Δύο κεραυνοί σε Νότια Γαλλία και Οκλαχόμα έσπασαν τα παγκόσμια ρεκόρ διάρκειας και απόστασης

Δύο κεραυνοί σε Νότια Γαλλία και Οκλαχόμα έσπασαν τα παγκόσμια ρεκόρ διάρκειας και απόστασης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜO) ανακοίνωσε ότι η επιτροπή ειδικών που έχει συστήσει για τους κεραυνούς σε όλο τον κόσμο, πιστοποίησε δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ: ένα για τη μεγαλύτερη διάρκεια και ένα για τη μεγαλύτερη απόσταση.


Οι περισσότεροι κεραυνοί διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ταξιδεύουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα. Αλλά όχι όλοι. Ένας κεραυνός στη Νότια Γαλλία, ταξιδεύοντας 160 χιλιόμετρα στις 30 Αυγούστου 2012, διήρκεσε 7,74 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας.


Ένα άλλος, στις 20 Ιουνίου 2007, διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων ανάμεσα σε σύννεφα πάνω από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, διατρέχοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα όλης της πολιτείας και κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης.


«Οι κεραυνοί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, που αφαιρεί πολλές ζωές κάθε χρόνο. Οι βελτιώσεις στην ανίχνευση και επιτήρηση αυτών των ακραίων συμβάντων θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε την δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠMO Πέτερι Τάαλας.


Είναι η πρώτη φορά που οι κεραυνοί περιλαμβάνονται στο επίσημο Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων του ΠΜΟ, το οποίο καταγράφει διεθνώς τις ακραίες περιπτώσεις θερμότητας, κρύου, ανέμων, βροχοπτώσεων κ.α. Σχετική δημοσίευση για τα παγκόσμια κεραυνικά ρεκόρ έγινε στο «Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Ιστορίας».


«Οι κεραυνοί μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις από τις μητρικές καταιγίδες τους. Η καλύτερη συμβουλή των ειδικών μας είναι: όταν πέφτουν κεραυνοί, μπείτε σε εσωτερικό χώρο», δήλωσε ο Ράνταλ Σερβένι, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του ΠΜΟ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από οκτώ χώρες.


Η αστραπή είναι ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που προκαλείται ανάμεσα σε σύννεφα ή μέσα στο ίδιο σύννεφο ή ανάμεσα σε ένα σύννεφο και στο έδαφος, οπότε ονομάζεται κεραυνός. Όμως, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες απόψεις των επιστημόνων, γενικότερα οι αστραπές θεωρούνται κεραυνοί, ανεξάρτητα αν η ηλεκτρική εκκένωσή τους φθάνει στο έδαφος ή όχι. Οπότε οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση στην ατμόσφαιρα, που οφείλεται σε φυσικά αίτια, ονομάζεται κεραυνός.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM