Επιστήμονες αναδημιούργησαν με επιτυχία πνεύμονα με βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες αναδημιούργησαν με επιτυχία πνεύμονα με βλαστοκύτταρα Facebook Twitter
0

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία της νόσου των πνευμόνων, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς με βλάβη των αναπνευστικών οργάνων να αναπνέουν κανονικά.

Ερευνητές της αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τονγκτζί σε συνεργασία με γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σανγκάης μεταμόσχευσαν με επιτυχία βλαστικά κύτταρα ενηλίκων για να ανασυγκροτήσουν τον προσβληθέντα πνεύμονα ενός ασθενούς.

Τα βλαστοκύτταρα λήφθηκαν από τους βρόγχους του ασθενούς και εξετάσθηκαν εκατομμύρια φορές in vivo πριν από τη μεταμόσχευση.

Μετά από τρεις έως έξι μήνες, αναπτύσσονται νέες κυψελίδες και βρόγχοι που βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκαν ως πρώτο θέμα στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Protein and Cell».

Ένας 67χρονος ασθενής ήταν ένας από τους πρώτους που υποβλήθηκε σε αυτήν τη διαδικασία.

Πριν από δύο χρόνια, διαγνώστηκε με πνευμονική ίνωση, μια αναπνευστική νόσο στην οποία σχηματίζονται ουλές στους ιστούς του πνεύμονα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή δύσπνοια.

Η πνευμονική ίνωση χαρακτηρίζεται από μη αναστρέψιμη και προοδευτική βλάβη στον πνευμονικό ιστό και τα φάρμακα επιδρούν ελάχιστα. Ως εκ τούτου οι μεταμοσχεύσεις ήταν μέχρι σήμερα η μοναδική λύση στο πρόβλημα.

Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης δοτών. Ενδεικτικά το 2017 πραγματοποιήθηκαν μόνο 299 σε είκοσι κινεζικά νοσοκομεία.

Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και το 11% των Κινέζων ηλικίας άνω των 40 ετών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τους πνεύμονες του.

Μετά από δύο χρόνια πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα από τα επιθήλια αεραγωγών ήταν πιο αποτελεσματικά από άλλα. Τα τελευταία δύο χρόνια, περισσότεροι από 80 ασθενείς με πρόβλημα στους πνεύμονες έχουν κάνει μεταμόσχευση με βλαστικά κύτταρα.

Η ερευνητική αυτή ομάδα μελετά τώρα τρόπους αναγέννησης του ήπατος, των νεφρών και της μήτρας. Δηλώνουν μάλιστα ευτυχείς να βλέπουν πολλούς ασθενείς να αναρρωνύουν γρήγορα και να επιστρέφουν στη κανονική τους ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Xinhua

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM