Ένα ακόμη ιστορικό επίτευγμα στην εξερεύνηση του διαστήματος καταγράφηκε σήμερα: το ελικόπτερο Ingenuity της NASA πέταξε στον Άρη, πραγματοποιώντας την πρώτη πτήση σε άλλο πλανήτη.
Το Ingenuity (Ευφυΐα) σηκώθηκε από την επιφάνεια του Άρη, αιωρήθηκε σε ύψος περίπου 3 μέτρων, έκανε στροφή και προσγειώθηκε ομαλά. Το ελικόπτερο χρησιμοποίησε την κάμερα πλοήγησης που αυτόνομα ιχνηλατεί το έδαφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Η αυτόνομη πτήση διήρκεσε 30 δευτερόλεπτα, αλλά χρειάστηκαν περίπου 3 ώρες για να φτάσουν τα δεδομένα στη Γη. Η ομάδα της NASA ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις έλαβε τα δεδομένα για την πτήση, όπως και μια φωτογραφία. Η διαστημική υπηρεσία συνέκρινε το επίτευγμα αυτό με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, το 1903.
You wouldn’t believe what I just saw.
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) April 19, 2021
More images and video to come...#MarsHelicopterhttps://t.co/PLapgbHeZU pic.twitter.com/mbiOGx4tJZ
"Wow!"
— NASA (@NASA) April 19, 2021
The @NASAJPL team is all cheers as they receive video data from the @NASAPersevere rover of the Ingenuity #MarsHelicopter flight: pic.twitter.com/8eH4H6jGKs
Το ελικόπτερο ζυγίζει 1,8 κιλά και κόστισε περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια. Έφτασε στον Άρη με το Perseverance. To Ingenuity κατασκευάστηκε από το εργαστήριο JPL της NASA και αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος της ομάδας ήταν και ένας Ελληνοαμερικανός, ο Θοδωρής Τζανέτος.
Έχει τέσσερις έλικες από ανθρακονήματα στους δύο ρότορες του, που στρέφονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Οι έλικες κάνουν περίπου 2.500 περιστροφές το λεπτό. Ένα από τα βασικά εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσει η NASA ήταν η εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα του Άρη- μόλις το 1% της πυκνότητας εκείνης της Γης.
Το «Ευφυΐα» ήταν πρόταση μιας μαθήτριας από την Αλαμπάμα- της Βανέζα Ρουπάκι- για το ρόβερ της NASA. Μπορεί να προτιμήθηκε το όνομα «Επιμονή» για αυτό, αλλά οι άνθρωποι της διαστημικής υπηρεσίας βρήκαν εξαιρετική την πρόταση για το όνομα του ελικοπτέρου.
Η επιτυχής δοκιμή μπορεί να βοηθήσει τη διαστημική υπηρεσία να εξερευνήσει πιο γρήγορα τον Άρη, στην αναζήτηση για ίχνη αρχαίας ζωής.
«Μαζί πετάξαμε στον Άρη. Μαζί είχαμε τη δική μας στιγμή τύπου “αδελφοί Ράιτ”» είπε στην ομάδα της η Μίμι Άουνγκ, επικεφαλής του προγράμματος Ingenuity. «Δεν ξέρουμε τι έκαναν οι Όρβιλ και Γουίλμπουρ (Ράιτ) μετά την πρώτη επιτυχή πτήση τους. Αλλά φαντάζομαι ότι τα δύο αδέλφια αγκαλιάστηκαν. Λοιπόν, σας αγκαλιάζω εικονικά», συμπλήρωσε.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ελικόπτερο μπορεί να κάνει έως και πέντε πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες, η κάθε μία πιο φιλόδοξη από την προηγούμενη. Στη δεύτερη για παράδειγμα θα μπορούσε να πετάξει λίγο ψηλότερα, στα περίπου 5 μέτρα και να μείνει σε οριζόντια θέση λίγο περισσότερο, προτού κατέβει ξανά στην επιφάνεια του Άρη.
Με πληροφορίες από Washington Post