για μία win-win συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης μιας «win-win» λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

LiFO politics / «Η κυβέρνηση αρνείται να στείλει τους υπεύθυνους για τα Τέμπη στη δικαιοσύνη»

Ο Παύλος Γερουλάνος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη γιατί είναι αντίθετος σε μία προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και γιατί πιστεύει ότι αυτό θα «ενδυνάμωνε τα άκρα που δεν έχουν πρώτη προτεραιότητα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά τα συμφέροντα άλλων χωρών».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ