Ελλάδα και Ρουμανία χτυπούν «πρωτιά» στην εξάρτηση από το Internet

Ελλάδα και Ρουμανία χτυπούν «πρωτιά» στην εξάρτηση από το Internet Facebook Twitter
0

Σήμερα όλοι οι έφηβοι κάνουν χρήση του διαδικτύου, την οποία συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή. Ο πολυποίκιλος κόσμος του Internet τούς προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες εκπαίδευσης, μόρφωσης και εργασιακής αποκατάστασης, αλλά από την άλλη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Πολλοί έφηβοι, υπό την πίεση μιας σειράς ατομικών, οικογενειακών, κοινωνικών παραγόντων βρίσκουν καταφύγιο στο Διαδίκτυο ως έναν τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα. Πίσω από την κατάχρηση του διαδικτύου πολλές φορές κρύβεται η μοναξιά, η απομόνωση, ο κάθε είδους εκφοβισμός, η κατάθλιψη και το άγχος, η έλλειψη επικοινωνίας και οι χαοτικές σχέσεις στην οικογένεια, η ανεργία και η κοινωνική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτών των φαινομένων, η ευρωπαϊκή έρευνα EU NET ADB (2012), έθεσε τις βάσεις για να διενεργηθεί αξιόλογο ακαδημαϊκό έργο σχετικά με τις Συμπεριφορές Εξάρτησης στο Διαδίκτυο. 

Συμπεριφορές Εξάρτησης στο Διαδίκτυο: Η ευρωπαϊκή έρευνα

Η ευρωπαϊκή έρευνα EU NET ADB για τις Συμπεριφορές Εξάρτησης στο Διαδίκτυο είναι μια έρευνα η οποία έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Saferinternet Plus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογηθεί η συχνότητα του φαινομένου των συμπεριφορών εξάρτησης, να διερευνηθεί η πορεία της εξέλιξης της εφηβικής χρήσης και να σχεδιαστούν κάποιες παρεμβάσεις με βάση τα δεδομένα.

Στην έρευνα συμμετείχαν ΜΚΟ και φορείς από Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισλανδία, Ισπανία και Ρουμανία, και το συντονισμό είχε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 13.300 έφηβοι ηλικίας 14-17 ετών, που απάντησαν σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εις βάθος συνεντεύξεις σε 20 παιδιά ανά χώρα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο;

Οι Συμπεριφορές Εξάρτησης από το Διαδίκτυο (ΣΕΔ) χαρακτηρίζονται από απώλεια ελέγχου σχετικά με τη χρήση του μέσου αυτού. Οι ΣΕΔ σταδιακά μπορεί να οδηγήσουν σε περιορισμό των κοινωνικών δεξιοτήτων μέχρι και απομόνωση, καθώς και παραμέληση ακαδημαϊκών, δημιουργικών δραστηριοτήτων ή/και της υγείας, της προσωπικής φροντίδας και της υγιεινής.

Ελλάδα και Ρουμανία χτυπούν «πρωτιά» στην εξάρτηση από το Internet

Σύμφωνα με τα ευρήματα, 1,2% του συνολικού δείγματος εμφανίζει ΣΕΔ. Η Ελλάδα (1,7%) και η Ρουμανία (1,7%) εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά τα οποία υπερβαίνουν κατά 40% τον μέσο όρο, ενώ η Γερμανία (0,9%), η Ισλανδία (0,8%) και η Ολλανδία (0,8%) τα χαμηλότερα. Τα αγόρια, οι έφηβοι μεγαλύτερης ηλικίας και οι έφηβοι γονέων χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά.

 

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι ότι στα παιδιά και στους εφήβους με ΣΕΔ παρατηρούνται περισσότερες ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε οτι το φαινόμενο των ΣΕΔ είναι πολυπαραγοντικό. Καθοριστικό ρόλο παίζουν η προσωπικότητα του εφήβου, η ύπαρξη συνοδών ψυχολογικών καταστάσεων (έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και δυσκολία στις κοινωνικές δεξιότητες, υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς ή καταθλιπτικό συναίσθημα) καθώς και το οικογενειακό περιβάλλον.

 

Επίσης οι νέες κοινωνικές συνθήκες (έλλειψη χώρων φυσικής εκτόνωσης και κοινωνικοποίησης, η υπεραπασχόληση των γονέων, η κοινωνική κρίση και η γενικότερη απομόνωση και έλλειψη επικοινωνίας) ενδεχομένως να συμβάλλουν στην επιδείνωση της προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου.

 

Υπεύθυνη της ποσοτικής διερεύνησης της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων ήταν η Δρ. Μαρί Τζανικιάν, συντονίστρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένης Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Deree, ενώ για την ποιοτική διερεύνηση των συνεντεύξεων εργάστηκε η Δρ. Σίσσυ Καρακίτσου, υπεύθυνη του προπτυχιακού τμήματος Ψυχολογίας στο Deree.

 

Ανάγκη για εκπαίδευση και πρόληψη

"Από πολύ νωρίς τα παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το Διαδίκτυο και να εκπαιδεύονται στη σωστή και εποικοδομητική χρήση του. Η σωστή εκπαίδευση παιδιών και εφήβων όμως απαιτεί την ενεργό συμμετοχή κατάλληλα καταρτισμένων εκπαιδευτικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας", σημειώνει η Μαρί Τζανικιάν, PhD, Συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Applied Educational Psychology του Deree School of Graduate and Professional Education.

 

Λαμβάνοντας υπόψη την ολιστική ανάπτυξη των παιδιών, δημιουργήθηκε το 2014 στο Deree το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Εφαρμοσμένης Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (Applied Educational Psychology) το οποίο αποσκοπεί στην κατάρτιση στελεχών της Εκπαίδευσης και επαγγελματιών της Ψυχολογίας για την αντιμετώπιση και αυτών των συμπεριφορών.


Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένης Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Deree, ο κύριος στόχος είναι η κατανόηση της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων σε συνδυασμό με την εφαρμογή αυτών των γνώσεων στην Εκπαίδευση, σε μονάδες ψυχικής υγείας ή σε άλλα πλαίσια που ασχολούνται με παιδιά και εφήβους.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Applied Educational Psychology μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM