Σε μία κρίσιμη φάση για τη «μάχη» των κοινωνικών δικτύων με τις μηχανές αναζήτησης, ο επικεφαλής του Instagram, Άνταμ Μοσέρι, παραδέχεται δημοσίως ότι η λειτουργία αναζήτησης περιεχομένου στην εφαρμογή είναι ανεπαρκής και υπόσχεται ουσιαστικές βελτιώσεις.
Μιλώντας στο podcast “Build Your Tribe”, ο Μοσέρι εξήγησε πως το Instagram ξεκινά πλέον σημαντικές επενδύσεις στη βελτίωση της αναζήτησης, επιδιώκοντας να ανταγωνιστεί πλατφόρμες όπως το TikTok και – σε ευρύτερο πλαίσιο – τη Google, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες της Generation Z αναζητούν πληροφορίες μέσα από κοινωνικά δίκτυα.
«Αναγνωρίζουμε ότι η αναζήτηση περιεχομένου – κι όχι απλώς η αναζήτηση λογαριασμών – δεν είναι καλή στο Instagram», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε απίστευτο υλικό, αλλά είναι δύσκολο να το βρεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Το φαινόμενο της μετατόπισης των διαδικτυακών αναζητήσεων από τις μηχανές όπως η Google σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram δεν είναι νέο. Ήδη από το 2022, στελέχη της Google παραδέχονταν ότι οι κοινωνικές εφαρμογές «τρώνε» μερίδιο από την αγορά της αναζήτησης και των χαρτών.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες:
- Έρευνα της Bernstein Research (2024) ανέφερε ότι το 45% των Gen Z χρηστών προτιμούν τα social media για αναζητήσεις
- Στη μελέτη HerCampus του 2024, το 51% των Gen Zers δήλωσαν ότι προτιμούν το TikTok από το Google Search, κυρίως λόγω του σύντομου video format
Αν και το Instagram εμφανίζεται ψηλά στις προτιμήσεις, ο ίδιος ο Μοσέρι παραδέχεται πως η πλατφόρμα δεν έχει “κερδίσει” ακόμα αυτή τη μάχη.
Ένα από τα βασικά πεδία στα οποία εστιάζει πλέον το Instagram είναι η αξιοποίηση των σχολίων για ενισχυμένες προτάσεις αναζήτησης, ακολουθώντας το παράδειγμα του TikTok, όπου τα προτεινόμενα queries εξάγονται απευθείας από τη συζήτηση των χρηστών.
«Πολλές φορές το πραγματικό ενδιαφέρον δεν είναι στο ίδιο το βίντεο, αλλά στα σχόλια. Εκεί βρίσκεται το πλαίσιο, η προέκταση, η αφορμή για έρευνα», σημείωσε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μοσέρι, μια νέα έκδοση της εφαρμογής που ενσωματώνει δυναμικότερες αναζητήσεις μέσω σχολίων θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Ο Μοσέρι αποκάλυψε ακόμη ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των «καθημερινών» χρηστών (εκτός των δημιουργών περιεχομένου) δημοσιεύει στο βασικό Feed του Instagram. Αντιθέτως, η επικοινωνία μεταφέρεται στα Stories και στα DMs, κάτι που αλλάζει τη φύση της πλατφόρμας:
«Το Feed γίνεται ολοένα και περισσότερο ένας δημόσιος χώρος. Αντίθετα, οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις μεταφέρονται σε stories και προσωπικά μηνύματα».
Η απόφαση του Instagram να επενδύσει στην αναζήτηση επιβεβαιώνει τη στρατηγική της Meta να μην αντιμετωπίζει πλέον τον ανταγωνισμό της ως «παραδοσιακά social media», αλλά ως νέου τύπου μηχανές αναζήτησης με ψυχαγωγικό περιτύλιγμα.
Όπως παραδέχεται ο Μοσέρι: «Είναι ένας μακρύς δρόμος, αλλά η αναζήτηση μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους δημιουργούς, επιτρέποντας στο περιεχόμενο να αναδύεται ξανά και να μη χάνεται μετά τις πρώτες 24 ή 48 ώρες».
Το αν η προσπάθεια αυτή θα φέρει καρπούς, θα κριθεί τους επόμενους μήνες — σε μια εποχή όπου το «ποιος κατέχει την αναζήτηση» σημαίνει εν τέλει ποιος κατέχει και τη γνώση.