«Άλλες οδηγίες» σε γυναίκες και άλλες σε άνδρες για τις καρδιακές παθήσεις

«Άλλες οδηγίες» σε γυναίκες και άλλες σε άνδρες για τις καρδιακές παθήσεις Facebook Twitter
0

Γυναίκες και άνδρες λαμβάνουν λανθασμένα διαφορετικές συμβουλές για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Στις γυναίκες λένε να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους για να προλάβουν τις καρδιακές παθήσεις, ενώ στους άνδρες συμβουλεύουν να παίρνουν στατίνες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ESC Asia, ένα επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), την Ασιατική Καρδιολογική Εταιρεία Ειρηνικού (APSC) και την Ομοσπονδία Καρδιολογίας της Ασίας (AFC).

Σημειώνεται πως οι στατίνες είναι μια ομάδα φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του επιπέδου της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες δέχονται συμβουλές να χάσουν βάρος, να ασκηθούν και να βελτιώσουν τη διατροφή τους για να αποφύγουν την καρδιαγγειακή νόσο, αλλά στους άνδρες συνταγογραφούνται φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Prima Wulandari της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη των ΗΠΑ. «Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις των κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων είναι οι ίδιες για άνδρες και γυναίκες», συμπληρώνει.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με καρδιαγγειακή νόσο λαμβάνουν λιγότερο επιθετική θεραπεία σε σύγκριση με τους άνδρες. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε κατά πόσον αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων επεκτείνονται και στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφικής Εξέτασης των ΗΠΑ (NHANES) κατά την περίοδο 2017-2020. Από 8.512 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 79 ετών και χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, 2.924 συμμετέχοντες είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με έναν επικυρωμένο υπολογιστή υπολογισμού κινδύνου. Επομένως ήταν επιλέξιμοι για να λάβουν στατίνες.

Για τους 2.924 συμμετέχοντες, οι ερευνητές υπολόγισαν τις πιθανότητες οι άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, να λάβουν θεραπεία με στατίνες. Επιπλέον εκτίμησαν την πιθανότητα να λάβουν συμβουλές για απώλεια βάρους, άσκηση, μείωση της πρόσληψης αλατιού και μείωση της κατανάλωσης λίπους ή θερμίδων. Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν ως προς την ηλικία, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τον δείκτη μάζας σώματος, τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, τη βαθμολογία κατάθλιψης και την εκπαιδευτική κατάσταση.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να τους συνταγογραφηθούν στατίνες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν συστάσεις για απώλεια βάρους και 38% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν συστάσεις για άσκηση. Όσον αφορά τη διατροφή, οι γυναίκες δέχονταν 27% συχνότερα (από ότι οι άνδρες) συμβολές να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού και 11% συχνότερα να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών φαγητών. 

«Μετά την ανάλυσή μας, πραγματοποιήσαμε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για να βρούμε πιθανές εξηγήσεις για τα αποτελέσματα. Αυτό έδειξε ότι μια πιθανή ρίζα της ασυμφωνίας στις συμβουλές είναι η λανθασμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από τους άνδρες. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες λαμβάνουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της υγείας της καρδιάς», σημειώνει η ειδικός.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM