ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Εμβόλιο Moderna για τον κορωνοϊό: Η πρώτη σύγκριση με το αντίστοιχο της Pfizer

Εμβόλιο Moderna για τον κορωνοϊό: Η πρώτη σύγκριση με το αντίστοιχο της Pfizer Facebook Twitter
0

Αποτελεσματικό κατά 94,5% στην προστασία από την προσβολή από κορωνοϊό είναι το εμβόλιο της Moderna, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα αποτέλεσμα είναι παρόμοια με την αποτελεσματικότητα κατά 90% που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι Pfizer/BioNTech, αυξάνοντας τις ελπίδες για εύρεση εμβολίου που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην πανδημία. 

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έκανε λόγο για «υπέροχη ημέρα» ενώ σκοπεύει να καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση «τις προσεχείς εβδομάδες». Ωστόσο πρόκειται ακόμη για πρώιμα στοιχεία ενώ την ίδια στιγμή βασικά ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. 

Πώς συγκρίνεται με το εμβόλιο της Pfizer

 

Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για την έγχυση μέρους του γενετικού κώδικα του ιού προκειμένου να προκαλέσουν μια ανοσοαπόκριση. Τα προκαταρκτικά δεδομένα είναι παρόμοια - περίπου 90% προστασία για το εμβόλιο της Pfizer και περίπου 95% για το εμβόλιο της Moderna. Ωστόσο, και οι δύο δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και τα τελικά νούμερα θα μπορούσαν να αλλάξουν.

Το εμβόλιο της Moderna δείχνει να είναι ευκολότερο στην αποθήκευση καθώς παραμένει στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου μέχρι και έξι μήνες και μπορεί να διατηρηθεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου μέχρι και για ένα μήνα. Το εμβόλιο της Pfizer χρειάζεται εξαιρετικά κρύα αποθήκευση στους περίπου μείον 75 βαθμούς Κελσίου, αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε στη Ρωσία, κυκλοφόρησε επίσης πολύ πρώιμα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι είναι κατά 92% αποτελεσματικό - σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

Πόσο αποτελεσματικό είναι 

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, ενώ οι μισοί έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι έλαβαν ενέσεις placebo.

Η ανάλυση βασίστηκε στα πρώτα 95 δείγματα που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19. Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ενώ 90 από αυτά έλαβαν placebo. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι υπήρχαν 11 περιπτώσεις σοβαρού Covid στη δοκιμή, αλλά καμία σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη, είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο Tal Zaks, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna. «Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge.

Πότε θα είναι διαθέσιμο

Αυτό εξαρτάται από την κάθε χώρα και την ηλικιακή ομάδα που θα επιλεχθεί να το λάβει πρώτη.Η Moderna λέει πως θα καταθέσει αίτηση για αδειοδότηση στις ΗΠΑ «τις προσεχείς εβδομάδες». Αναμένει να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες στη χώρα. 

Η εταιρία ελπίζει να έχει διαθέσιμες ένα δισεκατομμύριο δόσεις προς χρήση σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος και σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση και σε άλλες χώρες.

Τι δεν γνωρίζουμε

Δεν γνωρίζουμε ακόμη την διάρκεια της ανοσίας καθώς οι εθελοντές θα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση για περισσότερο καιρό πριν απαντηθεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ενδείξεις πως προσφέρει κάποια προστασία σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από Covid, αλλά όχι πλήρη στοιχεία.  

O Tal Zaks είπε στο BBC πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεινύουν ότι το εμβόλιο «δεν δείχνει να χάνει δραστικότητα» με την ηλικία. Επίσης δεν είναι γνωστό αν το εμβόλιο απλώς σταματά τον κόσμο από το να νοσεί βαριά ή αν σταματά επίσης την εξάπλωση του ιού. 

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα επηρεάσουν τον τρόπο χρήσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Είναι ασφαλές;

 

Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης, δεν είναι 100% ασφαλές. Μερικές από τις παρενέργειες που αναφέρθηκαν σε ασθενείς μετά το εμβόλιο ήταν κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκείνα που θα περιμέναμε με ένα εμβόλιο, το οποίο λειτουργεί και προκαλεί καλή ανοσολογική απόκριση», λέει ο καθηγητής Peter Openshaw του Imperial College London.

Εμβόλιο Moderna για τον κορωνοϊό: Η πρώτη σύγκριση με το αντίστοιχο της Pfizer Facebook Twitter
Επιστήμονες της Moderna χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο τεχνική για την ανάπτυξη του εμβολίου τόσο σύντομα. Πηγή: MODERNA

Πώς λειτουργεί

Η Moderna έχει αναπτύξει ένα «εμβόλιο RNA», που σημαίνει ότι μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού εισέρχεται μέσω ένεσης στο σώμα. Αυτό αρχίζει να δημιουργεί ιικές πρωτεΐνες, αλλά όχι ολόκληρο τον ιό, οι οποίες είναι αρκετές για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί.

Το εμβόλιο θα πρέπει να εκπαιδεύσει το σώμα να παράγει και τα δύο αντισώματα- και ένα άλλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Τ-κύτταρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Εμβόλιο Moderna για τον κορωνοϊό: Η πρώτη σύγκριση με το αντίστοιχο της Pfizer Facebook Twitter
Πώς λειτουργεί ένα «εμβόλιο RNA». Πηγή: BBC

Πότε ενδέχεται να τελειώσει η πανδημία Covid

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, τα θετικά αποτελέσματα των Pfizer, Moderna και Ρωσίας έχουν αλλάξει τις πιθανότητες λήξης της πανδημίας.  Πριν τα αποτελέσματα, η συζήτηση αφορούσε ένα εμβόλιο που θα πρόσφερε προστασία κατά 50%. Αυτές οι προσδοκίες έχουν πλέον «αναβαθμιστεί»- όχι μόνο είναι πιθανά τα εμβόλια, αλλά δείχνουν και εφικτά. 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία ενισχύουν τις ελπίδες πως και άλλα εν εξελίξει εμβόλια θα είναι επίσης επιτυχή. Ωστόσο η οικονομική προσπάθεια εμβολιασμού δυνητικά δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως είναι τεράστια. 

Μερικοί ειδικοί κάνουν λόγο για κανονικότητα μέχρι την άνοιξη, άλλοι μιλούν για τον επόμενο χειμώνα και κάποιοι πιστεύουν πως ο δρόμος μπροστά είναι πολύ μακρύς. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι χώρες θα φτάσουν αυτή την «ελπίδα σε μπουκαλάκι» ως τα χέρια των ανθρώπων. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM