Η υγιεινή των χεριών είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, το απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη είναι καλύτερος δυνατός τρόπος για να γίνει αυτό.
Ωστόσο, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχουν αυξηθεί οι τραυματισμοί στα μάτια παιδιών, όπου μπαίνει κατά λάθος το απολυμαντικό χεριών.
Σημειώθηκαν δε, επτά φορές περισσότερες περιπτώσεις παιδιών, που παρουσίασαν έκθεση των ματιών τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες από απολυμαντικό χεριών μεταξύ 1ης Απριλίου και 24 Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ενός έτους νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Κέντρου Ελέγχου Δηλητηριάσεων.
Παρομοίως, την ίδια περίοδο, 16 παιδιά εισήχθησαν σε παιδιατρικό οφθαλμολογικό νοσοκομείο στο Παρίσι, επειδή τα μάτια τους ήταν γεμάτα με απολυμαντικό χεριών σε σύγκριση με ένα μόνο αγόρι το 2019. Δύο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση για τη μεταμόσχευση ιστού στους κερατοειδείς τους.
Τα νοσοκομειακά περιστατικά ήταν όλα σε παιδιά κάτω των 4 ετών. Οι Γάλλοι ερευνητές δήλωσαν ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό πιθανόν είναι επειδή τα απολυμαντικά χερών σε δημόσιους χώρους τοποθετούνται σε ύψος περίπου ενός μέτρου.
Ενώ αυτό είναι το επίπεδο μέσης για τους περισσότερους ενήλικες, είναι επίπεδο ματιών για τα μικρά παιδιά.
«Με την τρέχουσα ευρεία χρήση απολυμαντικών χεριών σε δημόσιους χώρους, είναι αναμενόμενο ότι τα μικρά παιδιά θα προσελκύονταν από αυτές τις συσκευές που περιέχουν απολυμαντικό χεριών», δήλωσε η δρ. Kathryn Colby από το τμήμα οφθαλμολογίας του Grossman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Opthamology την Πέμπτη.
Το απολυμαντικό χεριών αντιπροσώπευε μόλις το 1,3% όλων των περιστατικών χημικής έκθεσης στα παιδιά το 2019, σύμφωνα με τη γαλλική βάση δεδομένων. Ο αριθμός αυτός ήταν 9,9% το 2020 με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ήπιας μορφής.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα, θα μπορούσε να προέλθει από συσκευές διανομής σε δημόσιους χώρους. Το 2020, 63 περιπτώσεις σημειώθηκαν σε δημόσιο χώρο, ενώ το 2019 δεν είχε αναφερθεί καμία.
Πολλά απολυμαντικά χεριών έχουν υψηλή συγκέντρωση αιθανόλης, η οποία μπορεί να σκοτώσει τα κύτταρα στον κερατοειδή.
Σε μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, οι γιατροί στην Ινδία αναφέρουν λεπτομερώς τις περιπτώσεις δύο παιδιών που κατά λάθος ψεκάστηκαν με απολυμαντικό χεριών στο μάτι, κάτι που επέφερε σοβαρές συνέπειες.
Μία 4χρονη παραπονέθηκε ότι δεν μπορούσε να αντέξει να κοιτάζει το φως, ενώ μία 5χρονη είχε ζημιά στο βλέφαρό της. Και τα δύο παιδιά ανέκαμψαν πλήρως μετά από θεραπεία και οφθαλμικές σταγόνες, αλλά οι γιατροί επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι απολυμαντικών χεριών σε δημόσιους χώρους και σχολεία.
Μία λύση θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση συσκευών απολυμαντικού χεριών σε διαφορετικό ύψος για τα παιδιά.
Με πληροφορίες του CNN