Η τακτική κατανάλωση τροφίμων όπως το μπέικον και τα λουκάνικα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Μια ανασκόπηση των μελετών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 9% σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν ελάχιστα από τα είδη αυτά.
Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενα ευρήματα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τα οποία αναφέρουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο.
Ωστόσο κάποιοι ειδικοί συστήνουν προσοχή στα ευρήματα και λένε ότι ο πραγματικός κίνδυνος μεμονωμένα για τις γυναίκες είναι πολύ μικρός.
Αυτή η ανασκόπηση, η οποία περιελάμβανε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες, δείχνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του καρκίνου του μαστού, αλλά δεν είναι σαφές εάν το τρόφιμο το προκαλεί αυτό.
Υπάρχουν και άλλες παγίδες που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες, σημειώνει το BBC,
Οι 15 μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυση είχαν διαφορετικούς ορισμούς για τις υψηλότερες καταναλώσεις.
Για παράδειγμα, μία από τις μελέτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην αναθεώρηση χαρακτήρισε υψηλή κατανάλωση την ως άνω των 9g την ημέρα - το ισοδύναμο μόλις δύο ή τριών λωρίδων μπέικον την εβδομάδα - ενώ σε άλλες ήταν πολύ υψηλότερη.
Οι ερευνητές στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες σημείωσαν ό, τι οι άνθρωποι είπαν ότι έφαγαν και τους ακολούθησαν για να δουν ποιοι από αυτούς εμφάνισαν καρκίνο του μαστού.
Αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε διαφορετικές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος μπορεί επίσης να έχουν άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Καρκίνου, λένε ότι η σύνδεση που βρήκαν είναι μόνο για το επεξεργασμένο κρέας, όχι το κόκκινο κρέας.
Ο ΠΟΥ κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο, κυρίως λόγω στοιχείων που το συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ λέει ότι το κόκκινο κρέας είναι "πιθανώς καρκινογόνο".
Το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και γενικά τα αλλαντικά που έχουν δεχτεί μεγάλη επεξεργασία είναι στην κατηγορία αυτή.
Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στις τροφές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ότι το αλάτι μπορεί να αντιδράσει με πρωτεΐνες στο κρέας για να το καταστήσει καρκινογόνο.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Maryam Farvid, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, συνιστά να μειωθεί το κρέας αντί να εξαλειφθεί.
Επί του παρόντος, το NHS συνιστά την κατανάλωση όχι περισσότερο από 70 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα.