Για «τεράστια πτώση εσόδων» λόγω διακοπής διαφημίσεων στο Twitter έκανε λόγο ο νέος ιδιοκτήτης του, Έλον Μασκ, καταγγέλλοντας ακτιβιστές.
«Το Twitter έχει τεράστια πτώση στα έσοδα, επειδή ακτιβιστικές οργανώσεις ασκούν πίεση στους διαφημιστές, παρότι τίποτα δεν έχει αλλάξει με τον έλεγχο περιεχομένου και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να καθησυχάσουμε τους ακτιβιστές.
Φοβερό μπέρδεμα! Προσπαθούν να καταστρέψουν την ελευθερία λόγου στην Αμερική» κατήγγειλε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο που οριστικοποίησε προ δύο εβδομάδων την εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισ. δολαρίων.
Twitter has had a massive drop in revenue, due to activist groups pressuring advertisers, even though nothing has changed with content moderation and we did everything we could to appease the activists.
— Elon Musk (@elonmusk) November 4, 2022
Extremely messed up! They’re trying to destroy free speech in America.
Ο Μασκ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσπιστία των διαφημιστών και την ανησυχία τους ότι μπορεί να χαλαρώσει ο έλεγχος του περιεχομένου της πλατφόρμας. Πολλοί όμιλοι έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τη διαφημιστική δαπάνη τους στο Twitter όπως η αμερικανική εταιρεία του αγροτοδιατροφικού τομέα General Mills και οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Volkswagen.
Κλείνουν τα γραφεία εν όψει μαζικών απολύσεων
Εν τω μεταξύ, το Twitter κλείνει σήμερα Παρασκευή τα γραφεία του, ενόψει των δρομολογούμενων μαζικών απολύσεων.
«Για να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε εργαζομένου καθώς και εκείνη των συστημάτων και των δεδομένων του Twitter, τα γραφεία μας θα κλείσουν προσωρινά και θα ανασταλεί κάθε πρόσβαση μέσω καρτών» ανέφερε η καλιφορνέζικη εταιρεία σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι θα ενημερωθούν μέσω e-mail εάν καταργείται ή όχι η θέση τους. Δεν διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των απολύσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο Μασκ σχεδιάζει να απολύσει περίπου το 50% των 7.500 υπαλλήλων της εταιρείας.
Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία, διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο και απέλυσε τον γενικό διευθυντή και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.
Για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας υπερχρέωσε την εταιρεία, η οικονομική υγεία της οποίας ήταν ήδη εύθραυστη, καθώς κατέγραφε σημαντικό έλλειμμα στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους. Σύναψε επίσης δανειακές συμβάσεις ύψους 13 δισεκ. δολαρίων, οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν από το Twitter και όχι από τον ίδιο.
Μία από τις βασικές ιδέες που προωθεί για να αυξηθούν τα έσοδα είναι η συνδρομή ύψους 8 δολαρίων τον μήνα για τους χρήστες που θέλουν να επαληθεύσουν τον λογαριασμό τους, να μην βλέπουν πολλές διαφημίσεις και να αποκτήσουν διάφορα άλλα πλεονεκτήματα. Το σχέδιο αυτό προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ιδίως μεταξύ των χρηστών που διέθεταν ήδη «πιστοποιημένο» λογαριασμό.
"Προσφυγή πρώην εργαζομένων"
Στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, πέντε εργαζόμενοι, που είχαν μόλις απολυθεί, κατέθεσαν αγωγή κατά του Twitter με το επιχείρημα ότι ο όμιλος δεν συμμορφώθηκε με την προθεσμία 60 ημερών που προβλέπεται από τον νόμο στην περίπτωση μαζικών απολύσεων (Warn Act), σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγής το οποίο περιήλθε επίσης σε γνώση του AFP.
«Η τρέχουσα διαδικασία απολύσεων είναι φάρσα και ντροπή. Επιτελείς της Tesla λαμβάνουν αποφάσεις για ανθρώπους για τους οποίους δεν γνωρίζουν τίποτα εκτός από τον αριθμό των γραμμών κώδικα που παράγουν. Είναι εντελώς παράλογο», ανέφερε την Κυριακή σε μήνυμά του στο Twitter ο Τέιλορ Λιζ, ο διευθυντής ομάδας μηχανικών ο οποίος είπε ότι απολύθηκε.