Προειδοποίηση της UEFA για πιθανό αποκλεισμό της Αγγλίας από το Euro 2028

Προειδοποίηση της UEFA για πιθανό αποκλεισμό της Αγγλίας από το Euro 2028 Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η UEFA προειδοποίησε τους υπουργούς ότι η Αγγλία ενδέχεται να αποκλειστεί από το Euro 2028, το οποίο μάλιστα συνδιοργανώνει, λόγω «ανησυχιών» ότι ο σχεδιαζόμενος ανεξάρτητος ποδοσφαιρικός ρυθμιστής που σχεδιάζεται θα μπορούσε να θεωρηθεί «κρατική παρέμβαση» στο άθλημα.

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση του νέου ρυθμιστικού φορέα που θα επιβλέπει τις πέντε κορυφαίες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου επανεισήχθη τον Ιούλιο. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νέος θεσμός θα «προστατεύσει τους συλλόγους» διασφαλίζοντας τη «χρηματοοικονομική τους βιωσιμότητα».

Ωστόσο, σε επιστολή που εστάλη στη γραμματέα Πολιτισμού, Lisa Nandy, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, εξέφρασε ανησυχίες, καθώς η UEFA θεωρεί ότι η ποδοσφαιρική ρύθμιση πρέπει να παραμένει στα χέρια της εθνικής ομοσπονδίας. «Έχουμε συγκεκριμένους κανόνες που προστατεύουν από την κρατική παρέμβαση για να διασφαλιστεί η αυτονομία του αθλήματος και η δικαιοσύνη των αθλητικών διοργανώσεων», τόνισε.

Ο αποκλεισμός της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) από την UEFA θα μπορούσε να αποτρέψει και τις αγγλικές ομάδες από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Παρά ταύτα, πηγή της UEFA ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν ότι η κατάσταση θα φτάσει σε αυτό το σημείο.

Η UEFA εκφράζει ανησυχία για πιθανή επέκταση των αρμοδιοτήτων του ανεξάρτητου ρυθμιστή πέρα από την αρχική του εντολή, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις καθιερωμένες δομές και διαδικασίες του αθλήματος, αποτελώντας παρέμβαση.

Ο Θεοδωρίδης τόνισε επίσης ότι είναι "επιτακτική ανάγκη" να προστατευτεί η ανεξαρτησία της FA και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νομοθεσία που "διακυβεύει την αυτονομία της" δεν θα είναι σύμφωνη με τα καταστατικά της UEFA και της FIFA.

Επιπλέον, ο Θεοδωρίδης εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις "εφεδρικές εξουσίες" του νέου ρυθμιστή, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την παρέμβαση του μεταξύ της Premier League και της EFL. Η UEFA θεωρεί ότι η υποχρεωτική ανακατανομή πόρων θα επηρέαζε την ανταγωνιστική ισορροπία και ζήτησε προσεκτική επανεξέταση αυτών των εξουσιών.

Παράλληλα, ο Νάιλ Κούπερ, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας εκστρατείας για το δίκαιο ποδόσφαιρο Fair Game, χαρακτήρισε τις προειδοποιήσεις της UEFA ως "ιστορίες φόβου". Δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται απεγνωσμένα οικονομική μεταρρύθμιση και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί από τέτοιες προειδοποιήσεις.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

Αθλητισμός / Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

«Αυτό το πανό ανέβηκε εν αγνοία της διοίκησης του Παναθηναϊκού», λέει ο Αταμάν σύμφωνα με το Haber Global και προσθέτει ότι «η διοίκηση του συλλόγου είναι επίσης πολύ θυμωμένη με αυτήν την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM