Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν wearable συσκευή που καλεί σε βοήθεια σε περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης

Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν έξυπνη συσκευή που προειδοποιεί σε περίπτωση κακοποίησης Facebook Twitter
PIXABAY
0

Μία «έξυπνη» wearable συσκευή που ενεργοποιεί συναγερμό και καλεί σε βοήθεια, σε περίπτωση ακούσιας αφαίρεσης ενδύματος, δημιούργησαν Έλληνες φοιτητέςθέλοντας να δημιουργήσουν μία δικλείδα προστασίας των ανθρώπων που γίνονται στόχοι σεξουαλικών επιθέσεων. 

Μια ιδέα της φοιτήτριας του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) Ιφιγένειας Βασιλάκη ήταν αυτή που έκανε την ίδια, τη συμφοιτήτριά της Ράνια Βλάχου και τον συμφοιτητή τους Γιώργο Μπακάλη να ενώσουν τη δημιουργική τους σκέψη και υπό την καθοδήγηση του διδάσκοντα του μαθήματος Ψηφιακής καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας και ερευνητή στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) Σταύρου Λουνή, να δώσουν «σάρκα και οστά» σ' αυτή την έξυπνη συσκευή, που τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά ενδύματος, από τη μέση και κάτω.

Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν έξυπνη συσκευή που προειδοποιεί σε περίπτωση κακοποίησης Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συσκευή, η οποία έχει περάσει στην τελική φάση του εθνικού φοιτητικού διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece, ενσωματώνει υπερηχητικό αισθητήρα, για την ανίχνευση αφαίρεσης του ενδύματος και απαιτεί σχετική επιβεβαίωση, μέσω της εφαρμογής Amie, πως η κίνηση έγινε εκούσια. Σε περίπτωση μη έγκαιρης επιβεβαίωσης ενεργοποιείται ηχητικός συναγερμός και ειδοποιούνται οι επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη. Εναλλακτικά, η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο χειροκίνητα, όσο και με κατάλληλη φωνητική εντολή, μέσω ενσωματωμένου ακουστικού αισθητήρα. 

Μεταφέροντας τον φόβο από το θύμα στον θύτη

«Καθημερινά γινόμαστε όλοι μάρτυρες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, όχι μόνο μέσω των social media αλλά και από κοντινά μας πρόσωπα. Κυρίως νεαρές γυναίκες αλλά και παιδιά πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, με αποτέλεσμα να έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα φόβου ή δισταγμού απέναντι και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο το γυναικείο φύλο αλλά όλα τα φύλα και όλες τις ηλικίες», λέει η Ιφιγένεια Βασιλάκη, αναπτύσσοντας τον προβληματισμό πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η ιδέα του Amie.

Οι δύο φοιτήτριες του ΟΠΑ και ο συμφοιτητής τους παρατήρησαν, όπως λένε, πως το ζήτημα των σεξουαλικών επιθέσεων μπορεί να έχει αρχίσει να ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερο κόσμο, στην πράξη ωστόσο εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί κάποια λύση. «Κι εδώ», τονίζει η νεαρή φοιτήτρια, «έρχεται το Amie, μέσω του οποίου θέλουμε ν' απαντήσουμε σ' αυτούς τους φόβους και τους δισταγμούς κάθε ατόμου ανεξάρτητου φύλου και ηλικίας». «Εμείς, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, πέρα από το να προσφέρουμε την ασφάλεια στον κάτοχο του Amie, είναι να μεταθέτουμε τον φόβο από το θύμα στον θύτη», συμπληρώνει ο Γιώργος Μπακάλης.

Πώς λειτουργεί το Amie

Το Amie τοποθετείται στο εσωτερικό του ενδύματος, για παράδειγμα ενός παντελονιού. Είναι διακριτικό, δεν έχει μεγάλο όγκο και περιλαμβάνει κατάλληλους αισθητήρες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τυχόν αφαίρεση του ρούχου. Όταν ανιχνευθεί κίνηση, έρχεται ειδοποίηση στην αντίστοιχη εφαρμογή Amie που έχουμε φτιάξει στο κινητό, με το οποίο είναι συνδεδεμένη.

Μπορεί την εφαρμογή να μην την έχει εγκατεστημένη ο χρήστης αλλά κάποιος κηδεμόνας- πχ σε περιπτώσεις παιδιών. Όταν έρχεται αυτή η ειδοποίηση ζητείται από τον χρήστη να επιβεβαιώσει, αν η κίνηση έχει γίνει εκούσια εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος που ορίζει εκείνος. Αν δεν δοθεί η σχετική επιβεβαίωση ή το άτομο δηλώσει ότι κινδυνεύει, το σύστημα ενεργοποιεί έναν σχετικό συναγερμό και ειδοποιεί τις επαφές έκτακτης ανάγκης του χρήστη, δηλώνοντας και την τοποθεσία του».

Η συσκευή, όπως τονίζει η φοιτήτρια, έχει μια βασική καινοτομία σε σχέση με άλλες συσκευές ανταγωνιστών καθώς έχει τριπλό σύστημα ενεργοποίησης του συναγερμού. «Δηλαδή γίνεται ή με τον αισθητήρα ή μέσω του ηχητικού σένσορα που έχουμε συμπεριλάβει στη συσκευή, μέσω κάποιας φράσης -πχ "Amie help"- ή χειροκίνητα το ενεργοποιεί ο ίδιος», εξηγεί.

Το κόστος και τα σχέδια για την εμπορική προώθηση

Η συσκευή, με βάση ένα πρώτο financial plan που έχουν αναπτύξει η Ιφιγένεια, η Ράνια και ο Γιώργος, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες μιας δυνάμει επιχείρησης, προβλέπει αρχικό κόστος περίπου στα 90-100 ευρώ, ενώ σταδιακά όσο μεγαλώνει η αγορά, στόχος είναι το κόστος να πέσει ώστε να είναι προσιτή η συσκευή σε όλους.

«Σε κάθε περίπτωση», εξηγεί ο Γιώργος Μπακάλης, «προσπαθούμε να τονώσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχουμε. Οπότε ξεκινάμε απ' αυτό το κόστος ώστε να καταστήσουμε βιώσιμο καταρχάς το προϊόν ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε και περισσότερο κόσμο».

Η συσκευή βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το business plan, «τρέχουν» παράλληλα κάποιες καμπάνιες και αναζητείται χρηματοδότηση ώσπου να γίνει και το λανσάρισμά της, τον Ιανουάριο του 2022.

Η έξυπνη συσκευή Amie διαθέτει τη δική της σελίδα στο Facebook, όπου μπορεί κανείς ν' αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για την πρωτότυπη αυτή ιδέα των φοιτητών του ΟΠΑ https://www.facebook.com/amie.est.2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM
Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Τech & Science / Πρωτότυπο ρομποτικό γάντι υπόσχεται αποκατάσταση λειτουργικότητας χεριού

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του γαντιού είναι ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, ο οποίος ανιχνεύει την πρόθεση του χρήστη για κίνηση και ενεργοποιεί τη λειτουργία του γαντιού
LIFO NEWSROOM
Tesla: Έπεσαν οι ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά εδώ και εννιά χρόνια - Αύξηση 41% για την Κινεζική BYD

Τech & Science / Tesla: Έπεσαν οι ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά εδώ και εννιά χρόνια - Αύξηση 41% για την Κινεζική BYD

Το 2022, η Tesla προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της θα αυξάνονταν κατά 50% από χρόνο σε χρόνο, αλλά η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει την αναμενόμενη αύξηση
LIFO NEWSROOM