Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna μόλις ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι σχεδόν 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή της νόσου Covid-19, ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα.
«Αυτά είναι εξαιρετικά καλά νέα. Αν κοιτάξετε τα δεδομένα, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους» δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι, που είναι ένας από τους τρεις ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα σε μία κεκλεισμένων των θυρών παρουσίαση το πρωί της Κυριακής.
«Χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ρεαλιστή, αλλά είμαι θεμελιακά ένας συγκρατημένος οπτιμιστής. Ένιωθα ότι θα έχουμε κάτι λιγότερο. Οπωσδήποτε είχα πει πως ένα 90+% αποτελεσματικό εμβόλιο ήταν πιθανό αλλά δεν ήλπιζα σε αυτό», παραδέχτηκε ο Φάουτσι, χωρίς να κρύψει την χαρά του για τα πρώτα αποτελέσματα.
Το εμβόλιο της Moderna, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ινστιτούτο του Φάουτσι και δοκιμάζεται αυτή την περίοδο σε 30.000 εθελοντές. Οι μισοί έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και οι άλλοι μισοί placebo.
Με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα, από τα 95 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στις ομάδες των εθελοντών, τα 90 αφορούσαν άτομα που είχαν λάβει placebo και μόλις 5 εθελοντές που είχαν λάβει όντως το πειραματικό εμβόλιο. Συνολικά καταγράφηκαν 11 σοβαρά περιστατικά τα οποία ανήκαν όλα στην ομάδα placebo.
Τα δεδομένα δεν έχουν για την ώρα δημοσιευτεί αναλυτικά, ούτε έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές. Το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας του νέου εμβολίου μπορεί να μεταβληθεί, αλλά ο Φάουτσι επιμένει πως τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακά».
Τα ιδιαίτερα ελπιδοφόρα νέα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση των Pfizer/BionTech για εμβόλιο άνω του 90% αποτελεσματικό, που έδωσε τεράστια ώθηση στις διεθνείς αγορές. Πλέον οι ΗΠΑ φαίνεται πως μπορούν να ελπίζουν σε τουλάχιστον δύο άκρως αποτελεσματικά εμβόλια έως το τέλος του έτους, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες αρχικά.
«Σε αυτή την πανδημία, αυτό που είναι φρικτό από την σκοπιά της δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικά, είναι η αγωνία των ανθρώπων μήπως και αρρωστήσουν τόσο πολύ που αναγκαστούν να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Ο φόβος του να νοσήσουν τόσο βαριά που να μπουν σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο θανάτου», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.
«Αν ένα εμβόλιο μπορούσε να προστατεύσει το 95% από το να μολυνθούν, αν μπορούσε να τους προστατεύσει από την βαριά νόσο, αυτό θα άλλαζε τις ισορροπίες: τον αντίκτυπο στα νοσοκομεία, τον αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων και τον απολογισμό των θανα΄των».
Η Moderna έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές πριν κάνει αίτηση για επείγουσα έγκριση, που σημαίνει ότι θα περιμένει μέχρι να συμπληρωθούν δεδομένα για 151 κρούσματα Covid-19. Νεότερες εκτιμήσεις θέλουν τις δοκιμές να τελειώνουν σε 7 με 10 ημέρες, καθώς η νέα έξαρση κρουσμάτων επιταχύνει στατιστικά τις έρευνες για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου.
Ψηλότερη θερμοκρασία συντήρησης
Μία σημαντική διαφορά από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ότι η διατήρησή του δεν απαιτεί ακραίες συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, όπως των Pfizer/BioNTech, στοιχείο που θα διευκολύνει τη μεταφορά και τη διανομή του.
Η Moderna εκτιμά πως το εμβόλιό της μπορεί να διατηρηθεί σε ψύξη 2-8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απαιτεί μεταφορά και αποθήκευση στους -70 βαθμούς Κελσίου και σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου μπορεί να αποθηκευτεί για πέντε ημέρες.
Με πληροφορίες από Washington Post