Ασθενής με καρκίνο απέκτησε νέο σαγόνι κατασκευασμένο εξολοκλήρου με τεχνικές 3D εκτύπωσης

Ασθενής με καρκίνο απέκτησε νέο σαγόνι κατασκευασμένο εξολοκλήρου με τεχνικές 3D εκτύπωσης Facebook Twitter
0

Χειρουργοί χρησιμοποίησαν τεχνικές 3D εκτύπωσης για να κατασκευάσουν ένα τεχνητό σαγόνι σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Travis Bellicchi, καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή της Ιντιάνα, αλλάζοντας σημαντικά την ζωή του Shirley Anderson.


O κύριος Anderson διαγνώστηκε με καρκίνο το 1998 όταν βρέθηκε ένας όγκος στην γλώσσα του και υποβλήθηκε σε μια ριζική επέμβαση και ακτινοθεραπεία.


Οι γιατροί αφαίρεσαν τους μύες από το στήθος του, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν το κάτω μέρος του προσώπου του αλλά η προσπάθεια απέτυχε. Ο Δρ. Bellicchi προσπάθησε ακόμα να δημιουργήσει ένα τεχνητό σαγόνι από άργιλο αλλά ήταν αρκετά μεγάλο και βαρύ. Μπορούσε να φορεθεί μόνο μερικές ώρες, αναγκάζοντας έτσι τον κ. Anderson να κρύβει το πρόσωπο του πίσω από μια χειρουργική μάσκα ενώ ήταν ανίκανος να τραφεί με στερεά τροφή.

Ασθενής με καρκίνο απέκτησε νέο σαγόνι κατασκευασμένο εξολοκλήρου με τεχνικές 3D εκτύπωσης Facebook Twitter


Επομένως χρειαζόταν ένα ελαφρύτερο υλικό, κάτι που ώθησε τον Δρ.Bellicchi στην σιλικόνη. Η ομάδα του γιατρού χρησιμοποίησε την 3D εκτύπωση για να δημιουργήσει ένα καλούπι για το πρόσωπο του κ. Anderson, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί η τελική μορφή του τεχνητού σαγονιού.


Μετά από πολύ κόπο, καλλιτέχνες έβαψαν το καινούριο και ελαφρύ τεχνητό σαγόνι έτσι ώστε να ταιριάζει με το χρώμα του δέρματος του κ. Anderson.


«Η παραδοσιακή διαδικασία της εντύπωσης, της γλυπτικής, της κατασκευής καλουπιών και της αισθητικής των χαρακτηριστικών είναι μια επίπονη διαδικασία» λέει ο Δρ.Bellicchi. «Γνώριζα ότι υπήρχε η ανάγκη για μια ψηφιακή λύση».


Το καλούπι της 3D εκτύπωσης δεν είναι μόνο πιο ελαφρύ αλλά και πιο άνετο, βοηθώντας έτσι τον κ. Anderson να φοράει το τεχνητό σαγόνι για περισσότερες ώρες.


Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιήθηκε σε έξι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου και του άντρα ο οποίος απέκτησε καινούριο αυτί μέσα σε έξι εβδομάδες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM