Σύμφωνα με μία νέα, διαδικτυακή έρευνα διάρκειας τριών εβδομάδων που πραγματοποίησε η «δεξαμενή σκέψης» Demos στο βρετανικό Τwitter, οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για σχεδόν τα μισά tweets που αναρτώνται στο κοινωνικό δίκτυο και έχουν μισογυνικό περιεχόμενο.
Πιο λεπτομερώς, η έρευνα υπολόγισε τον αριθμό εμφάνισης των λέξεων "slut" και "whore" και διαπίστωσε ότι μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων 6.500 μοναδικοί χρήστες του twitter δέχτηκαν επιθετικά tweets που περιείχαν τις συγκεκριμένες λέξεις. Το 50% των χρηστών που έστειλα αυτά τα tweets ήταν γυναίκες.
Διεθνώς, και για το ίδιο χρονικό διάστημα πάνω από 200.000 tweets που περιείχαν αυτές τις λέξεις εστάλησαν σε 80.000 ανθρώπους.
Για τα αποτελέσματα της έρευνας εφαρμόστηκαν ειδικοί αλγόριθμοι με γλωσσικά φίλτρα που ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν περιπτώσεις λεκτικής κακομεταχείρισης από αυτο-αναφορικά tweets ή tweets που αναρτήθηκαν σε συζητήσεις με αντικείμενο το μισογυνισμό.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική ένσταση που έχει διατυπωθεί για τη συγκεκριμένη έρευνα είναι πως το Twitter δεν ζητά εξακρίβωση φύλου κατά τη δημιουργία λογαριασμού, ενώ είναι εξαιρετικά αναξιόπιστο όταν του ζητούνται αναλυτικά στοιχεία και στατιστικά γύρω από την ταυτότητα του φύλου των χρηστών.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσι, δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ότι η αντιμετώπιση της κακοποίησης αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία.
Σε απάντηση στα αποτελέσματα της μελέτης, η επικεφαλής εμπιστοσύνης και ασφάλειας του Twitter, Κίρα Ο'Κόνορ, δήλωσε στο BBC ότι «η συμπεριφορά μίσους δεν έχει καμία θέση στην πλατφόρμα του Twitter και αποτελεί παραβίαση των όρων και προϋποθέσεών μας».
«Εκτός από τις πολιτικές μας και τον έλεγχο χρηστών, συνεργαζόμαστε και με ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκούς εμπειρογνώμονες για την κατανόηση αυτής της πρόκλησης που υπάρχει», πρόσθεσε η ίδια.
Το ήμισυ περίπου των μισογυνικών tweets που αναρτώνται στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Twitter προέρχονται από γυναίκες, σύμφωνα με το πόρισμα πρόσφατης μελέτης.
Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 3 εβδομάδων ο ερευνητικός οργανισμός Demos υπολόγισε τον αριθμό χρήσης δύο συγκεκριμένων λέξεων ως δείκτη μισογυνισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν μισογυνισμό σε μεγάλη κλίμακα, με 6.500 μοναδικούς χρήστες να έχουν γίνει στόχος 10.000 προσβλητικών tweets, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο.
Η μελέτη του Demos εξέτασε επίσης tweets σε διεθνές επίπεδο και βρήκε ότι σε τουλάχιστον 200.000 χρησιμοποιούνταν η λέξη «πόρνη» τα οποία στάλθηκα σε 80.000 ανθρώπους, επίσης κατά τη διάρκεια 3 εβδομάδων. Η κοινή λογική για την ανάρτηση σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα υποδεικνύει ότι ποτέ δεν πρέπει να λες σε κάποιον στο Διαδίκτυο κάτι που δεν θα του το έλεγες πρόσωπο με πρόσωπο. Ωστόσο η πλειονότητα των χρηστών φαίνεται ότι αγνοεί παντελώς αυτόν τον απλό κανόνα.
σχόλια