Ένα κοινό φάρμακο για τη χοληστερίνη ίσως επιβραδύνει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ

Ένα κοινό φάρμακο για τη χοληστερίνη ίσως επιβραδύνει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
0

Η νόσος Αλτσχάιμερ, μια καταστροφική νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, μπορεί να έχει βρει θεραπεία μέσω ενός κοινού φαρμάκου, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Το φάρμακο που ίσως αποτελεί ένα «όπλο» για τους επιστήμονες στην καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ είναι οι στατίνες. Οι στατίνες είναι χημικές δραστικές ουσίες που περιέχονται σε νεότερης γενιάς φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Μια πρωτοποριακή μελέτη με επικεφαλής το Karolinska Institutet, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Alzheimer Research and Therapy, δείχνει ότι οι στατίνες είναι ικανές να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ορισμένους ασθενείς. Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές τονίζουν την προσοχή, θεωρώντας τη μελέτη αυτή μόνο ως το πρώτο βήμα στο ταξίδι της ανακάλυψης.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν με Αλτσχάιμερ και έλαβαν θεραπεία με στατίνες, παρουσίασαν βραδύτερη επιδείνωση των γνωστικών τους λειτουργιών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, όπου οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα ασθενών από ένα μητρώο και για αυτό δεν μπορεί να τεκμηριώσει οριστικά μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της χρήσης στατίνης και της εξέλιξης της νόσου.

Η Sara Garcia-Ptacek, διδάκτωρ νευροεπιστημών και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας και επικεφαλής της έρευνας της μελέτης, υπογραμμίζει τη σημασία της ασφάλειας σε αυτό το πλαίσιο. Οι στατίνες εθεωρείτο κάποτε ότι προκαλούσαν σύγχυση σε ασθενείς με άνοια, γεγονός που οδηγούσε σε δισταγμό στη συνταγογράφησή τους σε τέτοιους ασθενείς.

Η Sara Garcia-Ptacek υποστηρίζει: «Τα άτομα με Αλτσχάιμερ που έλαβαν θεραπεία με στατίνες είχαν καλύτερη γνωστική ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι έχουμε πλέον αποδείξεις ότι τα άτομα με άνοια πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε και να μην το κάνουμε. Έτσι, εάν ένα άτομο χρειάζεται στατίνες για τα υψηλά λιπίδια του αίματος, η διάγνωση της άνοιας δεν θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία». Η μελέτη ενσωμάτωσε δεδομένα από περισσότερους από 15.500 ασθενείς με άνοια, οι οποίοι είχαν επίσης ενδείξεις για θεραπεία μείωσης των λιπιδίων. Μεταξύ αυτών, σχεδόν 11.000 έλαβαν θεραπεία με στατίνες.

Την ίδια ώρα, είναι ενδιαφέρον ότι οι ασθενείς που έλαβαν στατίνες εμφάνισαν ελαφρώς υψηλότερες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ, παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλότερα ποσοστά παθήσεων όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη, οι οποίες αποτελούν καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για άνοια. Η προσέγγισή τους επικεντρώνεται στον εντοπισμό συγκεκριμένων ομάδων ασθενών εντός του φάσματος της νόσου Αλτσχάιμερ που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία με στατίνες και στην κατανόηση των λόγων για τους οποίους ανταποκρίνονται θετικά.

Αυτή η μελέτη θέτει τις βάσεις για περισσότερες έρευνες και πιθανές μελλοντικές κλινικές δοκιμές. Ενώ η μελέτη αυτή υποδηλώνει τα πιθανά οφέλη των στατινών στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ, χρησιμεύει ως ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για τη διαλεύκανση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ αυτών των φαρμάκων και της άνοιας.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM