Η εμμηνόπαυση για την πλειονότητα των γυναικών συνοδεύεται από μία σειρά ενοχλητικών -κάποτε και επώδυνων- συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων ο τερματισμός της εμμήνου ρύσεως, το αίσθημα της ανυπόφορης ζέστης, οι πόνοι σε οστά και αρθρώσεις, ως συνέπεια πολλές φορές της οστεοπόρωσης.
Συνήθως, εκδηλώνεται στα τέλη της 40ης δεκαετίας της ζωής μιας γυναίκας, όμως, για ασθενείς με καρκίνο -ακόμη κι αν αντιμετωπίστηκε και ιάθηκε- η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα, ακόμη και πριν τα 30.
Η 25χρονη Αντέλ Στίβενς είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, που πλέον ελπίζει στην επιστημονική πρόοδο, προκειμένου να αναστείλει ή έστω να καθυστερήσει αυτή τη δυσάρεστη -για τις αναπαραγωγικές δυνατότητές της- εξέλιξη. Στα 22 της διαγνώστηκε με σάρκωμα Ewing, μία μορφή καρκίνου των οστών, που συνήθως προσβάλλει άτομα παιδικής ή εφηβικής ηλικίας.
Μετά τις χημειοθεραπείες που ολοκλήρωσε με επιτυχία ήρθε αντιμέτωπη τόσο με τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά κυρίως με το δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων John Radcliffe της Οξφόρδης, όπου και απευθύνθηκε για να αναστρέψει αυτό το θλιβερό ενδεχόμενο, θα είναι η δεύτερη ασθενής της δρος Sheila Lane, υπεύθυνης ενός πρωτοποριακού προγράμματος που καθυστερεί σημαντικά -έως και 10 χρόνια- τις συνέπειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Το πρόγραμμα εφαρμόζει μία σχετικά νέα επιστημονική πρακτική, κατά την οποία αφαιρείται από τη γυναίκα που έχει ασθενήσει με κάποια μορφή καρκίνου η μία από τις δύο ωοθήκες: η διαδικασία ονομάζεται κρυοσυντήρηση των ωοθηκών και το αναπαραγωγικό όργανο που αφαιρέθηκε επιστρέφεται στην ασθενή μετά το πέρας των χημειοθεραπειών.
Η Lane υποστηρίζει ότι οι ορμονικές λειτουργίες επανέρχονται και οι πιθανότητες να γίνει μία πρώην ασθενής με καρκίνο μητέρα είναι τόσες, όσες πριν ασθενήσει. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα της ομάδας της, αυτή είναι μία πρακτική που θα μπορεί με επιτυχία να εφαρμόζεται στο μέλλον σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για την απόκτηση ενός παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.
Όσο κι αν μοιάζει εξωφρενικό το να χειρουργείται μια νέα γυναίκα για να αφαιρέσει την ωοθήκη της, ώστε αν τη χρειαστεί υγιή στο μέλλον, να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, η Lane επιμένει ότι πρόκειται για γυναικολογική επανάσταση που θα προσπερνά με επιτυχία τις συνέπειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης.
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Daisy Network, η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει περίπου μία στις 100 γυναίκες κάτω των 40, μία στις 1.000 γυναίκες κάτω των 30 και μία στις 10.000 κάτω από την ηλικία των 20 ετών...
σχόλια