Ο χειρουργός που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στη Βρετανία, στην 36χρονη Γκρέις Ντέιβιντσον, δήλωσε ότι παρόμοιες μεταμοσχεύσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνονται και σε τρανς γυναίκες, μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τον Φεβρουάριο του 2023, ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, James Smith, αλλά και η συνάδελφός του, Isabel Quiroga, από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης, πραγματοποίησαν μεταμόσχευση μήτρας σε 36χρονη γυναίκα, η οποία διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), που προσβάλλει περίπου μία στις 5.000 γυναίκες και συνεπάγεται την απουσία ή δυσλειτουργία της μήτρας – αν και οι ωοθήκες παραμένουν λειτουργικές.
Η 40χρονη αδελφή της ήταν πρόθυμη να της δωρίσει τη δική της μήτρα, καθώς εκείνη είχε αποκτήσει ήδη δύο παιδιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, μετά από αυτή την περίπτωση, υπάρχει ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούν να γίνονται μεταμοσχεύσεις μήτρας σε τρανς γυναίκες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μείνουν έγκυες και να αποκτήσουν παιδί. Ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι η στιγμή αυτού του εγχειρήματος απέχει ακόμη αρκετά.
Προς το παρόν δεν υπάρχει «τεχνική δυνατότητα» για την εκτέλεση της επέμβασης σε τρανς γυναίκες, λόγω της διαφορετικής ανατομίας της λεκάνης και των αγγείων, του σχήματος της λεκάνης και των προβλημάτων με το μικροβίωμα - το δίκτυο των μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, εξήγησε. «Η δική μου αίσθηση είναι ότι αν πρόκειται να γίνουν μεταμοσχεύσεις, αυτές θα γίνουν σε πολλά χρόνια. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 έως 20 χρόνια», σημείωσε.
Μια ιατρική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Fertility and Sterility» τον Ιανουάριο του 2023, είχε αναφέρει μάλιστα πως «η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκα τον 21ο αιώνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, αν όχι νωρίτερα». Παράλληλα, ο Δρ Narendra Kaushik, χειρουργός στο Νέο Δελχί, δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι η μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκες είναι «το μέλλον».
Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας είναι επί του παρόντος σπάνιες και δαπανηρές χειρουργικές επεμβάσεις που συνήθως βασίζονται σε όργανα δωρητών. Συχνά γίνονται σε άτομα που γεννιούνται χωρίς μήτρα, ώστε να μπορούν να μείνουν έγκυες. Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση μήτρας, αξίζει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία το 2014, ενώ δύο χρόνια αργότερα, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και πάλι στις ΗΠΑ.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά θα συμβεί σύντομα. Έχουμε τα σχέδιά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι», κατέληξε ο Narendra Kaushik.
Με πληροφορίες από Pink News