Είναι τα διαμάντια ο καλύτερος φίλος της Γης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη;

Είναι τα διαμάντια ο καλύτερος φίλος της Γης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη; Facebook Twitter
Διαμάντια / Φωτ.: Unsplash
0

Η σκόνη των διαμαντιών και συγκεκριμένα η διοχέτευση πέντε εκατομμυρίων τόνων της ετησίως στη στρατόσφαιρα θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία της Γης κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου, ποσότητα αρκετή για να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, το σχέδιο δεν θα ήταν φθηνό: οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα κόστιζε σχεδόν 200 τρισεκατομμύρια δολάρια για το υπόλοιπο αυτού του αιώνα - πολύ περισσότερο από τις παραδοσιακές προτάσεις για τη χρήση σωματιδίων θείου. 

Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από προηγούμενες περιπτώσεις όπου ηφαιστειακός καπνός και σωματίδια ψύχουν τη Γη καλύπτοντας την ατμόσφαιρα. Πιστεύουν ότι η διαμαντόσκονη στη στρατόσφαιρα θα μπορούσε να αντανακλά το ηλιακό φως και να μειώσει τη θερμότητα. Στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν αμφιλεγόμενες λύσεις γεωμηχανικής, όπως η απόρριψη σιδήρου στους ωκεανούς και η εκτόξευση κατόπτρων στο διάστημα για την ψύξη του πλανήτη.

Σε μια μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο Geophysical Research Letters, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η εκτόξευση 5 εκατομμυρίων τόνων διαμαντόσκονης στη στρατόσφαιρα κάθε χρόνο θα μπορούσε να ψύξει τον πλανήτη κατά 1,6ºC.

Στο παρελθόν, οι ηφαιστειακές εκρήξεις απελευθέρωναν εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα, όπου σχηματίζονταν θειικά αερολύματα μέσω αντιδράσεων με υδρατμούς και άλλα αέρια. Τα αερολύματα αντανακλούσαν το ηλιακό φως στο διάστημα, προκαλώντας ηφαιστειακούς χειμώνες.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η έκρηξη του όρους Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το 1991, η οποία πάγωσε τη Γη κατά 0,5 βαθμούς για αρκετά χρόνια. Εμπνευσμένοι από αυτό το γεγονός, οι επιστήμονες εξέτασαν το ενδεχόμενο διοχέτευσης θειικών αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι η τεχνητή διοχέτευση θείου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βροχή θειικού οξέος, να βλάψει το στρώμα του όζοντος και να διαταράξει τις καιρικές και κλιματικές συνθήκες στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Οι επιστήμονες διερευνούν λιγότερο επιβλαβείς ενώσεις: ασβεστίτη, διαμάντι, αλουμίνιο

Ο κλιματολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής Sandro Vattioni και η ομάδα του από το ETH της Ζυρίχης στην Ελβετία, διερεύνησαν εναλλακτικές ουσίες για το διοξείδιο του θείου.

Η ομάδα ήθελε να βρει παγκόσμια σωματίδια που μπορούν να παραμείνουν στην ατμόσφαιρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν παγιδεύουν τη θερμότητα με τη συσσώρευση και μπορούν να αντανακλούν το ηλιακό φως. Για να επιτύχουν το αποτέλεσμα, ανέπτυξαν ένα τρισδιάστατο κλιματικό μοντέλο που αναλύει τη χημεία των αερολυμάτων, την ατμοσφαιρική τους κίνηση και τις θερμικές τους αντιδράσεις.

Εκτός από το διοξείδιο του θείου, δοκίμασαν επτά ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίτη - το κύριο συστατικό του ασβεστόλιθου, του διαμαντιού και του αλουμινίου. Κάθε δοκιμή διεξήχθη σε έναν υπερυπολογιστή, αξιολογώντας τις επιδράσεις κάθε ένωσης για 45 χρόνια σε πραγματικό χρόνο για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα διαμαντένια σωματίδια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αντανάκλαση της ακτινοβολίας και μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να συσσωρεύονται. Επιπλέον, τα διαμάντια προτιμώνται επειδή δεν συμμετέχουν σε αντιδράσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν όξινη βροχή, σε αντίθεση με το θείο.

Ο Vattioni σημείωσε ότι για να επιτευχθεί ένα μόνιμο αποτέλεσμα, θα πρέπει να διοχετεύονται 5 εκατομμύρια τόνοι διαμαντόσκονης στη στρατόσφαιρα ετησίως, γεγονός που θα μπορούσε να ψύξει τον πλανήτη κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου.

Το θείο ήταν το δεύτερο χειρότερο από τα αξιολογούμενα σωματίδια λόγω της τάσης του να απορροφά το φως σε ορισμένα μήκη κύματος και να παγιδεύει τη θερμότητα. Μια τέτοια θέρμανση της στρατόσφαιρας όχι μόνο αντισταθμίζει μέρος της επιθυμητής ψύξης, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει τα κλιματικά πρότυπα στην επιφάνεια της Γης, όπως το Ελ Νίνιο. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποτιμήσει αυτή τη σημαντική παρενέργεια του θείου, σύμφωνα με τον Vattioni.

Ωστόσο, ούτε η διαμαντόσκονη είναι ιδανική, λέει ο Douglas MacMartin, μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Cornell που μελετά την κλιματική επιστήμη. Πρώτον, το κόστος θα ήταν τεράστιο. Με περίπου 500.000 δολάρια ανά τόνο, η συνθετική διαμαντόσκονη θα ήταν 2400 φορές ακριβότερη από το θείο και θα κόστιζε 175 τρισεκατομμύρια δολάρια αν αναπτυχθεί από το 2035 έως το 2100, σύμφωνα με εκτιμήσεις μιας μελέτης.

*Με πληροφορίες από Science.org

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM