«Η ζωή ενός ανθρώπου εθισμένου στο αλκοόλ που εξακολουθεί να πίνει κατά τη διάρκεια του lockdown, είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή» παραδέχεται 21χρονος Βρετανός φοιτητής στο ρεπορτάζ του CNN, για την κατανάλωση αλκοόλ εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Κι όντως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως χιλιάδες Βρετανοί κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν στη φάση αυτή καθώς το αλκοόλ προβάλει ως απόσπαση, παρηγοριά ή επιβράβευση στην πλήξη, την αγωνία, την απομόνωση της πανδημίας. 500.000 Βρετανοί υπολογίζεται πως δίνουν μάχη με τον εθισμό τους στο αλκοόλ, μάχη που γίνεται πολύ πιο σκληρή τον καιρό αυτό, εν μέσω καραντίνας κορωνοϊού.
Ο 21χρονος Ντέιβιντ, πρωταγωνιστής του ρεπορτάζ τού CNN για την κατανάλωση αλκοόλ στους καιρούς της πανδημίας, άρχισε να πίνει όταν ήταν 18 χρόνων. Τού πήρε χρόνια να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Και τώρα, νηφάλιος αλλά ακόμα επιρρεπής, παραδέχεται πως το να κρατηθεί μακριά από τον εθισμό του αποδεικνύεται πρόκληση στις μέρες του κατ'οίκον περιορισμού. Με τις συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών να γίνονται πλέον διαδικτυακά, ο Ντέιβιντ (που δεν χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα, καθώς θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του) ομολογεί πως του λείπει η συναισθηματική στήριξη αυτών που βοηθούν να μείνει νηφάλιος, αυτών που με την επικοινωνία τον έκαναν να νιώθει «άνθρωπος» και τώρα, λόγω των συνθηκών, οι δια ζώσης συναντήσεις έχουν σταματήσει.
Έρευνα από την οργάνωση Alcohol Change UK καταδεικνύει πως ένας στους 5 πολίτες (21%) παραδέχονται πως πίνουν περισσότερο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, ένας στους 3 (35%) υποστηρίζει πως πίνει λιγότερο ή ακόμα και καθόλου αλκοόλ. Η ίδια οργάνωση επιβεβαιώνει πενταπλάσιο αριθμό ατόμων που ζητούν βοήθεια, μέσω της ιστοσελίδας της.
«Το αλκοόλ και το άγχος συνδέονται ξεκάθαρα. Εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας στο πέρασμα των δεκαετιών να συνδέουμε όποιου είδους άγχος με την ανάγκη κατανάλωσης αλκοόλ» εξηγεί η Κλερ Πούλεϊ, συγγραφέας των βιβλίων Authenticity Project και Sober Diaries, σημειώνοντας πως στη συγκεκριμένη συγκυρία υπάρχουν «τόσοι πολλοί λόγοι» για κάποιον να καταφύγει στο ποτό.
«Σε εποχές όπως η συγκεκριμένη, η φυσική μας τάση είναι να καταφύγουμε στο αλκοόλ. Για τους τύπους των ανθρώπων που γυρίζουν από το γραφείο, ανοίγουν το ψυγείο και πιάνουν ένα ποτό, από της στιγμή που το ίσως δεν πηγαίνουν πια στη δουλειά, είναι πιθανότερο να καταφύγουν στο αλκοόλ γρηγορότερα μέσα στη μέρα. Ίσως σκεφτούν 'κανονικά δεν θα έπινα αυτή την ώρα της ημέρας. Αλλά τι στο καλό... Είμαστε εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας'», τονίζει.
Ωστόσο, η ίδια που σταμάτησε το ποτό πριν από πέντε χρόνια, υποστηρίζει πως η πανδημία είναι επίσης ένας καλός λόγος να σταματήσει κανείς να πίνει: «Είναι σημαντικό να παραμείνουμε συνετοί και μετρημένοι σε συγκυρία όπως αυτοί, ιδίως όσοι έχουν να φροντίσουν παιδιά ή ηλικιωμένους» σημειώνει, προσθέτοντας πως «το αλκοόλ, μεταξύ άλλων, θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και σ'αυτή τη φάση καλό είναι να διατηρούμε την πνευματική και τη σωματική μας υγεία σε καλή κατάσταση».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως η πρόσβαση σε αλκοόλ θα έπρεπε να είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια των lockdown.
Με πληροφορίες από CNN/BBC
σχόλια