Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τα κουνούπια-τίγρεις μόλις ξεκίνησε στην Αθήνα

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τα κουνούπια-τίγρεις μόλις ξεκίνησε στην Αθήνα Facebook Twitter
1

Ξεκίνησε στην Ελλάδα, στην περιοχή Βραυρώνα του Δήμου Μαρκοπούλου, η πιλοτική εφαρμογή μίας νέας μεθόδου διαχείρισης του πληθυσμού των κουνουπιών, ειδικότερα του επικίνδυνου είδους Aedes albopictus (Ασιατικό κουνούπι τίγρης), το οποίο ευθύνεται για τη διάδοση διαφόρων ασθενειών, όπως τσικουνγκούνια, ζίκα και δάγκειος πυρετός.

Ο έλεγχος του πληθυσμού των ασιατικών κουνουπιών επιχειρείται να γίνει μέσω μίας πρωτοποριακής μεθόδου, η οποία περιλαμβάνει αρχικά τη στείρωση σε ειδικά μηχανήματα των αρσενικών κουνουπιών με τη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας (Sterile Insect Technique-SIT) και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον.

Έτσι, όταν τα στείρα αρσενικά κουνούπια ζευγαρώνουν με τα θηλυκά, δεν θα τα γονιμοποιούν πλέον και ο πληθυσμός τους σταδιακά θα μειωθεί.

Το πρόγραμμα -που έχει δοκιμασθεί και σε άλλες χώρες- υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Εργαστήριο Εντομολογίας και Εφαρμοσμένης Ζωολογίας), με την υποστήριξη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Developing Genetic Control Programs on Aedes Invasive Mosquitoes in the European Region» γίνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στο πλαίσιο του Προγράμματος Τεχνικής Συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε η ΕΕΑΕ.

Ερευνητικές ομάδες της χώρας μας έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε παρόμοια προγράμματα για την παρακολούθηση και τη διαχείριση άλλων εντόμων, όπως οι μύγες.

Με πληροφΟρίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ενδιαφερον ακουγεται, αλλα ποσο ευχρηστο και αποδοτικο ειναι; Ποιες ειναι οι αρχικες εκτιμησεις ή τα αποτελεσματα απο την εφαρμογη σε αλλες χωρες;