Τα αντιοξειδωτικά που δίνουν στα φρούτα και τα λουλούδια τα ζωντανά τους χρώματα φαίνεται ότι εξουδετερώνουν ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις της έκθεσης σε μικροπλαστικά στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως η μειωμένη γονιμότητα, και θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη θεραπειών, σύμφωνα με νέα έρευνα που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές.
Η εργασία επικεντρώθηκε στις τοξικές συνέπειες των μικροπλαστικών στην αναπαραγωγική ικανότητα και στις φυτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται ευρέως στους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η νέα ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τις ανθοκυανίνες διαπίστωσε ότι οι ενώσεις αυτές πιθανώς προστατεύουν από μια σειρά επιπτώσεων που προκαλούν τα πλαστικά στις ορμόνες. Αυτές συμπεριλαμβάνουν μειώσεις της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων, μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος, στυτική δυσλειτουργία και βλάβη των ωοθηκών.
«Η αναζήτηση φυσικών χημικών ενώσεων για την αντιμετώπιση αυτών των βλαβερών επιδράσεων συνεχίζεται, με τις ανθοκυανίνες να αναδεικνύονται ως ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι ανήκουν στο Finland-China Food and Health Network.
«[Οι ανθοκυανίνες] έχουν επιδείξει πιθανές προστατευτικές επιδράσεις έναντι της αναπαραγωγικής τοξικότητας που προκαλείται από τα μικροπλαστικά».
Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που είτε προστίθενται σκόπιμα στα καταναλωτικά αγαθά, είτε παράγονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών. Τα σωματίδια περιέχουν οποιεσδήποτε από 16.000 πλαστικές χημικές ουσίες, από τις οποίες χιλιάδες, όπως η BPA, οι φθαλικές ενώσεις και οι ουσίες PFAS, παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα
Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα και μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η έκθεση σε αυτά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρκίνου.
Στο αναπαραγωγικό σύστημα, μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στους όρχεις και το σπέρμα. Στις γυναίκες, έχουν βρεθεί στον ιστό των ωοθηκών, στον πλακούντα, στο μητρικό γάλα και στα έμβρυα.
Στους άνδρες, πολλά από τα προβλήματα οφείλονται στην ικανότητα των μικροπλαστικών να διασχίζουν τον αιματο-ορχικό φραγμό, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους ιστούς. Ορισμένες ανθοκυανίνες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, το βάρος των όρχεων και τη σπερματογένεση - ένα κρίσιμο βήμα στην ανάπτυξη του σπέρματος - προστατεύοντας την ακεραιότητα του φραγμού αίματος-όρχεων, ο οποίος δεν επιτρέπει στα μικροπλαστικά να εισέλθουν στους ιστούς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ποντίκια που εκτέθηκαν σε μικροπλαστικά και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ανθοκυανίνες, παρουσίασαν αυξημένη ποιότητα σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος. Συνολικά, τα αντιοξειδωτικά μείωσαν τις βλάβες στους όρχεις.
Η νέα μελέτη έριξε επίσης φως σε μία άλλη έρευνα που διαπίστωσε ότι ορισμένα μικροπλαστικά μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης επειδή βλάπτουν τα κύτταρα Leydig, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ορμόνης. Οι ανθοκυανίνες φαίνεται ότι βοήθησαν στην αποκατάσταση της παραγωγής τεστοστερόνης και στην προστασία των κυττάρων Leydig.
Στις γυναίκες, οι επιπτώσεις στη γονιμότητα και τη σεξουαλική ανάπτυξη θα μπορούσαν να μετριαστούν από τις ανθοκυανίνες που φαίνεται να προστατεύουν τους ορμονικούς υποδοχείς από τις χημικές ουσίες των πλαστικών, όπως η δισφαινόλη, οι φθαλικές ενώσεις και το κάδμιο. Οι χημικές ουσίες μπορούν να μιμηθούν τις ορμόνες ή να προκαλέσουν ορμονικές αντιδράσεις.
Τα μικροπλαστικά στον ιστό των ωοθηκών προκαλούν φλεγμονή που φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η θεραπεία αρουραίων που εκτέθηκαν σε μικροπλαστικά με ανθοκυανίνες προστάτευσε τον ωοθηκικό ιστό και ομαλοποίησε τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών.
«Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες βοηθούν στη διατήρηση της λειτουργίας των ωοθηκών και ενδεχομένως στη διατήρηση της γονιμότητας, αναδεικνύοντας τις θεραπευτικές της δυνατότητες στη διαχείριση της βλάβης των ωοθηκών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Με πληροφορίες από Guardian